If

Slik gjør du motorsykkelturen tryggest mulig

Del

De seneste årene har det vært en stor økning i antall tunge motorsykler på norske veier, og antall MC-skader har økt jevnt. Er du en av dem som skal ut på to hjul i sommer? Da bør du få med deg disse tipsene.

Atle C. Strøm jobber med MC i If Skadeforsikring. Foto: If
Atle C. Strøm jobber med MC i If Skadeforsikring. Foto: If

- Motorsykkel er en fantastisk måte å forflytte seg på, men det krever trening. Skadetoppen så vi i 2020, men nivået har holdt seg høyt siden, forteller Atle C. Strøm, som jobber med MC i Nordens største forsikringsselskap, If Skadeforsikring.  

Trening er nødvendig
Bruken av tung motorsykkel har økt i løpet av to år hvor norgesferien har dominert, men Atle C. Strøm påpeker at bruksmønsteret virker å ha endret seg noe, spesielt i forbindelse med pendling, køutfordringer, og mulighet for parkering i byene.  

- Ettersom vi ser viktigheten av trening for å kunne ferdes trygt på MC, samarbeider vi med flere som tilbyr førerutviklingskurs. Et slikt kurs egner seg både for erfarne og uerfarne førere, for det gir en mulighet til å videreutvikle teknikk i trygge omgivelser, sier Atle C. Strøm.  

Eneulykker dominerer
Selv med nye og topp-utstyrte sykler er førerkompetansen ofte kritisk. Når du kjører bil, vil bilens systemer i større grad hjelpe deg i sikkerhet, mens ved MC-kjøring er du i større grad ansvarlig for dette selv. 

- For MC er det eneulykker som er klart størst. For høy fart inn i en sving, kombinert med for lite kjøretrening får ofte uheldige konsekvenser, forteller Atle C. Strøm.  

Turtips for motorsykkel
Vi er inne i høysesong for MC-turer, og noen setter seg kanskje på sykkelen for første gang, mens andre er erfarne førere. Uansett kompetanse og treningsmengde er det en del punkter du bør huske på før du reiser avgårde – enten om det er kort eller langt: 

  • Sjekk at du har tatt de riktige servicene på sykkelen. Dekkene er spesielt viktige – sjekk dekktrykket jevnlig, og ikke dra på tur med dekk som burde vært skiftet.  
  • Dersom du kjører sammen med flere og er en mer uerfaren fører, kan det være en fordel å ligge rett bak en erfaren motorsyklist, og så langt fremme i rekken som mulig. Da er det lettere å følge med på fart, sporvalg og forbikjøringer.  
  • Gjør avtaler med de du eventuelt kjører med: Hva gjør dere dersom det skjer noe, og hvor kan dere stoppe? 
  • Husk riktig bekledning og ryggskinne. Regntøy, samt flere par ekstra hansker bør pakkes slik at det er lett å få tak i.  
  • GPS er fint å ha, men ta gjerne med papirkart i tillegg. Neste dag kan best planlegges med kart og GPS! Sjekk også værmeldingen før du bestemmer distanse.  
  • Husk førstehjelpssett og lappesaker, samt gul vest – denne er påbudt å ha med.  
  • Motorsykkelkjøring krever full konsentrasjon, så sørg for å få i deg nok mat og drikke.  
  • Noter telefonnummeret til forsikringsselskapet ditt, slik at du har dette lett tilgjengelig – det er spesielt nyttig dersom det skulle bli driftsstopp.  
  • Pakking krever også planlegging: Pakk tunge ting i senter av sykkelen, sjekk hva sideveske og toppkoffert tåler, samt hva sykkelen kan ha som nyttelast og pakk så lett som mulig.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Atle C. Strøm jobber med MC i If Skadeforsikring. Foto: If
Atle C. Strøm jobber med MC i If Skadeforsikring. Foto: If
Last ned bilde

Om If

If
If
Drammensveien 264
0283 Oslo

21 49 24 00https://www.if.no

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.

Følg pressemeldinger fra If

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra If på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra If

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom