Slik forhandler du om lønn i ny jobb
Fått ny jobb? NITOs advokat gir tips til hva du skal se etter i kontrakten. Det er ikke bare selve lønna du må være oppmerksom på.
Hvert år får NITO rundt 600 henvendelser om kontrakter. Advokat i NITO, Fredrik Skyberg, forteller til Karriere360 at han får mange henvendelser av medlemmer som ønsker hjelp og sjekk av arbeidsavtalen.
Det skader ikke å prøve seg
- Det vil sjelden skade å be om, kreve eller foreslå høyere lønn enn det første tilbudet fra arbeidsgiver. Du må selvsagt ta hensyn til egen situasjon og hvor sterkt arbeidsgiver ønsker å ansette deg, men du vil vanligvis ha lite å tape ved å forsøke, sier Skyberg.
- I mange tilfeller vil arbeidsgiver forvente at du kommer til å be om mer enn det som ligger i det første tilbudet. Dermed kan de legge seg litt under for å ha forhandlingsmargin. Da kan det være dumt å ikke ha prøvd, sier Skyberg videre.
- Hvis du tar for deg alt i kontrakten, og ser om det er andre punkter enn ren månedslønn som kan diskuteres, vil du kunne få flere vinkler å angripe forhandlingen på, legger han til.
- Dersom arbeidsgiver i utgangspunktet ikke er villig til å diskutere selve lønnen, kan det i noen tilfeller likevel være mulig å få til en bedre avtale. Kanskje det er andre elementer i avtalen du kan pirke på.
Ikke bare ta utgangspunkt i lønna
Skyberg anbefaler at du setter deg inn i den gamle og nye kontrakten, før du prøver å forhandle opp lønna hos din nye arbeidsgiver.
Ferie er for eksempel et forhandlingskort.
- Mange arbeidstakere ønsker seg mer fritid enn mer penger. Får du mindre ferie hos ny arbeidsgiver, eller like mye og ønsker deg mer, kan du ha et forhandlingskort på hånden, sier han.
- Kanskje du kan få opp lønna tilsvarende en arbeidsuke. Gjør et forsøk.
Pensjon er lønn
Pengene arbeidsgiver sparer for deg er det du skal leve av når du blir pensjonist. I offentlig sektor er pensjonsordningen mer eller mindre lik for alle. I det private kan det være store forskjeller.
- Arbeidsgiver er forpliktet til å sette inn et pensjonsinnskudd tilsvarende minst to prosent av lønnen din. Dette er minimum. Arbeidsgiver kan spare mer, men satsen må være lik for alle i bedriften.
Dersom du går fra en arbeidsgiver som sparer mer til en som sparer mindre, mener Skyberg at det gir deg et forhandlingskort på hånda.
- Da kan du si at du i hvert fall skal ha det igjen i lønn.
Få det skriftlig
Avtaler gjort knyttet arbeidsforholdet som er avklart muntlig, bør inn i kontrakten. På den måten stiller man sterkere dersom det oppstår uenighet mellom deg og arbeidsgiver.
- Dersom du ikke får det inn i kontrakten, kan du skaffe skriftlig dokumentasjon på annet vis. Hvis ting bare blir lovet muntlig, kan du selv formulere en e-post hvor du spør om du forsto det riktig.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Kjetil JohnsrudKommunikasjonsdirektør
Tel:415 22 399jan.johnsrud@nito.noRagnhild Aasen JacobsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:93029650ragnhild.jacobsen@nito.noBilder
Om NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon
NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med over 91 000 medlemmer. NITO organiserer ingeniører og teknologer med høgskole-/universitetsutdanning eller tilsvarende kompetanse.
Følg saker fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon
Hun er årets bioingeniør: - Jeg svært stolt og ydmyk over å motta prisen18.12.2020 14:36:02 CET | Pressemelding
- I et år hvor det er så mange bioingeniører som har utmerket seg faglig, særlig i forbindelse med koronapandemien, er jeg svært stolt og ydmyk over å motta prisen som årets bioingeniør, sier bioingeniør Ragnhild Nyhus Røsbjørgen.
- Ikke tett igjen avløpet med ribbefett og slips9.12.2020 17:25:57 CET | Pressemelding
- Julematsesongen er i gang, jula nærmer seg og med den kommer fettet i dass som tetter rørene, smiler kommuneingeniør og visepresident i Norges Ingeniør og Teknologorganisasjon, NITO, Kjetil E. Lein.
Har du feriedager til gode? Her er NITO-advokatenes fem råd4.12.2020 11:02:56 CET | Pressemelding
Om du ser at du har flere feriedager enn du kan ta ut, ta kontakt med arbeidsgiver snarest, råder Farah Ali.
Dette må du gjøre med gamle julelys: Her er branningeniørens fem råd for en tryggere jul3.12.2020 11:47:44 CET | Pressemelding
- Brann- og redningsetaten har dessverre mye å gjøre i jula, forteller branningeniør Sigbjørn Syr. NITO organiserer mange av landets branningeniører, Syr er avdelingsleder forebyggende / varabrannsjef i Senja kommune. Sjekk hvordan du sikrer hjemmet ditt.
NITO varsler streik - rundt 200 ingeniører blir tatt ut i første runde14.11.2020 10:00:00 CET | Pressemelding
- En streik blant ingeniørene i industrien vil selvsagt bli merkbar, selv med relativt få ute i streik. Prosjekter vil stoppe opp og nye oppdrag vil bli satt på vent, sier Tom Helmer Christoffersen, leder for NITO Privat.
Advarer mot korona-tette toaletter13.11.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
- Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal kastes i do, sier kommuneingeniør og visepresident i Norges Ingeniør og Teknologorganisasjon, NITO, Kjetil Lein.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom