Forbrukslån.no

Slik får du skattefradrag for forbrukslån

Del

Når det nærmer seg tid for å sende inn skattemeldingen er det viktig å være klar over hvilke fradrag man er berettiget til. Her viser vi deg hva du kan kreve i fradrag dersom du betaler på et forbrukslån. Du kan kreve fradrag for både renter og en del gebyrer du betalte i fjor.

SKATTEFRADRAG: Du får fradrag for renter du har betalt på forbrukslån. Foto: Istockphoto
SKATTEFRADRAG: Du får fradrag for renter du har betalt på forbrukslån. Foto: Istockphoto

Skattefradrag for alle typer lån

Det er ikke bare rentekostnader til boliglån du får fradrag for på skatten. Det gjelder alle typer lån og kreditter som du har betalt renter på i fjoråret, som forbrukslån, kredittkortgjeld eller andre smålån.

Husk også på eventuelle lån som du nedbetalte og ble ferdig med i 2020, også de rentene må du føre opp.

Renter

Du kan kreve fradrag for alle rentene du betalte på forbrukslånet ditt i 2020.

Gjeldsrentene må føres i skattemeldingen din. De skal i utgangspunktet være forhåndsutfylt. Imidlertid er dette en av tingene det er viktig å sjekke at er oppdatert og korrekt.

Du kan imidlertid kun kreve fradrag for renter som faktisk er betalt. Dersom det er snakk om rentekostnader som forfalt i 2020, men som ikke ble betalt det året, så kan de ikke føres opp.

Gebyrer

I noen tilfeller kan du også kreve fradrag for gebyrer som ble betalt i forbindelse med administrasjon av lån i løpet av 2020. Det gjelder gebyrer på lån til refinansiering. Derfor er det viktig å være klar over hvilke lån som står oppført i skattemeldingen din, og sjekke om det dreier seg om refinansiering.

Du vil også kunne kreve fradrag for etableringsgebyr. Ikke alle banker krever slike gebyr ved forbrukslån, men i noen tilfeller må du betale det.

Gjelder det for alle

Alle som i løpet av fjoråret betalte gjeldsrenter eller forsinkelsesrenter til en finansinstitusjon kan kreve et slikt fradrag.

Ifølge Skatteetaten gjelder dette også for alle som har hatt rentefordel ved et lån fra arbeidsgiveren sin. 

Det kan komme justeringer fra år til år, og derfor lønner det seg å sjekke Skatteetatens nettsider for å se om noen justeringer påvirker deg i år. Der ligger det også informasjon som gjelder spesielt nå i korona-tiden.

Før inn utenlandske renter manuelt

I disse dager sender banker, og andre institusjoner, ut årsoppgaver. Der finner du en oversikt over gjeldsrenter du har betalt. Du bør sjekke at disse stemmer med det som står i skattemeldingen din.

Dersom noe er feil må du justere skattemeldingen manuelt.

Det er også viktig å være klar over at dersom du har betalt gjeldsrenter på lån i utlandet så vil ikke de automatisk dukke opp på skattemeldingen din. Da må du selv føre de opp.

Ektefeller

Mange ektepar har lån sammen, både boliglån og forbrukslån. I slike tilfeller står ektefeller fritt til å fordele rentekostnadene på sine respektive skattemeldinger slik de selv ønsker, så lenge den totale summen av gjeldsrentene stemmer.

Hjelp med forbrukslån

På nettsiden Forbrukslån.no finnes det utfyllende informasjon og råd om skattefradrag ved forbrukslån og andre typer lån. Der er det også artikler innen ulike emner om lån og renter, i tillegg til en oversikt over en rekke banker over hele landet.

Bilder

SKATTEFRADRAG: Du får fradrag for renter du har betalt på forbrukslån. Foto: Istockphoto
SKATTEFRADRAG: Du får fradrag for renter du har betalt på forbrukslån. Foto: Istockphoto
Last ned bilde

Om Forbrukslån.no

Forbrukslån.no
Forbrukslån.noForbrukslån.no er en portal for sammenligning og vurdering av lån uten sikkerhet, inklusive refinansieringslån. Her kan besøkende finne nøkkeltall knyttet til rentenivå, aldersgrenser, inntektskrav og lignende. 

Følg pressemeldinger fra Forbrukslån.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forbrukslån.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forbrukslån.no