Slik bygger man skallmurvegg

En skallmur er en bærende yttervegg som består av to murte vanger (veggdeler) med et isolert og drenert hulrom. Murvangene er effektivt forbundet med trådbindere av rustfritt stål. Det som skiller en skallmurvegg fra en vegg med murt forblending, er at både inner- og ytterveggen til sammen utgjør bærekonstruksjonen.
-Skallmurvegger er ikke den mest brukte konstruksjonen, men den har flere fordeler, blant annet kan veggen lagre varme og dermed jevne ut temperaturforskjeller og spare energi til oppvarming og kjøling. Det er også en svært robust løsning med slitesterke overflater både utvendig og innvendig, forteller fagredaktør Sondre Aasbø.
Skallmurvegger er et naturlig valg dersom man ønsker synlig tegl både innvendig og utvendig.
Skallmur må prosjekteres fra start
-Ønsker man å bygge med skallmur, må bygget planlegges med hensyn til murverkets styrker og begrensninger. Det er et valg man må ta helt fra start, sier Aasbø.
Skallmur egner seg imidlertid ikke alltid. Hvis man ønsker lange vinduspartier, brystninger eller smale søyler mellom vindusfelter, bør man ikke velge skallmurvegger. Det kan også være utfordrende å kombinere bærende skallmur av tegl med andre bærende materialer på grunn av materialenes ulike egenskaper når det gjelder langtidsdeformasjon.
Oppbygging av skallmurvegg
Slik kan en skallmurvegg bygges opp, utenfra og inn:
- utvendig vange av tegl, med åpne stussfuger i topp og bunn
- drenerende luftespalte
- isolasjonssjikt i to lag hvor det ytterste laget er en murplate
- trådbindere for effektiv sammenbinding av vangene
- indre vange av tegl
Byggforskseriens anvisning om skallmurvegger er blant annet oppdatert med nye detaljer for fundamentering og tiltak for å stive av skallmurveggen.
Nøkkelord
Kontakter
Fredrik SlapøForsker
Tel:926 40 717fredrik.slapo@sintef.noSondre AasbøRådgiver
Tel:958 31 972sondre.aasbo@sintef.noIda RambækSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 99352912ida.rambak@sintef.noBilder

Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom