Slik bygger man opp yttervegger med bindingsverk og utfyllende bindingsverk
SINTEF har oppdatert to anvisninger i Byggforskserien om yttervegger med bindingsverk og utfyllende bindingsverk. Anvisningene gir råd om oppbygging, isolering, tetting og montering.

Yttervegger skal tilfredsstille krav med hensyn til energi, konstruksjonssikkerhet, fukt og eventuelt lyd og brann. For krav med hensyn til fukt betyr det at nedbør, overflatevann, grunnvann, bruksvann og luftfuktighet ikke skal trenge inn i konstruksjonene og gi fuktskader.
For å tilfredsstille kravene til fukt anbefales det alltid å bygge isolerte yttervegger med dampsperre (diffusjons- og lufttett sjikt) på innvendig side og med dampåpen vindsperre på utvendig side. Utvendig kledning monteres med en drenert luftespalte etter prinsippet om totrinnstetting.
To oppdaterte anvisninger
Byggdetaljer 523.255 Yttervegger av bindingsverk. Varmeisolering og tetting gir anbefalinger om materialvalg, oppbygging av bindingsverket, varmeisolering og sperresjikt. Anvisningen viser konstruksjonsdetaljer for hjørner, tilslutninger og gjennomføringer.
Byggdetaljer 523.254 Utfyllende bindingsverk gir anbefalinger om yttervegger med utfyllende bindingsverk av tre eller tynnplateprofiler av stål. Anvisningen omhandler viktige prinsipper for bygging med utfyllende bindingsverk, for eksempel plassering av ytterveggen i forhold til bygningens bæresystem. I tillegg gir den blant annet råd om tetting mellom ytterveggen og tilstøtende bygningsdeler.
Isolering og tetting
Bindingsverksvegger kan isoleres med plater av mineralull (glassull eller steinull), trefiberisolasjon eller ulike typer blåseisolasjon. For å tilfredsstille minstekrav til U-verdi må man vanligvis isolere med 200–250 mm. Isolasjonen monteres slik at den fyller alle hulrom og slutter tett mot stendere, gjennomføringer, spikerslag og spesielt topp- og bunnsvill.
På utsiden av veggen monteres en vindsperre som skal hindre at uteluft trenger inn i varmeisolasjonen, og hindre luftlekkasjer gjennom ytterveggen. For å sikre tetthet både på veggens innvendige og utvendige side er det viktig å bruke tettemidler ved skjøter i sperresjikt, gjennomføringer, mot tilstøtende konstruksjoner, vinduer og dører. Byggforskserien 523.255 gir råd om aktuelle tetteløsninger og bruksområder.
Vindsperra skal hindre at fuktighet som kommer inn bak kledningen trenger videre inn i veggen. Vindsperra bør ha en vanndampmotstand, ekvivalent luftlagstykkelse (sd-verdi), på maks 0,5 m, slik at eventuell innebygget fukt kan tørke ut.
Kontakter
Aleksander LundbySenioringeniør
Tel:419 06 061aleksander.lundby@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
Dette er SINTEF Community
SINTEF Community er et forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg, infrastruktur og mobilitet. Vi skaper verdier for våre kunder og samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Vi har spisskompetanse innenfor fagområder som arkitektur, bygg, vann, samferdsel og samfunnsøkonomi. Vi utvikler fremtidens løsninger for et bærekraftig samfunn.
Følg saker fra SINTEF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra SINTEF
Fra reaktive til proaktive bygg med datadrevet intelligent styring18.1.2021 06:00:00 CET | Pressemelding
Et nytt IPN-prosjekt har som mål å optimalisere samspillet mellom bygninger og deres energiforsyning via prediktiv styring.
Det er mye å spare på å spre strømbruken utover døgnet14.1.2021 06:00:00 CET | Pressemelding
Men foreløpig er ikke byggene våre smarte nok til å utnytte potensialet.
Ny veileder fra Sintef om glassrekkverk7.1.2021 10:14:21 CET | Pressemelding
Mange glassrekkverk er ikke er sikre nok. En ny veileder fra Sintef skal bidra til å øke kunnskapen om glassrekkverk i Norge.
Oppdatert om dokumentasjon av brannmotstand for etasjeskillere og vegger21.12.2020 12:22:29 CET | Pressemelding
Brannmotstand kan dokumenteres ved beregning, prøving eller ved bruk av tabellverdier fra standarder. To reviderte anvisninger i Byggforskserien inneholder tabeller med brannmotstand for mange flere bygningsdeler enn tidligere, samt oppdateringer til dagens standarder.
SINTEF fusjonerer med Trøndelag Forskning og Utvikling17.12.2020 22:33:33 CET | Pressemelding
Eiermøtet i Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) besluttet torsdag ettermiddag å akseptere SINTEFs tilbud om å fusjonere virksomhetene.
Stor internasjonal interesse for norsk havvind-konferanse16.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Havvind kan dekke verdens energibehov mange ganger. Aldri før har interessen for den norske DeepWind konferansen vært større. Konferansen åpnes av Olje- og energiminister Tina Bru.
SINTEF ØNSKER FUSJON MED TRØNDELAG FORSKNING OG UTVIKLING15.12.2020 19:49:16 CET | Pressemelding
Styret i SINTEF AS har i dag vedtatt å tilby en fusjon med Trøndelag Forskning og Utvikling AS (TFoU).
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom