Den Norske Turistforening

Slik bruker du DNTs hytter

Del

Turistforeningshyttene er kjent for sin uformelle og koselige stemning. Men hva er forskjellen på en betjent, selvbetjent og ubetjent hytte? Og hvem kan bruke DNT-hyttene?

Vassendsetra er en selvbetjent hytte under Trondhjems turistforening. Foto: Marius Dalseg
Vassendsetra er en selvbetjent hytte under Trondhjems turistforening. Foto: Marius Dalseg

Den Norske Turistforening har 550 hytter og rundt 20 000 kilometer
merkede sommeruter over hele landet.

På de betjente hyttene ønsker trivelig vertskap velkommen med treretters middag og gode samtaler med andre fjellfolk rundt peisbålet. På de selvbetjente og ubetjente hyttene er det ekstra sosialt når man samarbeider med andre gjester om å hente vann, fyre i ovnen, lage mat og vaske opp.

Tre ulike hyttetyper

Ønsker du alt servert eller en enkel hyttetur hvor du tar med maten selv? DNT har tre hyttetyper med forskjellig betjeningsgrad:

Ubetjent hytte: Dette er små hytter, som er utstyrt med senger og dyner (på enkelte kun tepper), kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel.

Selvbetjent hytte: Som ubetjent hytte, men med et rikholdig matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel, og kan ha hyttevakt i sesongene.

Betjent hytte: Disse drives av et vertskap. Servering av måltider og overnatting på to- til firemannsrom eller sovesal. De fleste hyttene har enkel, god standard med strøm, dusj og tørkerom for turtøy. Flere av de betjente hyttene har et ubetjent eller selvbetjent tilbud utenfor sesong.

I tillegg finnes en rekke nødbuer. Dette er ulåst buer/små hytter uten madrasser og dyner for overnatting. Som regel er det ved til oppvarming og propan til koking. Ofte er det òg sengebrisker på nødbuene slik at man kan overnatte dersom man har med sovepose og liggeunderlag. Ei nødbu nært sivilisasjonen blir som regel brukt som «dagshytte» – et sted man hviler, varmer seg og spiser matpakka.

Hvem kan bruke hyttene?

Alle kan bruke DNTs hytter. På hytter uten vertskap må minst én i følget være medlem for å få leid den spesielle DNT-nøkkelen. Noen hytter er tilrettelagt for at du kan ta med hund, andre ikke. På UT.no kan du sjekke hvordan forholdene er på hver enkelt hytte.

Må jeg bestille plass?

Etter 1,5 år med ekstraordinære smittevernregler kan vi endelig gå tilbake til den gode gamle DNT-tradisjonen der du ikke trenger å bestille plass på DNT-hyttene. Da kan du igjen planlegge fjellturen etter finværet og endre planene om det skulle være behov for det.

Men det vil også være mulig å forhåndsbestille seng på hyttene for de som ønsker det. For å kunne bestille overnatting på selv- og ubetjente hytter må minst én i turfølget være medlem i DNT og ha DNT-nøkkelen

Åpningstidene og informasjon om hvordan du bestiller plass finner du på UT.no

Er hyttene låst?

De aller fleste av hyttene som ikke har betjening er låst med DNTs standardnøkkel. Derfor er det en god regel å alltid ha med seg denne lille nøkkelen i sekken når du skal på tur. Medlemmer kan låne nøkkelen mot et depositum på 100 kroner. Merk at enkelte hytter har egne låser som krever spesialnøkkel. Sjekk detaljer for hytta du skal besøke på UT.no.

Bestill nøkkelen i vår nettbutikk. Du kan også kjøpe nøkkelen via våre lokale turistforeninger/turlag, samt enkelte turistkontorer og butikker.

Hva koster det å bo på hyttene?

Et opphold på ei DNT-hytte koster alt fra 120–285 kroner for overnatting på ubetjent hytte, til rundt 1000 kroner for full pensjon på betjente hytter (medlemspris). Et opphold på en betjent hytte blir rimeligere hvis du overnatter på større rom eller sovesal. Priser for de enkelte hyttene kan du finne på UT.no.

Som medlem i DNT får du rabatt på overnatting på alle DNT-hyttene. Medlemmer i DNT ung får halv pris på overnatting, mens medlemmer i Barnas Turlag overnatter gratis på de fleste selvbetjente og ubetjente hyttene, og får ekstra rabatt på betjente hytter.

På betjente hytter kan du få tilbud om fast opphold, og spesialpris hvis du vil bo fast i noen dager. Prisen dekker overnatting og mat, samt sengetøy og eget rom. Dermed kan du gå dagsturer med lett sekk og slippe å lure på hvor du skal sove.

Når er hyttene åpne?

De selv- og ubetjente hyttene er ofte helårsåpne, med unntak for enkelte som stenger i den kaldeste vinterperioden, samt noen i kalvingsperioden for reinsdyr i mai/juni. Noen hytter stenger også i jaktperioden på høsten.

Enkelte betjente hytter er åpne fra slutten av februar til langt ut i mai, mens andre åpner rett før påske og stenger igjen 2. påskedag. Fra slutten av juni til midten av september er de aller fleste hyttene åpne. Haukeliseter ved E134 over Haukelifjell er helårsåpen.

Mange av de betjente hyttene har selvbetjeningskvarter utenom den betjente sesongen.

Sjekk alltid åpningstidene for de enkelte hyttene på UT.no før du drar på tur!

Nøkkelord

Bilder

Vassendsetra er en selvbetjent hytte under Trondhjems turistforening. Foto: Marius Dalseg
Vassendsetra er en selvbetjent hytte under Trondhjems turistforening. Foto: Marius Dalseg
Last ned bilde
Selvbetjente hytter har et rikholdig matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta. Foto: Marius Dalseg
Selvbetjente hytter har et rikholdig matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta. Foto: Marius Dalseg
Last ned bilde
Gjevilvasshytta ble i 2020 kåret til DNTs fineste betjente hytte i Norge. Foto: Marius Dalseg
Gjevilvasshytta ble i 2020 kåret til DNTs fineste betjente hytte i Norge. Foto: Marius Dalseg
Last ned bilde

Lenker

Om Den Norske Turistforening

Den Norske Turistforening
Youngstorget 1
0181 Oslo

Den Norske Turistforening er et forbund av 57 selvstendige medlemsforeninger med tilknyttede lokallag. Det er DNTs medlemsforeninger som driver hytter, merker stier og arrangerer turer.  DNT sentralt (administrasjon og landsstyre) skal legge til rette for at medlemsforeningene får utført sine oppgaver.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Turistforening

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Turistforening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Turistforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom