NRK

Slik blir Pride på NRK

Del

Humor fra Kevin Vågenes og Robert Stoltenberg, dokumentar om Kim Friele og Wenche Lowzow, og ikke minst direktesending fra Prideparaden. Det er noe av det NRK byr på i forbindelse med Pride og Skeivt kulturår.

Birthe og Jeanette søker skeive, Kim og Wenche - retten til å elske, Lisenskontrolløren og skeive og Pridefest er noen av programmene NRK viser i forbindelse med Pride og Skeivt kulturår. Foto: NRK/ARNE WALDERHAUG / 1HARMONI AS Bildet må kun brukes ved omtale av NRKs programmer.
Birthe og Jeanette søker skeive, Kim og Wenche - retten til å elske, Lisenskontrolløren og skeive og Pridefest er noen av programmene NRK viser i forbindelse med Pride og Skeivt kulturår. Foto: NRK/ARNE WALDERHAUG / 1HARMONI AS Bildet må kun brukes ved omtale av NRKs programmer.
Her er en oversikt over noe av NRKs innhold om Pride, skeiv kjærlighet og mangfold. I tillegg til disse programmene blir det også mye annet aktuelt innhold fra ulike redaksjoner både på TV, radio og nett.

TV

Birthe og Jeanette søker skeive

Kevin Vågenes og Robert Stoltenberg lager for første gang TV-humor sammen. To velkjente karakterer, Vågenes´ Birthe og Stoltenbergs Jeanette, er blitt HR-ansvarlige i NRK. I anledning Pride har de fått i oppdrag fra NRKs øverste sjef, kulturministeren, å gjennomføre medarbeidersamtaler med NRK-profiler.

Målet med samtalene er å øke andelen åpne homofile i NRK. I løpet av medarbeidersamtalene bruker Birthe og Jeanette alle triks i boka for å få så mange som mulig til å komme ut av skapet. Det er tross alt Pride!

Kulturminister Anette Trettebergstuen, Fredrik Solvang og Mikkel Niva er noen av de som dukker opp i møte med de to HR-damene.

 • NRK TV: Premiere 22. juni, tre episoder på tre-fire minutter hver
 • NRK1: Sendes i Pridefest 25. juni

Pridefest

For første gang sender NRK hele Prideparaden i Oslo direkte på TV. Silje Nordnes leder sendingen, mens Pål Plassen kommenterer paraden som hyller skeiv kjærlighet og mangfold.

Direktesendingen Pridefest viser det regnbuefargede opptoget og tar også pulsen på feiring av skeiv kjærlighet i resten av landet.

 • NRK1/NRK2: 25. juni fra rundt kl. 14 til 16.45.
 • Kveldssending på NRK1 fra rundt kl. 19.30 til 21.00. Her sender NRK høydepunktene fra dagen som har gått.

Kim og Wenche - retten til å elske

En kjærlighetshistorie, en hyllest og et nært portrett av paret som mer enn noen ga oss alle lov å elske hvem vi vil; Kim Friele og Wenche Lowzow.

Aktivist Kim Friele og stortingspolitiker Wenche Lowzow sto åpent fram med sin kjærlighet i 1979. Det kom som et sjokk og ble en vekker for mange. Samlivet deres ble et viktig symbol på retten til å elske.

På 60-tallet ble Kim kjent som den første åpne lesbiske i Norge og leder for homobevegelsen. I 1972, mot alle odds og flere års lobbyvirksomhet, overbeviste Kim politikerne om å avskaffe straffelovens kriminalisering av homofile og deretter helsemyndighetene til å slette homofili som sykdom.

 • NRK1: Premiere 15. juni kl. 21.50
 • NRK TV: 17. juni

Lisenskontrolløren og skeive

Lisenskontrolløren tar igjen et dypdykk i NRKs arkiv. Denne gangen med et skeivt blikk på kjærligheten. Mia Hundvin forteller for første gang om mediestormen da hun fikk jentekjæreste på høyden av sin håndballkarriere. Hvordan var det for Brita Møystad Engseth å være hele Norges «rikslesbe» og hvorfor forandret TV-serien Jævla homo livet til Simen?

Lisenskontrolløren treffer igjen jenter som er forelska i jenter og gutter som er forelska i gutter og undersøker hvordan ekte kjærlighet forandrer liv.

 • NRK TV: Premiere 17. juni
 • NRK1: 19. juni kl. 20.30

Lovlig skeivt

Flotte gjester byr på personlige historier om skeive liv, og flere av Norges fremste artister og kunstnere deltar. Noman Mubashir er programleder når NRK overfører arrangementet i Oslo rådhus, hvor Oslo kommune og Kultur- og likestillingsdepartementet inviterer til offisiell markering av Skeivt kulturår.

I år er det 50 år siden avkriminalisering av homofili her i landet.

 • NRK1: 23. juni kl. 19.45 – 21.00

Lille jente

Sju år gamle Sasha har alltid visst at hun er jente, selv om hun ble født som gutt. Foreldrene gjør sitt aller ytterste for at samfunnet skal akseptere henne for den hun er, men forståelsen og aksepten uteblir.

Er det mulig for et samfunn, som fortsatt er så fast innstilt på at biologi skal diktere hvordan barn blir behandlet, å innse at ting ikke er fullt så enkelt?

Denne franske dokumentarfilmen belyser et svært aktuelt og viktig tema som skaper sterkt engasjement, og bidrar til debatten med et annet perspektiv: nemlig hvordan dette oppleves for barnet selv.

Et rørende og vakkert portrett av en liten jente med enormt mot, og en families uforbeholdne kjærlighet overfor sitt barn. Filmen fikk strålende mottagelse av anmeldere da den gikk på kino.

 • NRK 2: 14. juni kl. 21.20
 • NRK TV: 17. juni
 • NRK1: 20. juni kl. 23.15

Tørk aldri tårer uten hansker

Rasmus forlater den trangsynte og fordomsfulle hjembygda og flytter til Stockholm, hvor han drømmer om et liv som åpen homofil. Han forelsker seg i Benjamin og får oppleve kjærligheten. Det unge paret er lykkelige, men i bakgrunnen lurer sorg og sykdom. Hiv og aids har kommet til Stockholm og angst og panikk sprer seg blant befolkningen.

Den svenske dramaserien i tre deler fra 2012 er basert på Jonas Gardells bøker. I noen av rollene er Adam Lundgren, Adam Pålsson og Simon J. Berger.

 • NRK TV: 16. juni
 • NRK1: 25. juni
 • NRK2: 20.juni

Radio og podkast

Abels skeive tårn - Hva er kjærlighet?

I evolusjonen kan man forklare kjærlighet som naturens måte å velge ut hvem man skal få barn med. Men hvordan forklarer man de kjemiske prosessene i hjernen ved skeiv kjærlighet? Eller kjærligheten til venner og familie?

Abels tårn er NRKs forum for geniale spørsmål og ganske gode svar. Hver uke samles et ekspertpanel for å svare på lytternes spørsmål om alt mellom himmel og jord. I denne direkteinnspillinga fra Youngstorget i Oslo tar vi særlig for oss spørsmål om kjønn, biologi og kjærlighet!

Programleder er Torkild Jemterud

 • Direkteinnspilling: Mandag 20. juni kl 19.00, Pride Square, Yongstorget Oslo
 • NRK Radio: Podkasten kommer 21. Juni
 • NRK P2: 24. juni kl. 10.00

Penis i posten

Dokumentar om transseksuelle Matias som er 26 år og født biologisk kvinne. Nå har han endelig bestemt seg for å endre kroppen slik at den passer med det han egentlig føler seg som. Den fem episoder lange radiodokumentaren kan høres i NRK Radio.

Etikketaten skal ha en Pride-spesial torsdag 23. juni. Etikketaten sendes på P2 torsdager kl. 12.03 - 13.00. Det publiseres også som podkast i NRK Radio. Andakten publiserer åtte radiotekster knyttet til skeiv kjærlighet og mangfold. I uke 24 kommer fire radioinnslag med Esben Esther Pirelli Benestad, professor i sexologi. I uke 25 publiseres fire radiotekster med Pride som tema.

I NRK Radio finnes også mye skeivt innhold fra tidligere. Her er noen utvalgte titler:

67 år i bukser er nok

Bak resepsjonsdisken på Fleischer Hotell på Voss står Arne Ukvitne. Han er 74 år, har jobbet halve livet som sjømann og halve som nattevakt. Under uniformen har han nylonstrømper, blonde-BH og et bankende kvinnehjerte. Radiodokumentaren fra 2017 kan høres her.

Usagt: Silje

Sommeren da Silje Nordnes var 15 år jobbet hun i lokalbutikken på Hamarøy, da en langt eldre kvinne dukket opp foran kjøttdisken - og Silje ble akutt forelsket. Følelsene ga seg ikke, men skammen vokste. Ingen måtte få vite at Silje likte jenter. Nå vil hun reise hjem og møte kvinnen igjen. En radiodokumentar av Kari Hesthamar.

Alicia blir Alex

16 år gammel tar Alicia navnet Alex, og er klar for å sette i gang behandlingen som vil sørge for at kroppen går fra å være jente til å bli gutt. Det innebærer ikke bare endringer for Alex, men for hele familien hans. Radiodokumentaren kan høres er.

I tillegg blir det mye annet skeivt innhold fra ulike redaksjoner både på TV, radio og nett.

Kontakter

Bilder

Birthe og Jeanette søker skeive, Kim og Wenche - retten til å elske, Lisenskontrolløren og skeive og Pridefest er noen av programmene NRK viser i forbindelse med Pride og Skeivt kulturår. Foto: NRK/ARNE WALDERHAUG / 1HARMONI AS Bildet må kun brukes ved omtale av NRKs programmer.
Birthe og Jeanette søker skeive, Kim og Wenche - retten til å elske, Lisenskontrolløren og skeive og Pridefest er noen av programmene NRK viser i forbindelse med Pride og Skeivt kulturår. Foto: NRK/ARNE WALDERHAUG / 1HARMONI AS Bildet må kun brukes ved omtale av NRKs programmer.
Last ned bilde
Birthe (Kevin Vågenes) og Jeanette (Robert Stoltenberg) er blitt HR-ansvarlige i NRK. Nå er de i møte med NRKs øverste sjef, kulturminister Anette Trettebergstuen.

FOTO: NRK. Bildet kan kun brukes i forbindelse med omtale av programmet
Birthe (Kevin Vågenes) og Jeanette (Robert Stoltenberg) er blitt HR-ansvarlige i NRK. Nå er de i møte med NRKs øverste sjef, kulturminister Anette Trettebergstuen. FOTO: NRK. Bildet kan kun brukes i forbindelse med omtale av programmet
Last ned bilde
Njål Engesæth har igjen dukket ned i NRKs arkiver. Denne gangen med et skeivt blikk på kjærligheten.

FOTO: TORD TORPE / NRK
Bildet må kun brukes i forbindelse med omtale av programmet.
Njål Engesæth har igjen dukket ned i NRKs arkiver. Denne gangen med et skeivt blikk på kjærligheten. FOTO: TORD TORPE / NRK Bildet må kun brukes i forbindelse med omtale av programmet.
Last ned bilde
Kim Friele og Wenche Lowzow blir portrettert i dokumentaren Kim og Wenche - retten til å elske.

FOTO: ARNE WALDERHAUG / 1HARMONI AS Bildet kan kun brukes i forbindelse med omtale av programmet
Kim Friele og Wenche Lowzow blir portrettert i dokumentaren Kim og Wenche - retten til å elske. FOTO: ARNE WALDERHAUG / 1HARMONI AS Bildet kan kun brukes i forbindelse med omtale av programmet
Last ned bilde
Pål Plassen og Silje Nordnes skal lede NRKs direktesending Pridefest fra Prideparaden i Oslo.

FOTO: DOVYDAS MILIAUSKAS / NRK Bildet kan kun brukes i forbindelse med omtale av programmet
Pål Plassen og Silje Nordnes skal lede NRKs direktesending Pridefest fra Prideparaden i Oslo. FOTO: DOVYDAS MILIAUSKAS / NRK Bildet kan kun brukes i forbindelse med omtale av programmet
Last ned bilde
Birthe (Kevin Vågenes) og Jeanette (Robert Stoltenberg) er blitt HR-ansvarlige i NRK. 
FOTO: NRK Bildet kan kun brukes i forbindelse med omtale av programmet
Birthe (Kevin Vågenes) og Jeanette (Robert Stoltenberg) er blitt HR-ansvarlige i NRK. FOTO: NRK Bildet kan kun brukes i forbindelse med omtale av programmet
Last ned bilde
Abels skeive tårn inviterer til liveinnspilling under Oslo Pride. Foto: NRK
Abels skeive tårn inviterer til liveinnspilling under Oslo Pride. Foto: NRK
Last ned bilde
Radiodokumentaren Penis i posten handler om transseksuelle Matias.

ILLUSTRASJON: NRK
Radiodokumentaren Penis i posten handler om transseksuelle Matias. ILLUSTRASJON: NRK
Last ned bilde
NRKs øverste sjef, kulturminister Anette Trettebergstuen, møter Birthe (Kevin Vågenes) og Jeanette (Robert Stoltenberg) som er blitt HR-ansvarlige i NRK. 

FOTO: NRK. Bildet kan kun brukes i forbindelse med omtale av programme
NRKs øverste sjef, kulturminister Anette Trettebergstuen, møter Birthe (Kevin Vågenes) og Jeanette (Robert Stoltenberg) som er blitt HR-ansvarlige i NRK. FOTO: NRK. Bildet kan kun brukes i forbindelse med omtale av programme
Last ned bilde

Om NRK

NRK
NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
0340 Oslo

23 04 70 00http://www.nrk.no

NRK skal styrke demokratiet, samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er Norges offentlig eide allmennkringkaster med et bredt radio-, TV-, nett- og podkasttilbud, og ni av ti nordmenn bruker minst ett NRK-tilbud daglig. NRK har cirka 3300 ansatte fordelt på om lag 50 kontorer rundt om i landet.