NRK

Slik blir julen på NRK

Del

Årets julemeny fra NRK byr på en god dose tradisjon, krydret med en helt ny serie om Kjell Aukrust, britisk kostymedrama og julespesialer fra flere av publikums favoritter. Julefreden senkes i «Kvelden før kvelden», som i år ledes av Marte Stokstad og Mikkel Niva. Men aller først skal julegraner tennes i hele landet.

KVELDEN FØR KVELDEN: Marte Stokstad og Mikkel Niva leder "Kvelden før kvelden" sammen for første gang.

FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD, NRK
KVELDEN FØR KVELDEN: Marte Stokstad og Mikkel Niva leder "Kvelden før kvelden" sammen for første gang. FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD, NRK

Se sendeskjema her

NRK starter adventstiden med å markere den over 100 år gamle tradisjonen med julegrantenning første søndag i advent.

I et år hvor man ikke kan møtes i store grupper på torget for å se på at julegrana blir tent, vil NRK samle folket med en nasjonal julelystenning fra hele landet direkte på NRK1. Øystein Bache og Rune Gokstad leder sendingen.

Sendes søndag 29. november kl 17:00 på NRK1

Første søndag i advent på NRK1 fortsetter med adventsprogrammet «Til deg fra meg», et underholdningsprogram om å finne glede inn mot jul. Programleder Per Sundnes møter kjente og ukjente mennesker, de forteller om hvordan de takler førjulstida.

Sendes hver søndag i advent kl. 22:30 på NRK1

For de minste

Fra 1. desember sendes den splitter nye julekalenderen «Stjernestøv», et moderne eventyr om å feire jul for første gang etter en skilsmisse, oppleve endring i livet og å få til nye vennskap.

I tillegg blir det premiere på den populære julekalenderen «Snøfall» som podkast i NRK Radio.

Musikalske høydepunkter

Linn Skåber og Helene Bøksle leder NRKs juleønskekonsert i år.

NRK Klassisk og Kringkastingsorkesteret setter julestemningen med «NRKs juleønskekonsert». Linn Skåber leder showet, og vil gjerne oppfylle dine musikalske juleønsker sammen med Helene Bøksle, Ynge Søberg, Det Norske Jentekor og KORK.

Sendes lørdag 19. desember kl. 19:50 på NRK1

Den tradisjonsrike ballettforestillingen «Nøtteknekkeren» fra Den Norske Opera & Ballett sendes søndag 20. desember kl. 19:45 på NRK2.

Kvelden før kvelden

Lille julaften dufter det av granbar og juleribbe når Marte Stokstad og Mikkel Niva inviterer til årets kanskje koseligste TV-kveld med «Kvelden før kvelden».

– Det blir varmt, gøyalt og hold deg fast, proppa med julestemning. Det er noe veldig fint med å samles foran skjermen og la julen synke inn over hele landet. Eller faktisk, hele verden. I år er vi spredt utover kanskje mer en noen gang før, sier Mikkel Niva.

Julematen er viktig lille julaften og i år er det Eyvind Hellstrøm som står for den.

Eyvind Hellstrøm står på kjøkkenet i "Kvelden før kvelden"

– Sist Hellstrøm var «Kvelden før kvelden»-kokk snublet han over ribba på direkten, så det er klart vi er spent på hvordan han skal følge opp showet i år, sier Marte Stokstad.

Klokken 21:00 blir det selvfølgelig «same procedure as last year» med «Grevinnen og hovmesteren». Familien Bremnes avslutter kvelden med konsert.

«Kvelden før kvelden» sendes lille julaften kl. 19:45 på NRK1.

Julaften

«Tre nøtter til Askepott», «Donald Duck og vennene hans», «Pippi Langstrømpe» og «Reisen til julestjernen» svikter ikke i år heller.

Det blir direktesendt gudstjeneste fra Nidarosdomen både på NRK1 og NRK P1 kl. 16:00, og Sølvguttene synger jula inn kl. 17:00.

Drama i romjulen

I "Ein song om lengsel" følger vi en viljesterk ung slave, July, som jobber som stuepike for den lunefulle dama Caroline.

«Ein song om lengsel»

Slavetida går mot slutten på Jamaicas sukkerplantasjar. Det er ei turbulent tid, også for July og den ufordragelege husfrua hennar, Caroline. Britisk kostymedrama i tre deler.

Hele serien blir tilgjengelig i NRK TV fra 18. desember

Nyutdannede James sliter med å få seg jobb i Glasgow. Fornuften sier at han bør ta seg jobb på havna, men han vil følge dyrlege-drømmen.

«Den nye dyrlegen»

James Harriot følger dyrlegedrømmen og reiser til Yorkshire for ett jobbintervju. På den engelske landsbygda prøver han lykken som dyrlege. Britisk dramaserie i åtte deler.

Hele serien blir tilgjengelig i NRK TV fra 25. desember

Australsk serie inspirert av sanne begivenheter, og som setter søkelyset på en kontroversiell tid i Australias moderne historie.

«Operasjon buffalo»

Det er på slutten av den kalde krigen i Maralinga i Australia. Britenes prøvesprengninger i ørkenen setter tillit og lojalitet på prøve for så mange. Australsk historisk drama i seks deler.

Hele serien blir tilgjengelig i NRK TV fra 25. desember

En ukonvensjonell og impulsiv politiker havner i det politiske toppsjiktet på Island. Men står alt egentlig bra til med ministeren?

«Ministeren»

Islandsk thriller i åtte deler som følger nyvalgte statsminister Benedikt Ríkarðsson når hans psykiske lidelse vokser og hans kolleger prøver å holde det hemmelig fra nasjonen.

Hele serien blir tilgjengelig i NRK TV fra 25. desember

Julespesialer

113 er tilbake med en juleepisode

«113» er tilbake med en episode fra julaften, dagen da ingen vil havne på sykehus. Likevel får Trine, Christina, Charles og de andre på ambulansen mer enn nok å gjøre.

Sendes søndag 20. desember kl. 20:05 på NRK1 og fra kl. 06:00 i NRK TV.

Søstrene Annlaug og Tone Hovden pynter juletreet hjemme på Hovden

I juleepisoden av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» besøkes Hovden, hvor barna tar luftputebåt, snøskuter, ATV og buss til skolen. Det går fint. Men at isen fordriver de fra hjemmet rett før jul, er ikke like enkelt.

Sendes 20. desember kl. 21:05 på NRK1

Også hos Familien Lykke skal det i år feires jul.

Hos «Familien Lykke» påstår Randi hardnakket at hun ikke har kastet Jeanettes julepynt. Kim Rune er lei av julefilm, og viser barna skrekkfilm istedenfor. Bitten tviholder på julestemninga, mens August får brakkefeber.

Sendes 26. desember kl. 22:30 på NRK1

Linda Kaspar, Sjur Melchior og Professor Gunnstein Baltazar er på plass med litt juleoppklaring.

«Eides språksjov» tar heller ikke juleferie. For hva kan de tre vise vossingene fortelle om myrra?

Du møter også komiker og forfattar Sofie Frøysaa om tourettes syndrom og får høre nydelig radikalt bokmål fra Anne Marie Ottersen

Sendes 27. desember kl 21:25 på NRK1

Andre høydepunkter i desember

Kjell Aukrusts liv var ofte både krokete og humpete – litt som tegningene og fortellingene hans.

Dokumentarserien «Aukrust - Gud velsigne vår Herre» handler om kunstneren og forfatteren Kjell Aukrust, som ville fylt 100 år i 2020.

Kjell Aukrust var en kunstner av Guds nåde. Til tross for det offentlige bildet av ham som en utadvendt levemann, trivdes han best i selskap med noen få personer, sammen med sin kjære Kari og sine trofaste følgesvenner Reodor, Solan og Ludvig ved sin side.

Sendes fra søndag 13. desember, kl. 21:20 på NRK1 og fra kl. 06:00 i NRK TV.

På god koronaavstand fikk Atle Bjurstrøm være med på en av de få reisene Kronprins Haakon har vært på i år. Her fra Falstadsenteret i Trøndelag.

Også for kongefamilien har dette vært et spesielt år på mange måter. Koronaen har forårsaket en rekke avlyste arrangementer, og i lang tid opererte også kongefamilien kun digitalt.

I «Året med kongefamilien» forteller de om hvordan 2020 har vært preget av pandemien og av kongens sykdom. Kongeparet forteller også om hvordan de planla en 17. mai utenom det vanlige.

Sendes 2. juledag kl 20:55 på NRK1

Seerfavoritten "Team Ingebrigtsen" er tilbake med to nye episoder 5. desember.

«Team Ingebrigtsen»

Team Ingebrigtsen er tilbake med to helt nye episoder. Gjennom denne sesonger følger vi dem fra VM i Doha er over i 2019 og gjennom friidrettssesongen 2020 hvor alt blir snudd på hodet på grunn av koronaviruset.

Sendes fra lørdag 5. desember kl. 21:15 på NRK1 og fra kl. 06:00 i NRK TV.

Hvordan gikk det egentlig da de skulle fikse livet på egen hånd? Det lurer både seerne og Helene på.

«Helene møter igjen»

Helene Sandvig får seg flere overraskelser når hun tar opp kontakten med noen av dem hun møtte da hun flyttet inn på ulike institusjoner i «Helene sjekker inn». I denne serien møter du igjen fire av dem som har satt spor i mange av oss.

Sendes fra mandag 7. desember kl. 21:20 på NRK1 og fra kl. 06:00 i NRK TV.

 Verdens nordligste amatørhockeyliga: Sammen bryter de ned grenser og motsetninger, skaper dype vennskap og sprer varme på tross av et kaldt politisk klima.

«Puckers»

Gjør deg klar for en real dose svett ishockey. «Puckers» handler om de glade amatørene i ishockeyklubben Kirkenes Puckers.

Sendes fra onsdag 9. desember kl. 21:20 på NRK1 og fra kl. 06:00 i NRK TV.

JULENØTTER: Øystein Bache og Rune Gokstad serverer som tidligere årets Julenøtter.

Tradisjonen tro blir det selvsagt også i år «Julenøtter» med Øystein Bache og Rune Gokstad. Dette rare året oppsummeres med Underholdningskavalkade, Norge Rundt-kavalkade, Nyhetsåret og Sportsåret.

Livssynsinnhold på NRK i jula

Julaften:

 • Klokka 16-17: Gudstjeneste fra Nidarosdomen på NRK1 og P1
 • Klokka 17-18: Sølvguttene synger jula inn på NRK1 og P1
 • Katolske midnattsmessen fra Roma på NRK2

1. juledag:

 • Gudstjeneste fra Nidarosdomen på kl. 11 NRK1 og P1
 • Kjetil Lillesæter med en gjest kl. 17 på NRK P1
 • Salig blanding ved Ove Gundersen kl. 20 på NRK P1

2. juledag

 • Døvegudstjeneste fra Oslo døvekirke kl. 11 på NRK1

27. desember:

 • Klokka 11-12: Konsert med Solveig Leithaug kl. 11 på NRK P1
 • Mellom himmel og jord kl. 14 på NRK P1
 • Tro, håp og Lillesæter på kl. 22 NRK P1

1. januar:

 • Gudstjeneste fra Oslo domkirke kl. 11 på NRK P1

3. januar:

 • Gudstjeneste fra Kristiansand frikirke kl. 11 på NRK P1
 • Mellom himmel og jord kl. 14 på NRK P1
 • Tro, håp og Lillesæter kl. 21 på NRK P1

Kontakter

Bilder

KVELDEN FØR KVELDEN: Marte Stokstad og Mikkel Niva leder "Kvelden før kvelden" sammen for første gang.

FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD, NRK
KVELDEN FØR KVELDEN: Marte Stokstad og Mikkel Niva leder "Kvelden før kvelden" sammen for første gang. FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD, NRK
Last ned bilde
JULENØTTER: Øystein Bache og Rune Gokstad serverer som tidligere årets Julenøtter.

FOTO: OLE KALAND / OLE KALAND, NRK
JULENØTTER: Øystein Bache og Rune Gokstad serverer som tidligere årets Julenøtter. FOTO: OLE KALAND / OLE KALAND, NRK
Last ned bilde
Linn Skåber og Helene Bøksle leder NRKs juleønskekonsert i år.

FOTO: MARI AFTRET MØRTVEDT /
Linn Skåber og Helene Bøksle leder NRKs juleønskekonsert i år. FOTO: MARI AFTRET MØRTVEDT /
Last ned bilde
KVELDEN FØR KVELDEN: Eyvind Hellstrøm står på kjøkkenet i "Kvelden før kvelden"

FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD, NRK
KVELDEN FØR KVELDEN: Eyvind Hellstrøm står på kjøkkenet i "Kvelden før kvelden" FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD, NRK
Last ned bilde
DER INGEN SKULLE TRU AT NOKON KUNNE BU: Søstrene Annlaug og Tone Hovden pynter juletreet hjemme på Hovden

FOTO: TORJE BJELLAAS, NRK
DER INGEN SKULLE TRU AT NOKON KUNNE BU: Søstrene Annlaug og Tone Hovden pynter juletreet hjemme på Hovden FOTO: TORJE BJELLAAS, NRK
Last ned bilde
FAMILIEN LYKKE: Også hos Familien Lykke skal det i år feires jul.

FOTO: SEEFOOD/NRK
FAMILIEN LYKKE: Også hos Familien Lykke skal det i år feires jul. FOTO: SEEFOOD/NRK
Last ned bilde
EIDES SPRÅKSJOV: Linda Kaspar, Sjur Melchior og Professor Gunnstein Baltazar er på plass med litt juleoppklaring.

FOTO: NRK
EIDES SPRÅKSJOV: Linda Kaspar, Sjur Melchior og Professor Gunnstein Baltazar er på plass med litt juleoppklaring. FOTO: NRK
Last ned bilde
AUKRUST – GUD VELSIGNE VÅR HERRE: Kjell Aukrusts liv var ofte både krokete og humpete – litt som tegningene og fortellingene hans.

FOTO: KJELL OG KARI AUKRUSTS STIFTELSE / AUKRUSTSTIFTELSEN
AUKRUST – GUD VELSIGNE VÅR HERRE: Kjell Aukrusts liv var ofte både krokete og humpete – litt som tegningene og fortellingene hans. FOTO: KJELL OG KARI AUKRUSTS STIFTELSE / AUKRUSTSTIFTELSEN
Last ned bilde
EIN SONG OM LENGSEL: I serien følger vi en viljesterk ung slave, July, som jobber som stuepike for den lunefulle dama Caroline.

FOTO: CARLOS RODRIGUEZ / BBC/NRK
EIN SONG OM LENGSEL: I serien følger vi en viljesterk ung slave, July, som jobber som stuepike for den lunefulle dama Caroline. FOTO: CARLOS RODRIGUEZ / BBC/NRK
Last ned bilde
DEN NYE DYRLEGEN: Nyutdannede James sliter med å få seg jobb i Glasgow. Fornuften sier at han bør ta seg jobb på havna, men han vil følge dyrlege-drømmen.

FOTO: PLAYGROUND ENTERTAINMENT / NRK
DEN NYE DYRLEGEN: Nyutdannede James sliter med å få seg jobb i Glasgow. Fornuften sier at han bør ta seg jobb på havna, men han vil følge dyrlege-drømmen. FOTO: PLAYGROUND ENTERTAINMENT / NRK
Last ned bilde
OPERASJON BUFFALO: Australsk serie inspirert av sanne begivenheter, og som setter søkelyset på en kontroversiell tid i Australias moderne historie.

FOTO: JOHN PLATT
OPERASJON BUFFALO: Australsk serie inspirert av sanne begivenheter, og som setter søkelyset på en kontroversiell tid i Australias moderne historie. FOTO: JOHN PLATT
Last ned bilde
MINISTEREN: En ukonvensjonell og impulsiv politiker havner i det politiske toppsjiktet på Island. Men står alt egentlig bra til med ministeren?

FOTO: LILJA JONS
MINISTEREN: En ukonvensjonell og impulsiv politiker havner i det politiske toppsjiktet på Island. Men står alt egentlig bra til med ministeren? FOTO: LILJA JONS
Last ned bilde
113 tilbake med ny juleepisode. Foto: NRK
113 tilbake med ny juleepisode. Foto: NRK
Last ned bilde
TEAM INGEBRIGTSEN: Seerfavoritten "Team Ingebrigtsen" er tilbake med to nye episoder 5. desember.

FOTO: ZACAPA FILM / NRK
TEAM INGEBRIGTSEN: Seerfavoritten "Team Ingebrigtsen" er tilbake med to nye episoder 5. desember. FOTO: ZACAPA FILM / NRK
Last ned bilde
HELENE MØTER IGJEN: Hvordan gikk det egentlig da de skulle fikse livet på egen hånd? Det lurer både seerne og Helene på.

FOTO: ANDERS LEINES, NRK
HELENE MØTER IGJEN: Hvordan gikk det egentlig da de skulle fikse livet på egen hånd? Det lurer både seerne og Helene på. FOTO: ANDERS LEINES, NRK
Last ned bilde
PUCKERS: Verdens nordligste amatørhockeyliga: Sammen bryter de ned grenser og motsetninger, skaper dype vennskap og sprer varme på tross av et kaldt politisk klima.

FOTO: BAARD HENRIK MATHISEN
PUCKERS: Verdens nordligste amatørhockeyliga: Sammen bryter de ned grenser og motsetninger, skaper dype vennskap og sprer varme på tross av et kaldt politisk klima. FOTO: BAARD HENRIK MATHISEN
Last ned bilde
ÅRET MED KONGEFAMILIEN: På god koronaavstand fikk Atle Bjurstrøm være med på en av de få reisene Kronprins Haakon har vært på i år. Her fra Falstadsenteret i Trøndelag.

FOTO: Torstein Vegheim/NRK
ÅRET MED KONGEFAMILIEN: På god koronaavstand fikk Atle Bjurstrøm være med på en av de få reisene Kronprins Haakon har vært på i år. Her fra Falstadsenteret i Trøndelag. FOTO: Torstein Vegheim/NRK
Last ned bilde

Om NRK

NRK
NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
0340 Oslo

23 04 70 00http://www.nrk.no
Som allmennekringkaster skal NRK fylle viktige sosiale, kulturelle og demokratiske behov i det norske samfunnet. NRK tilbyr et bredt og variert medietilbud for det norske publikum gjennom NRK.NO, NRK TV, NRK Radio, fem TV-kanaler og 14 radiokanaler. Nær ni av ti nordmenn tar daglig del i innhold fra NRK på en eller flere plattformer.

Følg saker fra NRK

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom