Norboat

Slik blir du tryggere på vannscooter

Del
De er raske, de er gøyale og de er populære. Vannscootere er pr definisjon en fritidsbåt, og er nå en av de hurtigst voksende båttypene i Norge. I år er det kommet nye regler som også omfatter bruk av vannscooter.
Det finnes mer enn 13 000 vannscootere i Norge. Foto: Båtens Verden
Det finnes mer enn 13 000 vannscootere i Norge. Foto: Båtens Verden

Her er noen av tingene du må passe på når du ferdes på vannscooter.  

«Til sammen finnes det mer enn 13 000 vannscootere i Norge, og vi regner med at tallet vokser med tusen i løpet av sommeren. Det skjer heldigvis sjelden ulykker knyttet til vannscootere, men som for all annen ferdsel på sjøen er det viktig å følge reglene som gjelder og å tenke sikkerhet,» sier daglig leder Leif Bergaas i Norboat – båtbransjeforbundet i Norge.

Følger man gjeldende regler og noen ekstra sikkerhetsråd, reduserer man sjansen for uhell. 

1. Vis hensyn
Loven sier at fører av vannscooter skal utvise forsiktighet og avpasse farten etter forholdene. Det betyr blant annet at man ikke skal kjøre raskere enn 5 knop i nærheten av hvor folk bader. Sikkerhetssonen myndighetene har satt er 50 meter. 

«For mange er gleden ved vannscooter knyttet til fart og moro, og det er fint! Men det må skje i områder der man ikke utsetter andre for fare. Samtidig er det god oppførsel på sjøen å senke farten også i nærheten av andre båter,» sier Bergaas.

2. Følg aldersgrensene
Du må du være fylt 16 år for å kunne kjøre vannscooter. Du må også ha båtførerbevis dersom du er født etter 1. januar 1980.

3. Bli venn med vannscooteren
Ingen blir verdensmester på første forsøk. Få gjerne opplæring av forhandleren når du kjøper vannscooteren. Gjør deg godt kjent med vannscooteren og egenskapene den har før du utnytter den på maks kapasitet. Det vil gjøre at du mestrer krevende situasjoner bedre hvis de dukker opp.

4. Bruk sikkerhetsutstyr
I fritidsbåter under 8 meter er det påbudt om bruk av flyteplagg. Vannscootere er ikke et unntak. I tillegg er det fornuftig å benytte dødmannsknapp. Faller du i sjøen, vil motoren stoppe automatisk. Da er det lettere å komme seg på igjen.

5. Sjekk forholdene
Det er viktig at du kjenner området du skal kjøre i. Ta også hensyn til vær og vind, slik at du ikke utsetter deg selv eller passasjerer for unødvendig fare. 

6. Meld fra!
Noen av fjellvettreglene gjelder også på sjøen. Gi beskjed hvor du skal, og når du regner med å være tilbake. 

«I dagens samfunn er vi blitt vant til at vi alltid kan bruke mobilen alle steder. På sjøen er det ikke sikkert at mobilen er tilgjengelig eller virker. Da er det bra om noen vet cirka hvor du befinner deg,» sier Bergaas.

Nøkkelord

Kontakter

Leif Bergaas, daglig leder Norboat
Telefon: +47 900 17 900
Epost: bergaas@norboat.no

Bilder

Det finnes mer enn 13 000 vannscootere i Norge. Foto: Båtens Verden
Det finnes mer enn 13 000 vannscootere i Norge. Foto: Båtens Verden
Last ned bilde
Leif Bergaas, daglig leder i Norboat - båtbransjeforbundet i Norge. Foto: Norboat
Leif Bergaas, daglig leder i Norboat - båtbransjeforbundet i Norge. Foto: Norboat
Last ned bilde

Lenker

Om Norboat

Norboat
Norboat
Veritasveien 9
1363 Høvik

97531157http://www.norboat.no

Norboat – båtbransjeforbundet i Norge – representerer den norske fritidsbåtbransjen. Norboats hovedmål er å skape best mulig rammebetingelser for båtbransje og båtliv med utgangspunkt i et trygt båteierskap. Norboat er også en høringsinstans og samarbeidspartner for offentlige etater og andre båtlivsorganisasjoner. Norboat eier båtmessene Båter i sjøen og Sjøen for alle. 

Følg pressemeldinger fra Norboat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norboat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norboat

Norboat er bekymret for konsekvensene knyttet til innføring av E10 bensin13.4.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding

Denne våren innføres en ny bensinstandard, 95 oktan E10, som betyr at bensinen nå kan inneholde inntil 10% bioetanol. Innføringen av økt etanolinnblanding i bensinen er et grep for å redusere klimagassutslipp fra forbrenningsmotorer, og skal bidra til at Norge oppnår ytterligere reduksjon av klimagassutslipp. De aller fleste båtmotorer tåler E10 bensin, og det er kun totaktere og andre eldre motorer som ikke er laget for å tåle inntil 10% etanolinnblanding. Norboat anbefaler på tross av dette samtlige båteiere å fylle 98 oktan E5 og samtlige marinaer å tilby 98 oktan E5.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom