Hold Norge Rent

Slik blir du kvitt båtvraket ditt

Del

Fra 1. oktober kan alle som har båtvrak under 15 fot og uten innenbordsmotor, levere disse gratis til kommunen og få 1 000 kroner utbetalt.

Foto: Donald Bain (Wikimedia Commons)
Foto: Donald Bain (Wikimedia Commons)

En stor del av avfall og utslipp av miljøgifter langs kysten stammer fra tusenvis av kasserte fritidsbåter. En ny tilskuddsordning sørger nå for at det fra 1. oktober blir billigere å levere inn båtvrak.

Nå må du ikke lenger betale for å levere inn små fritidsbåter. Tvert imot får du nå utbetalt 1 000 kroner når du leverer båten inn til et mottak.

Kajakker, joller, kanoer, ribber og alle andre båter under 15 fot og uten innenbordsmotor kan leveres til kommunen. Større båter opp til 49,2 fot kan leveres til egne anlegg, og det er gratis å levere større båter opp til 1,1 tonn.

- Dumping av båter fører til at båtene etter hvert brytes ned til mikroplast og spredning av miljøgifter i havet. Med den nye ordningen blir det færre båter på avveie, fordi båtene leveres inn og gjenvinnes, sier Ole Thomas Thommesen i Miljødirektoratet.

Hold Norge Rent rydder både langs kysten og i innlandet langs vassdrag og innsjøer, og foreningen ser i praksis miljøproblemene som forlatte båtvrak fører til rundt om i landet. For Hold Norge Rent er gratis innlevering av kasserte fritidsbåter en etterlengtet ordning.

- Vi håper denne ordningen vil bidra til at flere båteiere leverer inn båter som skal kasseres, til godkjent mottak, og at færre båter blir etterlatt eller dumpet i sjøen, sier Lise Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent.

I ordningen er det også lagt opp til at alle båteiere får 1 000 kroner i vrakpant. Hold Norge Rent tror dette kan være en ekstra motivasjon for båteierne, men Gulbransen understreker at det blir svært viktig å være årvåken ved håndheving av ordningen for å avdekke og unngå kriminalitet.

- For øvrig har vi også fremdeles en stor utfordring med hensyn til opprydding av alle fritidsbåtene som allerede er på avveie i naturen. Dette vil koste samfunnet store beløp i årene fremover, sier Gulbransen.

For å gjøre det enkelt for båteiere er det på plass en informasjonsløsning for å finne mottak og system for utbetaling av vrakpanten.

- På sortere.no finner du raskt ut hvor du kan levere kasserte fritidsbåter, og der vil alle kommuner kunne legge ut sine mottak så fort de er klare, sier ansvarlig for sortere.no, Sylvelin Aadland i stiftelsen LOOP.

På sortere.no vil du også finne oversikt over private mottak som tar i mot større fritidsbåter opp til 15 meter.

Slik gjør du om du skal kvitte deg med båten din:

Les mer om ordningen her: Kasserte fritidsbåter

Ta kontakt med Sylvelin Aadland på sylvelin@loop.no for mer informasjon, flere bilder eller intervjuavtaler.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Donald Bain (Wikimedia Commons)
Foto: Donald Bain (Wikimedia Commons)
Last ned bilde
Kilde: Miljødirektoratet
Kilde: Miljødirektoratet
Last ned bilde

Lenker

Om Hold Norge Rent

Hold Norge Rent
Hold Norge Rent
Nedre Vollgate 9
0158 Oslo

400 01 438https://holdnorgerent.no

Om Hold Norge Rent

Hold Norge Rent er en uavhengig forening som arbeider mot forsøpling. Foreningen skal både forebygge at avfall kommer på avveie og bidra til å rydde opp avfall som har kommet på avveie. Foreningens hovedoppgave er å engasjere frivillige til opprydding av herreløst avfall. I tillegg prioriterer foreningen holdningsskapende arbeid, samt arbeid for å identifisere og ansvarliggjøre kilder til forsøpling i Norge.

Om sortere.no og LOOP

Sortere.no driftes av LOOP Stiftelsen for Kildesortering og Gjenvinning. LOOP er en stiftelse som jobber for å motivere til mer og bedre kildesortering hjemme, på jobben og på skolen. LOOP er i tillegg opptatt av å bevisstgjøre forbrukere og bedrifter til å ta grønnere valg i hverdagen og produsere mindre avfall. LOOP samarbeider med kommunale og interkommunale avfallsselskaper, returselskaper, næringslivet, organisasjoner og utdanningsinstitusjoner over hele landet.

Følg saker fra Hold Norge Rent

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Hold Norge Rent

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom