NRK

Slik blir desember på NRK

Del

Gjør deg klar for en deilig jul med både tradisjonsrike og nye favoritter på NRK. Vi kan blant annet by på ny julekalender, stemningsfulle konserter, julepodkast og spennende serier.

Marte Stokstad og Mikkel Niva skal være programledere i Kvelden før kvelden. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Marte Stokstad og Mikkel Niva skal være programledere i Kvelden før kvelden. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Endelig er vi inne i desember. Tradisjonen tro vil julen være spekket med alt du trenger for å få den gode julestemningen. Det blir en god dose tradisjon, nye favoritter og en deilig bukett med dramaserier.

Julekalender og moro for barna


Det er duket for magi, vennskap, kjærlighet og en hel del spenning i NRK sin nye julekalender. I Kristiania magiske tivolitheater blir vi dratt tilbake til gamle dager, da Norges hovedstad het Kristiania. I serien blir vi kjent med ti år gamle Luka. Han vokser opp i fattigstrøket i Vika, rett i nærheten av Kristiania Tivoli.

Luka har alltid fått høre at tivolistrøket ikke er et sted for unger, men når han en dag forviller seg inn i tivoliets magiske teater, oppdager han en fantastisk verden han aldri har sett maken til. Men farer truer, og det blir opp til Luka og hans nye venner å slå seg sammen i kampen for å redde teateret fra den slemme og styrtrike overklassekvinnen Erle Butenschøn, spilt av Lena Kristin Ellingsen. Serien tar utgangspunkt i miljøet rundt det gamle Christiania Tivoli, et underholdningsstrøk som oppstod på slutten av 1800-tallet og samlet folk på tvers av alle samfunnsklasser.

I romjulen kan du også følge Lukas trylleskole. Her vil kalenderens hovedperson lære deg morsomme triks som du kan imponere venner og familie med.


I NRK TV finner du en rekke andre julekalendere, blant annet Jul i Svingen, Snøfall, Stjernestøv, Jul i Skomakergata og Amalies jul. Morten og hunden Saft Suse lærer deg å lage morsomme ting hver eneste dag i Gjør det sjøl sin julekalender. I tillegg kan du se den danske julekalenderen Julefeber.

Barna har mye morsomt å se frem til i desember. Vi skal sende julespesialer av Klassen, Bablo og Fantorangen. Det blir ny sesong av Minibarna og premiere på Brillebjørnshow. Små og store kan også glede seg til den spennende samiske serien iMAŠ som kommer i romjulen.

Lad opp med Kvelden før kvelden


Lille julaften er julelysene tent, maten i ovnen og hyggelige gjester på plass når vi sender Kvelden før kvelden på NRK1.

Du kan følge årets kanskje koseligste TV-sending sammen med Marte Stokstad og Mikkel Niva. Blant gjestene finner vi komiker Herman Flesvig, Lars Berrum og Henriette Steenstrup. Astrid S, Stjernekamp-vinner Bjørn Tomren og Sebastian Zalo skal opptre i løpet av kvelden. Og maten er det kokken Reneé Fagerhøi som står for.

– Julematen betyr masse for meg, men jeg er ikke så opptatt av at alt må være likt hvert eneste år. Jeg er glad i å prøve nye oppskrifter og teste ut nye ting, også når det gjelder julemat. Det viktigste er at det er skikkelig hjemmelaget mat og at huset skal fylles med den deilige duften. Jeg håper jeg kan vise frem noen nye måter å gjøre klassisk tilbehør på, forteller årets kokk.

Rundt klokken 21.00 er det selvfølgelig «same procedure as last year» med Grevinnen og hovmesteren.

Kvelden avrundes med en lystig og hyggelig konsert. Herborg Kråkevik synger julen inn sammen med blant annet Kåre Conradi og Mathias Eik. Med humor og fine historier blir dette en deilig reise gjennom julas musikalske verden.

Julaften på NRK


Når den store dagen har kommet vil vi by på flere faste tradisjoner på NRK1. På julaften kan du starte dagen med Julemorgen, med Morten Strand som programleder.

Gjennom for- og ettermiddag kan hele familien kose seg med blant annet Tre nøtter til Askepott, Donald Duck og vennene hans, Pippi Langstrømpe, Reisen til Julestjernen og Snekker Andersen.

Som vanlig setter vi over til Sølvguttene synger julen inn kl. 17.00.

Favorittene i adventstiden


Du kan få den deilige julestemningen på øret hver dag til og med julaften. Live Nelvik og Ronny Brede Aase jobber endelig sammen igjen i Julestemning med Live og Ronny, en underholdende og koselig julepodkast i appen NRK Radio.


Tore Strømøy er tilbake med ny adventsserie. I Din sang skal artister lage en sang til mennesker som fortjener det, og som har sterke historier knyttet til glede, håp, lengsel og det å finne frem. Temaet i episodene er knyttet til Inger Hagerup sitt kjente adventsdikt. Ny episode hver søndag på NRK1 og i NRK TV.

Kos deg med julens dramaserier


Julen er spekket med krim- og dramaserier. Du kan blant annet se Den nye dyrlegen 2. På den britiske landsbygda blir vi kjent med livet som dyrlege i Yorkshire på 1930- og 40-tallet.

I romjulen blir det britisk kostymedrama når Phileas Fogg, spilt av David Tennant, legger ut på en skikkelig rundreise i serien Jorda rundt på 80 dagar. En tur som inneholder det aller meste.

Vi byr også på sørafrikansk krim. I 1994 ble ei jente i Sør-Afrika kidnappet. Hun rømmer, og som voksen blir hun detektiv. Samtidig som hun må håndtere traumene fra barndommen, bruker Reyka all sin tid på å oppdra barnet sitt og løse andres mysterier.


I Du skal ikkje drepe kan du følge etterforskeren Matthew Venn når han vender tilbake til den lille byen han forlot 20 år tidligere, etter å ha blitt utstøtt fra familien. Nå ankommer han sammen med sin ektemann Jonathan for å delta i farens begravelse, men også for å lede etterforskningen av et mord.

Ikke minst skal vi vise serien om Leonardo Da Vinci. Bli kjent med kunstneres liv gjennom verkene som gjorde ham berømt, men også utfordringene han hadde på sin vei.

Kom i julestemning med deilig musikk

En av de aller beste måtene å få julestemning på er å høre på deilig julemusikk. Det kan du finne på våre lineære TV-kanaler, i NRK TV og på NRK Radio gjennom hele desember.

Den gode, gamle julestemning er sikret når Kringkastingsorkestret inviterer til julekonsert fra Nordstrand kirke. KORK byr også på helt nye versjoner av gamle klassikere. Artistene som skal spre juleglede med KORK er blant annet 9 grader nord, Thom Hell, Andreas Ulvo og Jan Eggum. Konserten sendes på NRK1 og i NRK TV lørdag 18. desember.

Det blir blant annet musikalsk førjulsmoro med Ingrid Bjørnov og Kari Slaatsveen. Med et vennlig skråblikk på julen tilbyr de en times innleggelse på Julesanatoriet. Her tar de for seg slekters gang og frynsete førjulsnerver med lun humor og god fortellerevne. Sendes på NRK1 og i NRK TV onsdag 22. desember.

Hvert år i førjulstiden samles alle korene som har tilknytning til Oslo domkirke for å synge sammen. For andre gang er også KORK med for å kaste ekstra glans over konsertene. Musikken spenner seg fra noen av de eldste, kristne salmene til flott musikk fra barokken til det 20. århundre. Sendes på NRK1 og i NRK TV lørdag 25. desember.

Hvis du ønsker kontinuerlig julemusikk på ørene, kan du lytte til NRK Super Jul og NRK Klassisk Jul i hele desember.

Dette viser vi i romjulen

NRK og Trøndelag Teater inviterer alle inn i teatersalen til en helt ny oppsetning lørdag 25. desember. Da kan du se den flotte forestillingen Mio min Mio på NRK1 og i NRK TV.

Magnus Carlsen skal jakte nye triumfer når VM i lyn- og hurtigsjakk arrangeres i romjulen. Turneringen starter søndag 26. desember på NRK1 og i NRK TV.


I romjulen kan du kose deg med å løse julens gåter. Tradisjonen tro blir det selvfølgelig Julenøtter med Øystein Bache og Rune Gokstad også i år.

Som vanlig avrunder vi året med en rekke tilbakeblikk. Vi oppsummerer 2021 med blant annet Året med kongefamilien, Underholdningskavalkade, Norge Rundt-kavalkade, Nyhetsåret og Sportsåret.

Premierer over nyttår


Januar er ikke bare starten på et helt nytt år, men også startskuddet på en periode med mange spennende premierer.

Aksel Lund Svindal debuterer som programleder når den nye sesongen av Mesternes mester begynner på nyåret. Årets sesong er spilt inn i og rundt sørlandsbyene Kristiansand og Lillesand. Premiere på NRK1 og i NRK TV lørdag 1. januar.

Det norske folk fulgte spent med på dramaserien Lykkeland i 2018. På nyåret kommer endelig sesong 2 av den store suksessen om det norske oljeeventyret, denne gang lagt til årene 1977-1980. Premiere på NRK1 og i NRK TV søndag 2. januar.

Rett over nyttår blir det også premiere på Redningshundene. En unik dokumentarserie hvor vi møter flere firbeinte venner som hjelper til i redningsaksjoner. I en situasjon hvor hvert sekund teller, kan hundens luktesans utgjøre forskjellen på liv og død. Premiere på NRK1 og i NRK TV onsdag 5. januar.

Idrettsgallaen går av stabelen i Trondheim Spektrum lørdag 8. januar. Carina Olset og Yousef Hadaoui skal lede sendingen som hyller de aller største idrettsbragdene det siste året. Du kan følge sendingen både på NRK1 og i NRK TV. 

Kontakter

Bilder

Marte Stokstad og Mikkel Niva skal være programledere i Kvelden før kvelden. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Marte Stokstad og Mikkel Niva skal være programledere i Kvelden før kvelden. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
Reneé Fagerhøi er årets kokk i Kvelden før kvelden. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Reneé Fagerhøi er årets kokk i Kvelden før kvelden. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
Vi blir bedre kjent med hovedkarakteren Luka i Kristiania magiske tivolitheater. Foto: Julianne Leikanger/Monster
Vi blir bedre kjent med hovedkarakteren Luka i Kristiania magiske tivolitheater. Foto: Julianne Leikanger/Monster
Last ned bilde
Bli med på både vanlige juleforberedelser og mer uvanlige aktiviteter i Svingen. Foto: NRK
Bli med på både vanlige juleforberedelser og mer uvanlige aktiviteter i Svingen. Foto: NRK
Last ned bilde
Lad opp til julen med Jo og stjernebarnet Elly i Stjernestøv. Foto: NRK
Lad opp til julen med Jo og stjernebarnet Elly i Stjernestøv. Foto: NRK
Last ned bilde
Jens Petrus, Tøfflus og bakermester Snipp er tilbake med Jul i Skomakergata. Foto: NRK
Jens Petrus, Tøfflus og bakermester Snipp er tilbake med Jul i Skomakergata. Foto: NRK
Last ned bilde
Morten og Saft Suse gleder seg til «Gjør det sjøl» sin julekalender. Foto: Per Einar Grønmo/NRK
Morten og Saft Suse gleder seg til «Gjør det sjøl» sin julekalender. Foto: Per Einar Grønmo/NRK
Last ned bilde
Herborg Kråkevik synger julen inn i den påfølgende konserten etter Kvelden før kvelden. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Herborg Kråkevik synger julen inn i den påfølgende konserten etter Kvelden før kvelden. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
Herborg Kråkevik og Kåre Conradi synger sammen i julekonserten etter Kvelden før kvelden. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Herborg Kråkevik og Kåre Conradi synger sammen i julekonserten etter Kvelden før kvelden. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
Også i år skal vi se om Askepott til slutt får prinsen. Foto: DEFA-STUDIO FÜR SPIELFILME
Også i år skal vi se om Askepott til slutt får prinsen. Foto: DEFA-STUDIO FÜR SPIELFILME
Last ned bilde
Sonja, spilt av Hanne Krogh, prøver å finne julestjernen. Foto: NRK
Sonja, spilt av Hanne Krogh, prøver å finne julestjernen. Foto: NRK
Last ned bilde
Live Nelvik og Ronny Brede Aase skal prøve å finne julestemningen i NRK sin nye julepodkast. Foto: Trine Hisdal
Live Nelvik og Ronny Brede Aase skal prøve å finne julestemningen i NRK sin nye julepodkast. Foto: Trine Hisdal
Last ned bilde
Tore Strømøy får Lisa Børud til å synge «I smile» til gullsprinteren Salum Kashafali i NRKs adventsserie Din sang. Foto: NRK
Tore Strømøy får Lisa Børud til å synge «I smile» til gullsprinteren Salum Kashafali i NRKs adventsserie Din sang. Foto: NRK
Last ned bilde
James Herriot prøver lykken som dyrlege på den engelske landsbygda i Den nye dyrlegen 2. Foto: MATT SQUIRE / PLAYGROUND TELEVISION (UK)
James Herriot prøver lykken som dyrlege på den engelske landsbygda i Den nye dyrlegen 2. Foto: MATT SQUIRE / PLAYGROUND TELEVISION (UK)
Last ned bilde
I den britiske krimserien Du skal ikkje drepe følger vi etterforskeren Matthew Venn. FOTO: ITV / SILVERPRINT PICTURES
I den britiske krimserien Du skal ikkje drepe følger vi etterforskeren Matthew Venn. FOTO: ITV / SILVERPRINT PICTURES
Last ned bilde
Øystein Bache og Rune Gokstad leder årets Julenøtter på NRK. Foto: Ole Kaland/NRK
Øystein Bache og Rune Gokstad leder årets Julenøtter på NRK. Foto: Ole Kaland/NRK
Last ned bilde
Deltakerne i Mesternes mester. De fire bakerste fra venstre: Ida Njåtun, Nadya Khamitskaya Andersen  Tommy Rustad og Anja Hammerseng-Edin. Fremste rad fra venstre: Nils Jakob Hoff, programleder Aksel Lund Svindal, Madelene Rubinstein, Bjørn Einar Romøren, Øystein Pettersen og Linn-Kristin Riegelhuth Koren. Foto: Stian Foss/Nordisk Film TV/NRK
Deltakerne i Mesternes mester. De fire bakerste fra venstre: Ida Njåtun, Nadya Khamitskaya Andersen Tommy Rustad og Anja Hammerseng-Edin. Fremste rad fra venstre: Nils Jakob Hoff, programleder Aksel Lund Svindal, Madelene Rubinstein, Bjørn Einar Romøren, Øystein Pettersen og Linn-Kristin Riegelhuth Koren. Foto: Stian Foss/Nordisk Film TV/NRK
Last ned bilde
Carina Olset og Yousef Hadaoui skal lede Idrettsgallaen fra Trondheim Spektrum. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Carina Olset og Yousef Hadaoui skal lede Idrettsgallaen fra Trondheim Spektrum. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
I Lykkeland 2 møter vi blant annet karakteren Rein Hellevik, som spilles av Ole Christoffer Ertvaag. Foto: Anne Lise Norheim/Maipo Film/NRK
I Lykkeland 2 møter vi blant annet karakteren Rein Hellevik, som spilles av Ole Christoffer Ertvaag. Foto: Anne Lise Norheim/Maipo Film/NRK
Last ned bilde
I sesong 2 av Lykkeland følger vi blant andre Anna (Anne Regine Ellingsæter) og Toril (Malene Wadel) videre. Foto: Agnete Brun/montasje, Maipo Film/NRK
I sesong 2 av Lykkeland følger vi blant andre Anna (Anne Regine Ellingsæter) og Toril (Malene Wadel) videre. Foto: Agnete Brun/montasje, Maipo Film/NRK
Last ned bilde

Om NRK

NRK
NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
0340 Oslo

23 04 70 00http://www.nrk.no

NRK skal styrke demokratiet, samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er Norges offentlig eide allmennkringkaster med et bredt radio-, TV-, nett- og podkasttilbud, og ni av ti nordmenn bruker minst ett NRK-tilbud daglig. NRK har cirka 3300 ansatte fordelt på om lag 50 kontorer rundt om i landet.

Følg pressemeldinger fra NRK

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom