NRK

Slik blir advent og jul på NRK

Del

Julestemningen er reddet! I desember blir så å si alle NRKs julekalendere gjennom tidene tilgjengelige i NRK TV – blant dem «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen».

«Jul på Månetoppen», «Jul i Svingen», «Snøfall» og «Jul i Blåfjell» er blant kalenderne du kan se i NRK TV i desember. Foto: NRK
«Jul på Månetoppen», «Jul i Svingen», «Snøfall» og «Jul i Blåfjell» er blant kalenderne du kan se i NRK TV i desember. Foto: NRK

Andre høydepunkter fram mot jul blir humorsatsingen 24-stjerners julekalender, mens Kvelden før kvelden ledes av Marte Stokstad og Kåre Magnus Bergh.

Julekalendere gjennom 40 år

Hvilken julekalender får deg i den rette førjulsstemningen? I år kan alle finne sin favoritt på nytt når NRK legger ut julekalendre i strømmetjenesten NRK TV.

Til glede for mange vil blant annet Jul i Blåfjell, Jul på Månetoppen og Jul i Svingen bli tilgjengelige, i tillegg til nyere favoritter som Kristiania magiske tivolitheater og Stjernestøv.

Tidenes mest sette julekalender på NRK, Snøfall, sendes i tillegg på NRK2 og i NRK Super.

Det blir også premiere på en ny dansk julekalender, Kometenes jul.

Kvelden før kvelden

Juletreet er ferdig pyntet, lysene er tent og finstasen er på når Kåre Magnus Bergh er tilbake som programleder for Kvelden før kvelden, sammen med Marte Stokstad. Sendingen starter kl. 19.40 på NRK1 og i NRK TV.

Det blir julehygge i form av gjester og julemusikk, og kokken Renée Fagerhøi står for maten. Tradisjonen tro blir Grevinnen og hovmesteren sendt rundt kl. 21.00. 

Hvilke juletradisjoner har du? NRK ønsker å få tilsendt korte videohilsener der du viser frem hvordan din jul er. Bli med på å ønske hele landet god jul ved å sende inn bidrag her.

Rett etterpå er det klart for julekonsert. Darling West stiller med et stjernelag av norske artister når de inviterer til stemningsfull julekonsert på lille julaften. Med seg på scenen har de Dagny, Odd Nordstoga, Jarle Bernhoft, Sivert Høyem, Kamara og Malin Pettersen.

24-stjerners julekalender

Det kommer en helt ny humorkalender på NRK i desember. I 24-stjerners julekalender skal 24 kjente fjes konkurrere om å bli årets julestjerne.

Markus Neby er seriens programleder. Hver dag må kjendisene løse kreative tolkninger av julestridas utfordringer.

Blant deltakerne finner vi Lan Marie Berg, Wasim Zahid, Martin Lepperød, Vita og Wanda Mashadi, Christian Borch, Aurora Gude, Mayoo Indrian, Ingrid Gjessing Linhave, Emil Gukild, Katrine Moholt og Hasse Hope.

Ny episode i NRK TV hver morgen fra torsdag 1. desember, i tillegg til at episodene sendes hver kveld på NRK1.

Julaften på NRK

Som vanlig blir julaften fylt med en rekke faste tradisjoner på NRK. Morten, Milla og Saft samles med venner og ser alle de kjente og kjære julefilmene sammem med deg i Julemorgen. Det blir konkurranser, innsendte vitser fra barn i hele landet og hygge for hele familien. Sendingen starter kl. 07.30 på NRK1 og i NRK TV.

Utover dagen kan du glede deg til favoritter som Tre nøtter til Askepott, Donald Duck og vennene hans, Reisen til julestjernen, Pippi Langstrømpe og Snekker Andersen og julenissen.

Et stjernelag av Nordens største forfattere gir oss en rekke klassiske julefortellinger, med kjente figurer som Solan og Ludvig og Mummitrollet, i ny, animert drakt. Både små og store kan glede seg til nye favoritter med Snøbarnas juletime på julaften.

Julefreden senker seg over det ganske land når Sølvguttene synger julen inn kl. 17.00. Denne konserten kan du se på NRK1 og høre på NRK P1.

Julestemning med Live og Ronny

Live og Ronny er tilbake med en ny sesong av podkasten Julestemning, som gikk hele veien opp til førsteplass på Podtoppen i fjor. Sammen skal de jakte på den gode julestemningen, som Live endelig fant for ett år siden. I podkasten får lytterne alle følelser jula har å by på, fra gode historier til kjente og kjære julesanger i helt nytt format. For hvordan høres egentlig «På låven sitter nissen» ut i reggae-versjon?

Premiere søndag 27. november i appen NRK Radio.

Deilig julemusikk gjennom desember

Musikk er en svært viktig del av julen. Du kan glede deg til en rekke konsert- og musikkopplevelser på NRK gjennom hele desember.

Blant høydepunktene finner vi flere konserter med Kringkastingsorkestret. I anledning Skeivt kulturår byr NRK på et stort Juleshow med Oslo Fagottkor og KORK fra Oslo Spektrum. På sitt humoristiske vis markerer de at det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili. Juleshowet til Fagottkoret har vært en institusjon siden 2004. Her møter Broadway kjente og kjære julesanger og elleville julespill. Årets gjesteartister er Tuva Syvertsen og Metteson. Konserten sendes 16. desember.

NRK sender en rekke av KORKs konserter de kommende ukene. 25. november skal KORK hylle Anne Grete Preus. I desember får vi se og høre gitarkameratene Jan Eggum, Øystein Sunde og Halvdan Sivertsen synge med KORK. Det blir også konserter med henholdsvis Bjørn Tomren og Dee Dee Bridgewater.

I Beat for beat julespesial mandag 26. desember får vi møte Jorun Stiansen og Kim Wigaard i musikalsk kappestrid mot Anna-Lisa Kumoji og Åge Steen Nilsen. Sendingen byr også på gjesteartistene Christel Alsos, The Northern Belle, Kajsa Balto og dePresno.

I P3s julekonsert 10. desember byr Adelina Ibishi og andre P3-profiler på en sending spekket med livemusikk, juleglede og humor.

En hel nasjon har sunget sangene hans i glede og sorg. Lillebjørn Nilsens skaperkraft sendte den sjenerte musikeren inn i rampelyset allerede som 16-åring. Etter å ha gitt oss fortellinger om livet, byen og lært en hel generasjon å spille gitar, trakk han seg plutselig tilbake. I dokumentaren Stilleste gutt åpner Lillebjørn for første gang opp døra og snakker selv om musikken sin, om utenforskap, ambivalens, kjærlighet og et evig savn etter ro. Dette er historien om en av de største visesangere i norsk populærkultur. Sendes 28. desember.

Det blir fantastiske toner fra Den norske Opera og Ballett når NRK sender Czardasfyrstinnen 1. juledag. Operetten synges på norsk med noen av de fremste operasangerne i landet. Skuespillerne Mari Maurstad og Lasse Lindtner er også med i denne transmisjonen.

Gjennom desember kan du også se frem til transmisjoner som Vazelinas avskjedskonsert i Oslo Spektrum, Sirkus D.D.E. i 30 år fra Trondheim Spektrum, samt Hilde Louise Asbjørnsens fyrverkeri av en forestilling, Stardust.

Livssynsinnhold på NRK

NRK har i høst gjort gudstjenester mer tilgjengelig for alle gjennom overføringer på TV hver søndag. Denne satsingen fortsetter selvfølgelig gjennom desember.

 • 27. november: Gudstjeneste fra Byåsen kirke i Trondheim (kl. 11.00 på NRK1 og NRK P1+)
 • 4. desember: Gudstjeneste fra Filadelfiakirken Drammen (kl. 11.00 på NRK1 og NRK P1+)
 • 11. desember: Gudstjeneste fra Foldnes kyrkje på Øygarden (kl. 11.00 på NRK1 og NRK P1+)
 • 18. desember: Gudstjeneste fra Lura kirke i Sandnes (kl. 11.00 på NRK1 og NRK P1+)
 • 24. desember: Gudstjeneste fra Nidarosdomen (kl. 16.00 på NRK1 og NRK P1+)
 • 24. desember: Kim alle klokker (kl. 17.00 på NRK P1+)
 • 25. desember: Gudstjeneste fra Nidarosdomen (kl. 11.00 på NRK1 og NRK P1+)
 • 26. desember: Døvegudstjeneste fra Bergen døvekirke (NRK P1+)
 • 26. desember: Ord og toner om gjestfrihet fra Harstad kirke (kl. 11.03 på NRK P1+)
 • 1. januar: Gudstjeneste fra Salhus kirke i Bergen (kl. 11.00 på P1+)

Hver søndag i desember kan du også høre dette:

 • Salmer til alle tider på NRK P1+ alle søndager kl. 20.00.
 • Tro, håp og Lillesæter på NRK P1 søndager kl. 22.00 i advent. Første juledag kl. 21.00.

Julen i NRK Radio

Det blir tradisjon og koselige stunder i NRK Radio også. Av podkaster kan du lytte til den nye barnesatsningen Fantorangen, i tillegg til favorittene Snøfall og Snøsøsteren.

Kvelden før kvelden med Ragnhild Silkebækken hører du på NRK P1 lille julaften kl. 19.00. Som julekvelden på kjerringa med Madeleine Cederstrøm sendes samme kveld kl. 21.00 på NRK P1+.

Det blir vakker musikk når vi sender Julekonsert med Sissel julaften kl. 19.00 på NRK P1+. Utdrag fra Jøden og Jødinnen av Wergeland sendes samme kveld kl. 18.03 på NRK P2.

Julefilmmusikk med Birger Vestmo kommer 1. juledag fra kl. 14.00 på NRK P1, mens Konsert med Christel Alsos står på menyen senere på kvelden kl. 19.00 på samme kanal.

Hvis du ønsker kontinuerlig julemusikk i ørene, kan du lytte til NRK Super Jul eller NRK Klassisk Jul i hele desember. Du finner kanalene i appen NRK Radio.

Kos deg med filmer og serier

Du kan lene deg tilbake og kose deg med mange tradisjonsrike filmer og en rekke nye favoritter, både på lineære TV-kanaler og i NRK TV.

En personlig julefavoritt hos mange, Love Actually, er blant filmene som sendes på NRK i desember. Andre store titler er Bridget Jones, Gledelig jul, The Middle Man og The Queen.

Du kan også glede seg til filmer som Om det uendelege, Børning-filmene, Den 12. mann og Kongens tale.

Det blir mange spennende serier å velge mellom på NRK og i NRK TV. Familien Larkins julespesial, Den nye dyrlegen 3, Hotell Europa, Carmen Curlers og Den som dreper - Mørket er noe av det du kan se frem til.

Julen for de yngste

Barna får mye gøy å velge mellom i desember. Julekos og julestemning blir fort dramatisk med Bjørnis når Oline og bestefar har laget en kjempefin adventskrans av kvister og mose. Men de glemmer å følge med på kransen, og den tar plutselig fyr.

I romjulen kan familien glede seg til helt nye og spennende episoder av Labyrint – Monsterets hjerte. Her får Daidalos og Daidalosa et problem. Volfram, den nye roboten deres, har slått seg vrang og raserer labyrinten. Sommerferien blir langt mer spennende enn barna hadde sett for seg.

I Bablo feirer de Evens favoritthøytid, jul. Alle har tatt med en pakke som skal deles ut, men Nils har klart å glemme pakken han skulle gi til Wanda. Hvordan skal han klare å fikse det?

Mathea og Jørgen i Klassen feirer sin første jul som kjærester og skal gi hverandre julegaver. Men Mathea er redd hennes gave er mye billigere enn den Jørgen har kjøpt.

Apropos gaver: Hvem tok julegaven i Den magiske laben? På julaften oppdager Professor Dinkel at den store julegaven under treet er borte. Bli med i jakten på tyven!

Fra 2. juledag blir vi med på en eventyrlig tidsreise i fantasyserien Theodosia I en egyptisk grav oppdager Theodosia kraften til å utføre magi. Hun og vennene må kjempe mot mørke krefter mens de prøver å redde verden.

I tillegg kommer podkasten Juleferie, en helt ny satsning i appen NRK Radio.

Andre høydepunkter du kan glede deg til

I desember er det 20 år siden første episode av seerfavoritten Der ingen skulle tru at nokon kunne bu ble sendt. Nå er det klar for en ny sesong på seks episoder. De to første er spesialepisoder tilknyttet julen, mens de øvrige sendes på nyåret.

I juleepisodene vender vi tilbake til den forfalne gården på Øvre Brekkebakkane, der Tor-Evert Johansen de siste fire årene har kjempet for å bygge en gård - og et liv. Nå skal Line og Tor-Evert gifte seg, og lille Emil kommer til verden, som den første odelsgutten på gården på 77 år.

Episodene blir lagt ut i NRK TV søndag 11. desember, og vises på NRK1 henholdsvis 11. desember og 1. juledag.

Nye gåter skal løses når Øystein Bache og Rune Gokstad nok en gang inviterer til Julenøtter i romjulen. Nytt av året er at du også kan sende inn løsningsforslaget ditt digitalt på nrk.no/julenøtter.

Duoen er også aktuell med niende sesong av Team Bachstad, der de denne gang skal reise halve jorda rundt. Det blir en reise gjennom et Europa preget av krig og pandemi, men også flotte folk langs dårlige veier. Starter mandag 12. desember på NRK1 og i NRK TV.

Verdenseliten i sjakk samles på ny når Magnus Carlsen og co skal kjempe i VM i lyn- og hurtigsjakk. Turneringen starter mandag 26. desember på NRK1 og i NRK TV.

Det har vært et begivenhetsrikt år på mange måter. NRK oppsummerer 2022 med en rekke tilbakeblikk. Året avrundes med blant annet Året med kongefamilien, Norge rundt julespesial, Underholdningskavalkade, Nyhetsåret og Sportsåret.

TV-publikum får en pangstart på det nye året når kampen om tittelen Mesternes mester starter 1. nyttårsdag på NRK1 og i NRK TV. Den 14. sesongen av NRKs seermagnet er innspilt i Sandefjord. Alpinhelten Aksel Lund Svindal er programleder for andre gang. Les om årets deltakere her.

Merk: Med forbehold om endringer.

Kontakter

Bilder

«Jul på Månetoppen», «Jul i Svingen», «Snøfall» og «Jul i Blåfjell» er blant kalenderne du kan se i NRK TV i desember. Foto: NRK
«Jul på Månetoppen», «Jul i Svingen», «Snøfall» og «Jul i Blåfjell» er blant kalenderne du kan se i NRK TV i desember. Foto: NRK
Last ned bilde
Turte og Tvilling er tilbake i NRK TV med julekalenderen «Jul i Blåfjell». Foto: NRK
Turte og Tvilling er tilbake i NRK TV med julekalenderen «Jul i Blåfjell». Foto: NRK
Last ned bilde
Storm og Jentungen fra «Jul på Månetoppen». Foto: NRK
Storm og Jentungen fra «Jul på Månetoppen». Foto: NRK
Last ned bilde
Det skjer mye i Svingen i desember, både vanlige juleforberedelser og mer uvanlige aktiviteter. Foto: NRK
Det skjer mye i Svingen i desember, både vanlige juleforberedelser og mer uvanlige aktiviteter. Foto: NRK
Last ned bilde
Fattiggutten Luka finner et magisk teater i enden av et tivoli i «Kristiania magiske tivolitheater». Foto: Julianne Leikanger/Monster
Fattiggutten Luka finner et magisk teater i enden av et tivoli i «Kristiania magiske tivolitheater». Foto: Julianne Leikanger/Monster
Last ned bilde
Selma drømmer om å få sin egen familie. Plutselig finner hun en hemmelig portal inn til en eventyrverden kalt Snøfall. Foto: Lena Saugen/NRK
Selma drømmer om å få sin egen familie. Plutselig finner hun en hemmelig portal inn til en eventyrverden kalt Snøfall. Foto: Lena Saugen/NRK
Last ned bilde
Line Nelvik og Ronny Brede Aase jakter på julestemning i deres egen podkast. Foto: Trine Hisdal
Line Nelvik og Ronny Brede Aase jakter på julestemning i deres egen podkast. Foto: Trine Hisdal
Last ned bilde
Snøbarnas juletime er et helt nytt program som kommer på NRK1 julaften. Foto: Qvisten Animation
Snøbarnas juletime er et helt nytt program som kommer på NRK1 julaften. Foto: Qvisten Animation
Last ned bilde
Kim Wigaard og Jorun Stiansen møter Anna-Lisa Kumoji og Åge Sten Nilsen til juleduell i denne spesialutgaven av Beat for beat. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Kim Wigaard og Jorun Stiansen møter Anna-Lisa Kumoji og Åge Sten Nilsen til juleduell i denne spesialutgaven av Beat for beat. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
Marte Stokstad og Kåre Magnus Bergh skal telle ned til den store dagen sammen med seerne. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Marte Stokstad og Kåre Magnus Bergh skal telle ned til den store dagen sammen med seerne. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
Markus Neby er programleder for NRKs nye humorkalender. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Markus Neby er programleder for NRKs nye humorkalender. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
Oslo Fagottkor inviterer til juleshow med KORK fra Oslo Spektrum. Foto: Jörg Wiesner/Oslo Fagottkor
Oslo Fagottkor inviterer til juleshow med KORK fra Oslo Spektrum. Foto: Jörg Wiesner/Oslo Fagottkor
Last ned bilde
Frode Johnsen, Ola Vigen Hattestad, Linn Jørum Suland, Helene Spilling, Olaf Tufte, Ezinne Okparaebo, Hanne Staff, Kristin Holte, Andreas Lødrup og Stig André Berge deltar i den nye sesongen av «Mesternes mester». Foto: Heidi Marie Gøperød, Nordisk Film TV/NRK
Frode Johnsen, Ola Vigen Hattestad, Linn Jørum Suland, Helene Spilling, Olaf Tufte, Ezinne Okparaebo, Hanne Staff, Kristin Holte, Andreas Lødrup og Stig André Berge deltar i den nye sesongen av «Mesternes mester». Foto: Heidi Marie Gøperød, Nordisk Film TV/NRK
Last ned bilde
Det skjer flere store ting i de nye episodene av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Line Raunkjær og Tor-Evert Johansen gifter seg, og lille Emil blir født. Foto: Ole André Rekkedal/NRK
Det skjer flere store ting i de nye episodene av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Line Raunkjær og Tor-Evert Johansen gifter seg, og lille Emil blir født. Foto: Ole André Rekkedal/NRK
Last ned bilde
Bjørnis. Foto: Monster/NRK
Bjørnis. Foto: Monster/NRK
Last ned bilde
Marte Stokstad og Kåre Magnus Bergh skal telle ned til den store dagen sammen med seerne. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Marte Stokstad og Kåre Magnus Bergh skal telle ned til den store dagen sammen med seerne. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
Deltakerne i 24-stjerners julekalender. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Deltakerne i 24-stjerners julekalender. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
Milla, Saft og Morten er klare med Julemorgen på julaften. Foto: NRK
Milla, Saft og Morten er klare med Julemorgen på julaften. Foto: NRK
Last ned bilde
Barna kan kose seg med Bablo i desember. Foto: NRK
Barna kan kose seg med Bablo i desember. Foto: NRK
Last ned bilde
Se historien om en av de største visesangere i norsk populærkultur, Lillebjørn Nilsen. Foto: Jon Anton Brekne/NRK
Se historien om en av de største visesangere i norsk populærkultur, Lillebjørn Nilsen. Foto: Jon Anton Brekne/NRK
Last ned bilde
Det skjer flere store ting i de nye episodene av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Line Raunkjær og Tor-Evert Johansen gifter seg, og lille Emil blir født. OLE ANDRÉ REKKEDAL / NRK
Det skjer flere store ting i de nye episodene av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Line Raunkjær og Tor-Evert Johansen gifter seg, og lille Emil blir født. OLE ANDRÉ REKKEDAL / NRK
Last ned bilde
Klassikeren «Love Actually» med Hugh Grant og Martine McCutcheon sendes på NRK i julen. Foto: PETER MOUNTAIN / UNIVERSAL STUDIOS
Klassikeren «Love Actually» med Hugh Grant og Martine McCutcheon sendes på NRK i julen. Foto: PETER MOUNTAIN / UNIVERSAL STUDIOS
Last ned bilde
NRK Klassisk Jul. Grafikk: NRK
NRK Klassisk Jul. Grafikk: NRK
Last ned bilde

Om NRK

NRK
NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
0340 Oslo

23 04 70 00http://www.nrk.no

NRK skal styrke demokratiet, samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er Norges offentlig eide allmennkringkaster med et bredt radio-, TV-, nett- og podkasttilbud, og ni av ti nordmenn bruker minst ett NRK-tilbud daglig. NRK har cirka 3300 ansatte fordelt på om lag 50 kontorer rundt om i landet.

Følg pressemeldinger fra NRK

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom