Skylder 2,4 milliarder i skatt og avgift
Da ordningen startet, ble det gitt utsettelser for litt over 5 milliarder kroner. Per 31. oktober 2021 var beløpet redusert til 4,5 milliarder kroner, og omfattet omtrent 9400 aktive avtaler.
– Ved årsskiftet har vi 5000 aktive avtaler, som til sammen utgjør 2,4 milliarder kroner. Det vil si at 4400 avtaler er avsluttet siden oktober, sier divisjonsdirektør Cecilie Solum i Skatteetaten.
Avtalene som er avsluttet har enten blitt fullt ut innbetalt, misligholdt eller falt ut på en annen måte.
– Omtrent 3000 av de avtalene som er avsluttet, er misligholdt. Restbeløpet for innkreving for disse avtalene er på ca. 400 millioner, sier Cecilie Solum.
Utsatt betalingsfrist til 31. mars
Det er en differanse mellom aktive nedbetalingsavtaler og avsluttede, misligholdte avtaler. Differansen som oppstår skyldes rentekorreksjon, frivillig innbetaling og nedbetaling etter mislighold.
På grunn av nye koronarestriksjoner, er betalingsfristen utsatt fra 31. desember 2021 til 31. mars 2022. Betalingsfristene for de etterfølgende avdragene blir tilsvarende forskjøvet med tre måneder, slik at siste avdrag blir 30. desember 2022.
Denne siste utsettelsen vil ikke påvirke de som allerede har en misligholdt avtale.
– Vi anbefaler virksomheter og personer som har betalingsproblemer å ta kontakt med Skatteetaten. Selv om du har falt ut av ordningen har vi fortsatt en mulighet til å vurdere andre løsninger, sier divisjonsdirektør Cecilie Solum.
Forventer moderat konkursøkning
Siden fristen for tilbakebetaling har blitt utsatt, kan Skatteetaten ikke si med sikkerhet hvor mange som vil få betalingsproblemer og muligens gå konkurs som følge av brudd på avdragsordningen.
– Vi forventer å se en moderat økning i antall konkurser etter betalingsfristen 31. mars. Men nå som betalingsfristen er forskjøvet med tre måneder, vil sannsynligvis økningen av konkurser først skje til våren. Det kan gå litt tid fra mislighold er oppstått til man kommer i en eventuell konkursprosess, sier divisjonsdirektør Cecilie Solum.
For virksomheter og personer som allerede har en avdragsordning for krav som ble utsatt til 30. juni 2021 (etter den tidligere utsettelsesordningen), vil neste betalingsforfall være 31. mars 2022.
Virksomheter og personer som får innvilget utsettelse på betaling av krav etter den nye ordningen, vil automatisk få tilbud om en avdragsordning med oppstart 31. mai 2022.
- Se tall for utsatt skatt og avgift fordelt på totaltall, fylker og bransjer (Excel)
Tallene er fordelt i tre tabeller i hver sin arkfane.
Skatteetaten vil publisere en oppdatert status for avtalene i avdragsordningen, ca. fire uker etter betalingsfristen 31. mars 2022.
Fakta om utsatte skatte- og avgiftskrav:
- Per 15. september 2021 var det i utsettelsesordningen ca. 10.500 aktive avtaler med utestående beløp 5,28 milliarder kroner.
- Ved første betalingsfrist 31. oktober 2021 var det 9400 aktive avtaler i ordningen, med et utestående beløp på 4,5 milliarder kroner inkludert forhåndsberegnede forsinkelsesrenter fra ordinært forfall på kravene frem til 30. september 2022.
- Det var ved årsskiftet omtrent 5000 aktive avtaler i ordningen, med et utestående beløp på 2,4 milliarder kroner uten renter.
- 4400 avtaler i avdragsordningen er avsluttet. Disse er enten fullt ut innbetalt, misligholdt eller har falt ut på en annen måte.
- Omtrent 3000 av disse er misligholdt. Restbeløpet for innkreving for disse avtalene er på ca. 400 millioner kroner. Av dette utgjør skatt og arbeidsgiveravgift omtrent 200 millioner (med forsinkelsesrenter) og MVA omtrent 200 millioner (uten forsinkelsesrenter).
- Gjenstående beløp, sett bort fra aktive avtaler i ordningen og avsluttede avtaler, består blant annet av: rentene som er falt bort når avdraget er blitt betalt tidligere enn planlagt, frivillig innbetaling og nedbetaling etter mislighold.
Nøkkelord
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noOm Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Over 54 000 oppgir at de eier kryptovaluta – dette er kommunene med flest kryptoeiere27.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Tall fra fjorårets skatteoppgjør viser at det stadig er flere som oppgir at de eier kryptovaluta. Samtidig er det store mørketall, og Skatteetaten setter i år inn tiltak for å få flere til å innrapportere krypto i skattemeldingen.
Skatteetaten varsler storkontroll av taxinæringen17.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
I løpet av året skal Skatteetaten kontrollere et større antall løyvehavere over hele landet. – Vi vil kontrollere taxinæringen i stort, men med en ekstra oppmerksomhet mot bruken av digitale plattformer for bestilling og betaling, sier direktør for divisjon innsats i Skatteetaten, Odd Woxholt.
Nå kommer de første skattemeldingene – 2,8 millioner ligger an til få penger til gode13.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Fra i dag og frem til 4. april sendes skattemeldingen fortløpende ut til rundt 5,3 millioner lønnstakere, pensjonister og enkeltpersonsforetak. Husk at selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt, er den ikke ferdig.
Skatteetaten: Stadig mer avanserte svindelforsøk på e-post og SMS9.3.2025 14:00:00 CET | Pressemelding
Hvert år når skattemeldingen blir sendt ut til hele den voksne befolkningen i Norge, øker omfanget av svindelforsøk via e-post og SMS. Skatteetaten advarer mot å klikke på lenker eller gi fra seg bankopplysninger.
Utleie under Ski-VM: Her er skattereglene du må vite om25.2.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Mange leier ut boligen under Ski-VM. - Skal du leie ut, bør du sette deg inn i skattereglene, sier avdelingsdirektør Christel Halsen i Skatteetaten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom