BankID BankAxept

Skrur igjen forbruket

Del

Kortomsetningen i september gikk ned cirka 6 prosent sammenlignet med september i fjor. – Med økte levekostnader har folk blitt mer forsiktige med pengebruken, sier Kjetil Bøe, leder for BankAxept.

Kjetil Bøe, leder for BankAxept.
Kjetil Bøe, leder for BankAxept.

I september gikk 19 milliarder unna i matbutikkene. Øvrig forbruk på alt fra klær til apotekvarer, landet på 15 milliarder. Vi brukte 4 milliarder på servering og 3 milliarder på drivstoff og kioskvarer sist måned.

Samler oss om hus og hjem

Prisvekst, renteoppgang og dyrere strøm og drivstoff har ført til at nordmenn demper forbruket.

–  Etter en raus pengebruk på festival, reising og restaurant i vår og sommer, holder vi oss mer hjemme. Vi bruker penger på mat, hus, hage og helse, og mindre på reising og uteliv. Nå strammer folk inn på forbruket og følger spent med på økte levekostnader, sier Kjetil Bøe. 

Rammer lokalt reiseliv

Mange bransjer vil bli berørt av nordmenns forsiktige forbruk.

– Det blir spennende å se hvordan forbruket fordeler seg fremover. Grep som at strømstøtte ikke gis til hytter, kan gi store ringvirkninger for det lokale næringslivet denne høsten, sier Bøe.

September-forbruket med BankAxept-kort: 

  • Dagligvare: kr 19 mrd.
  • Faghandel*: kr 15 mrd. (alt som ikke er mat, tjenester, servering og kiosk/bensin.)
  • Servering: kr 4 mrd.
  • Kiosk og bensin: kr 3 mrd.

Transaksjonsbeløp BankAxept:

September 2022 vs 2021: -1,5% (inflasjonsjustert - 5,9%)

Q3 2022 vs 2021: - 5,1% (inflasjonsjustert - 9,3%)

Antall transaksjoner BankAxept:

September 2022 vs 2021: -1,0%

Q3 2022 vs 2021: - 4,4%

Nøkkelord

Kontakter

Hege Steinsland
Kommunikasjonssjef BankID BankAxept

Bilder

Kjetil Bøe, leder for BankAxept.
Kjetil Bøe, leder for BankAxept.
Last ned bilde

Om BankID BankAxept

BankID BankAxept
BankID BankAxept
Dronning Eufemias gate 11
0150 Oslo

BankID og BankAxept er Norges mest brukte tjenester innen ID og betaling. Denne infrastrukturen som eies av banker i Norge leverer trygg og enkel betaling og innlogging for hele Norge.

BankAxept er Norges desidert mest brukte og kostnadseffektive betalingssystem. BankAxept har gjort Norge til verdens mest kontantløse samfunn og håndterer over 80 prosent av alle korttransaksjoner i fysisk handel. Nesten 9 av 10 betalinger skjer med tæpping av kortet. Butikkene foretrekker BankAxept på grunn av pris, stabilitet, sikkerhet og raskt oppgjør.

4,3 millioner nordmenn har BankID som brukes til alt fra nettbank, offentlige tjenester og private tjenester innenfor mange bransjer. BankID gir trygg og enkel identifisering og signering på nett, og brukes nær 1 milliard ganger i løpet av et år.

Følg pressemeldinger fra BankID BankAxept

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra BankID BankAxept på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BankID BankAxept

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom