Skrantesjuke: Mattilsynet og Miljødirektoratet har mottatt viktig rapport
En ny rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) blir et viktig kunnskapsgrunnlag for videre håndtering av skrantesjuke.
Les mer om rapporten hos VKM her:https://vkm.no/risikovurderinger/allevurderinger/skrantesykeoppdatertkunnskapomsykdomogspredningsrisiko.4.3d07086f174afc8d59d94e2c.html
Mattilsynet og Miljødirektoratet har i dag mottatt en rapport fra VKM om oppdatert kunnskap og vurdering av ulike tiltak knyttet til skrantesjuke. Rapporten ble bestilt etter at det i fjor høst ble påvist skrantesjuke hos en villreinbukk på Hardangervidda.
– Denne rapporten er ett viktig bidrag til vår håndtering av sykdommen fremover. Rapporten er omfattende, og sammen med Miljødirektoratet vil vi bruke den nærmeste tiden på å gå gjennom rapporten. Videre oppfølging vil avklares i samråd med Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet, sier Ingunn Midtun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
Klassisk skrantesjuke ble oppdaget på Nordfjella i 2016. Hele bestanden i Nordfjella sone 1 ble besluttet tatt ut, med mål om å utrydde sykdommen. Påvisningen på Hardangervidda er en større utfordring, blant annet fordi dette villreinområdet og bestanden som lever her er mye større.
VKM fikk i oppdrag å vurdere tre alternative strategier: Ingen tiltak, begrense smitte og utrydde smitte. VKM har vurdert hvilke konsekvenser de tre strategiene kan ha på kort og lang sikt, både overordnede, veterinærmedisinske og økologiske. I tillegg har de vurdert effekten av ulike tiltak som kan bidra til å begrense eller utrydde skrantesjuke.
Skrantesjuke kan få svært store konsekvenser for villrein i Norge og i neste rekke alle typer hjortedyrpopulasjoner, ikke bare i Norge, men også i Europa.
Veien videre
– Når Mattilsynet og Miljødirektoratet nå skal vurdere aktuelle tiltak er det en rekke forhold som må vurderes, og tiltakene må avveies mot ulike hensyn. Her må vi både ta hensyn til bestandene, smittespredning, dyrevelferd og konsekvenser for samfunnet for øvrig, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
I prosessen videre ønsker Mattilsynet og Miljødirektoratet å ha god dialog med lokale interesser. Vi har allerede invitert til et nytt møte om saken.
– Vi kommer til å ha tett dialog med lokal forvaltning og andre berørte parter framover. Skrantesjuke er en alvorlig dyresykdom som må håndteres, samtidig som vi alle ønsker å bevare villreinen. Innspill og kunnskap fra lokal forvaltning vil bidra til bedre løsninger, sier Ingunn Midtun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
Kontaktinformasjon:
Pressetelefon Miljødirektoratet: 401 03 800
Pressetelefon Mattilsynet: 469 12 910
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord (kl. 08.00 – 15.45)
Kl. 08.00–15.00 fra 15. mai til 15. september.
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg saker fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Mattilsynet
Økt fare for fugleinfluensa – alle fjørfe må inn under tak25.3.2021 11:00:37 CET | Pressemelding
Nå er vårtrekket godt i gang og med det kommer flere tilfeller av fugleinfluensa. Derfor utvider Mattilsynet nå forbudet mot å holde fjørfe utendørs, slik at smitten ikke sprer seg fra ville fugler til tamfugler. Dette forbudet gjelder nå i hele Norge.
Ni av 13 produkter til små barn hadde feil i merkingen25.3.2021 10:07:45 CET | Pressemelding
Mattilsynet har undersøkt merkingen av 13 produkter innen kategoriene snacks, tørket frukt og kjeks, som er spesielt rettet mot barn under tre år og som ikke er regulert i forskrift om barnemat. Ni av produktene hadde mindre feil i måten de var merket på. Ingen feil var av en slik art at de har kunnet medføre helsefare.
Mattilsynet følger opp kjøttprodusenter etter salmonella-funn20.3.2021 16:44:06 CET | Pressemelding
Den siste tiden har det blitt trukket tilbake en rekke kjøttprodukter etter funn av bakterien Salmonella. Alle produktene som er trukket tilbake så langt, stammer fra to partier kjøtt fra Tyskland. Mattilsynet undersøker om også flere produkter må trekkes tilbake.
Bruker ressursene der risikoen for dårlig dyrevelferd er størst16.3.2021 11:00:15 CET | Pressemelding
I fjor styrket Mattilsynet systemer og rutiner som skal gjøre at vi bruker tilsynsressursene våre der det er størst fare for at dyr lider.
Smittekilden til salmonellautbrudd funnet11.3.2021 18:11:48 CET | Pressemelding
Det pågående salmonellautbruddet knyttes til et parti storfekjøtt importert fra Tyskland. Identisk bakterie som har gjort folk syke, er funnet i partiet.
Veterinærinstituttets Fiskehelserapport: Viktig kunnskap for å målrette innsatsen fremover11.3.2021 10:00:00 CET | Pressemelding
Høyt antall utbrudd av sykdommer og fortsatt varierende, men høy dødelighet preger resultatene i årets Fiskehelserapport fra Veterinærinstituttet. - Det er behov for å intensivere arbeidet med å sikre bærekraft gjennom bedre helse og velferd.
Ny strategi for dyrehelse i Norge17.2.2021 11:23:03 CET | Pressemelding
Norsk dyrehelse er svært god. Det er viktig for dyrene og bidrar til god dyrevelferd, god folkehelse og god mattrygghet. Nå er forslag til en ny strategi, som har som mål å sikre god dyrehelse også i fremtiden, overlevert Landbruks- og matdepartementet. For at vi skal lykkes like godt i fortsettelsen må vi fortsette et godt samarbeid med næringen og forvaltningen.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom