Skatteetaten advarer mot stadig flinkere svindlere: - Ikke la deg lure
Skattemeldingen sendes ut til vel 5 millioner personer på ulike dager fra og med 14. mars til og med 31. mars. Få dager før utsendelsen starter, advarer Skatteetaten om en ny bølge med svindelforsøk, med etaten som påstått avsender. Skatteetaten forventer at både skattemeldingen og skatteoppgjøret vil bli forsøkt misbrukt.
Svindelforsøkene foregår gjennom eposter eller tekstmeldinger som forsøker å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes for å svindle mottakeren.
– Vi sender ikke lenker uoppfordret i e-post eller SMS, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene. Ikke la deg lure, dette er svindel! Det sier sikkerhetsdirektør i Skatteetaten, Ragna Fossen.
På «Min side» finner du korrekt informasjon
Når skattemeldingen er klar, varsler vi deg på e-post og vi ber deg gå til skatteetaten.no og logge deg inn på «Min side».
Er du i tvil om informasjonen er ekte, gå direkte til Skatteetaten.no og logg deg på der. Da vil du under «Min side» finne korrekt og oppdatert informasjon om skatten din. Alternativt kan du logge på altinn.no for å se om du har meldinger fra Skatteetaten.
Hver gang skattemeldingen sendes ut og ved andre viktige skattedatoer er det svindlere som forsøker å få folk til å gi fra seg sensitiv informasjon.
– Vi opplever flere ganger i året at skattytere blir utsatt for svindelforsøk på viktige skattedatoer, oftest gjennom e-poster eller SMS som har til hensikt å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes til svindel eller ID-tyveri, sier Fossen.
Stadig flere svindelforsøk
– Det er et økende omfang på svindelforsøk i Norge og globalt, men heldigvis er bevisshetstnivået, skepsisen og kunnskapen i befolkningen generelt forbedret. Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker. Derfor sender ikke vi lenker uoppfordret, slik at du enkelt vet at lenken ikke er fra oss, sier sikkerhetsdirektøren.
- Svindlerne bruker kunstig intelligens og norsktalende hjelpere for å lage nesten språklig perfekte e-poster og SMS-er. Vi ber mottakerne av eposter og SMS om å være skeptiske og observante slik at de ikke blir lurt, sier sikkerhetsdirektøren.
Skatteetatens tips til hva du kan gjøre for å forhindre at du blir lurt:
• Se nøye på e-poster og tekstmeldinger (SMS) du får. Ta en kritisk vurdering av e-posten/SMS-en og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.
• Vær særlig oppmerksom hvis du i en e-post/SMS blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.
• Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk, skriv heller selv inn internettadresser i nettleseren.
• Spesielt på mobil kan det være fristende og klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.
• Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel Skatteetaten.no.
Nøkkelord
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noBilder
Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Derfor forlater Skatteetaten Facebook14.10.2024 07:00:00 CEST | Kronikk
Hensynet til ditt personvern har veid tyngst.
Presseseminar: Åpenhet vs taushetsplikt3.10.2024 10:18:54 CEST | Presseinvitasjon
Skatteetaten inviterer til seminar 8. oktober for journalister, medieledere og medieorganisasjoner. Formålet er å informere om etatens forskjellige innsynsløsninger for skattelister, Folkeregisteret og eierskap. Vegard Venli (Aftenposten) og Norsk Redaktørforening vil også bidra med sine perspektiver på Skatteetatens informasjonsdeling. Tid og sted: 8. oktober '24 11.30 til 13.30, Pressens hus, Oslo
Skatteetaten skal ansette over 100 studenter24.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Skatteetaten skal rekruttere 199 personer til publikumstjenesten i en stor, nasjonal rekrutteringskampanje. Over halvparten av disse kan bli studenter i deltidsstillinger.
Anmelder leger for skatteunndragelser14.8.2024 10:50:02 CEST | Pressemelding
Skatteetaten har kontrollert 33 leger som har mottatt refusjoner fra Helfo i forbindelse med fastlegeoppdrag. Fem leger er så langt anmeldt for grovt skattesvik eller grovt uaktsomt skattesvik. Totalt anslås det å være unndratt over 162 millioner kroner i inntekt til beskatning.
Arendalsuka: Skatteetaten setter søkelyset på internasjonal skatteunndragelse og nordmenns skattemoral9.8.2024 13:27:02 CEST | Pressemelding
Skatteetaten inviterer til to spennende arrangementer under Arendalsuka 2024. I tillegg deltar Skatteetaten på rundt 20 arrangementer. Her finner du alle.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom