Skanska Norge

Skanska skal rehabilitere Høyblokken i det nye regjeringskvartalet

Del
Skanska og Statsbygg signerte mandag en gjennomføringsavtale for Høyblokken. Bygget skal rehabiliteres etter ødeleggelsene fra terrorangrepet 22. juli og byggearbeidene starter i januar.
Skanska starter arbeidet med å rehabilitere Høyblokken i starten av januar.
Skanska starter arbeidet med å rehabilitere Høyblokken i starten av januar.

Byggingen av det nye regjeringskvartalet er et av de største byggeprosjektene i Norge gjennom tidene. Det enorme prosjektet er delt inn i tre byggetrinn, hvor rehabiliteringen av Høyblokken inngår i det første byggetrinnet. Arbeidet med å rehabilitere bygget starter 6. januar og det er forventet at bygget vil stå klart i 2024. Kontraktssummen er på 1,12 milliarder kroner.

Prosjekt av nasjonal betydning

Konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød, trekker frem at dette er et viktig prosjekt, både for Skanska og Norge.

- Dette er et prosjekt av stor nasjonal betydning. Vi er stolte over å få muligheten til å være med på gjenoppbygningen av regjeringskvartalet og bidra inn i et viktig byutviklingsprosjekt i hovedstaden vår. Vi takker Statsbygg for tilliten og ser frem til å fortsette det gode samarbeidet fra samspillsfasen inn i byggeperioden, sier Rød.

Høyblokken har også en viktig i plass i Skanskas egen historie.

- Det var Ingeniør F. Selmer, forløperen til Skanska Norge, som bygget Høyblokken på slutten av 1950-tallet, og det var også vi som fikk oppdraget med å renovere bygget på 90-tallet. Det er jo ekstra spesielt for oss at vi nå får muligheten til å forvandle det utbombede bygget til en attraktiv, velfungerende og sikker arbeidsplass for hundrevis av mennesker, sier Rød videre.

- Vi har hatt en veldig god prosess det seneste året. Samspill med entreprenøren har vært en fin arbeidsform, som vi har stor tro på også i andre prosjekter. Nå gleder vi oss til å komme i gang med arbeidene, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen.

Har utviklet gode løsninger i fellesskap

Etter å ha jobbet med tilbudet siden mars 2019, ble det høsten samme året klart at det var Skanska som hadde vunnet konkurransen om samspillskontrakten. I ett år har Skanska sittet i samspill med Statsbygg og rådgivergruppen Team Urbis for å sammen optimalisere løsningene for prosjektet.

- Det er mye godt arbeid som ligger bak og som har ført oss til der vi er i dag. Det har blitt jobbet svært godt i både tilbuds- og samspillsfasen, hvor vi har kunnet trekke på kompetansen og erfaringen til ulike deler av selskapet vårt. Samspillet mellom Statsbygg, Team Urbis og Skanska har fungert veldig bra, og det har vært et samarbeid som kjennetegnes ved tillit og åpenhet. Det har vært helt avgjørende for at vi har lykkes, sier Tor Arne Midtskogen, konserndirektør med ansvar for Skanskas byggvirksomhet.

Høye klima- og miljøambisjoner

Bygget har en ambisjon om å sertifiseres til BREEAM-NOR Excellent, mens prosjektet skal gjennomføres med en fossilfri byggeplass. I tillegg vil også deler av taket få en såkalt blå-grønn takløsning, noe svært få bygg i Norge har i dag. Det innebærer at deler av taket vil dekkes med et 30 cm tykt lag med jord hvor det skal sås en frøblanding som sankes på øyene i Oslofjorden. Dette vil samle opp vann og gjøre det mulig å regulere hvor mye vann som slippes ut, noe som igjen bidrar til at overvannsnettet ikke blir overbelastet.

Høyblokken har stor symbolsk verdi i form av dets særegne arkitektur. Det å ivareta bygningsmassen og kunsten som er verneverdig blir høyt prioritert. Nøkkelpersonene i prosjektteamet har alle arbeidet med flere store, komplekse rehabprosjekter tidligere. Denne erfaringen og kompetansen kommer svært godt med på et prosjekt med mange grensesnitt og høye sikkerhetskrav, på en av Oslos mest kompliserte byggetomter.

Arbeidet omfatter ca. 15 000 kvm med rehabilitering og påbygg. De tre øverste etasjene skal rives, mens den originale toppetasjen skal gjenskapes. Den nye bygningen vil få en høyde på rundt 65 meter over terrenget. 

For mer informasjon, ta kontakt med:
Terje Nyborg Olsen, regiondirektør for Bygg Oslo Næring: 45869393
Christopher Griffiths, senior kommunikasjonsrådgiver i Skanska Norge: 93033542

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.En film med nøkkelpersoner i Skanskas prosjektteam.

Bilder

Skanska starter arbeidet med å rehabilitere Høyblokken i starten av januar.
Skanska starter arbeidet med å rehabilitere Høyblokken i starten av januar.
Last ned bilde
Harald V. Nikolaisen, adm.dir. i Statsbygg (t.v.) og Ståle Rød, konsernsjef i Skanska Norge.
Harald V. Nikolaisen, adm.dir. i Statsbygg (t.v.) og Ståle Rød, konsernsjef i Skanska Norge.
Last ned bilde
Harald V. Nikolaisen, adm.dir. i Statsbygg (t.v.) og Ståle Rød, konsernsjef i Skanska Norge.
Harald V. Nikolaisen, adm.dir. i Statsbygg (t.v.) og Ståle Rød, konsernsjef i Skanska Norge.
Last ned bilde

Lenker

Om Skanska Norge

Skanska Norge
Skanska Norge
Lakkegata 53
0107 Oslo

40 00 64 00http://www.skanska.no

Skanska Norge er en del av det internasjonale Skanska-konsernet og er ett av verdens ledende prosjektutvikler- og entreprenørselskap med ekspertise innen bygg og anlegg, utvikling av kommersielle lokaler, utvikling av boliger og utvikling av prosjekter i offentlig-privat samarbeid. Selskapet er notert på Stockholm børs. Basert på selskapets globale miljøkompetanse, sikter Skanska mot å bli førstevalget når det gjelder miljøriktige prosjekt. Konsernet har i dag 35 000 medarbeidere i utvalgte hjemmemarkeder i Europa og USA.

Følg pressemeldinger fra Skanska Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skanska Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Skanska Norge

Naturvitenskap på agendaen - første spadetak for det nye vitensenteret i Kristiansand er tatt!10.4.2024 10:00:25 CEST | Pressemelding

Det var et viktig øyeblikk for kunnskaps- og vitenskapsformidling på Sørlandet, da det første spadetaket ble tatt for det nye vitensenteret på Gimlemoen. Dette markerer en ny æra for Vitensenteret Sørlandet og Universitetet i Agder (UiA), som sammen tar steget mot større og mer tilrettelagte lokaler. Vi bygger bygget som skal levere fremtidens læringsopplevelser innen naturvitenskap!

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye