Skanska Norge

Skanska bygger CO2 mottaksanlegg ved Kollsnes for Equinor

Del

Skanska har signert kontrakt med Equinor om bygging av mottaksanlegg for CO2 ved Kollnes i Øygarden utenfor Bergen. Kontrakten hadde forbehold om endelig godkjenning av Regjeringens karbonfangst- og lagringsprosjekt Langskip (CCS). Nå er finansieringen sikret over statsbudsjettet for 2021, og kontrakten, som har en verdi på ca 380 MNOK, inngår i ordrereserverven for Norden i fjerde kvartal.

Skissetegning som viser mottaksanlegget for CO2 ved Kollsnes i Øygarden. Illustrasjon: Multiconsult
Skissetegning som viser mottaksanlegget for CO2 ved Kollsnes i Øygarden. Illustrasjon: Multiconsult

Prosjektet er den den første store kontrakten (Main Civil Contract) i CO2-lagringsprosjektet Northern Ligths, som er et samarbeid mellom Equinor, Shell og Total.

Northern Ligths skal frakte flytende CO2 med skip fra fangstanleggene til mottaksterminalen ved Kollsnes i Øygarden vest for Bergen. Fra mottaksterminalen vil CO2-gassen senere bli pumpa gjennom rør til et lager i tomme reservoar under havbunnen ute på kontinentalsokkelen.

Skanskas kontrakt omfatter opparbeidelse av nytt tomteareal, bygging av importkai, administrasjonsbygg samt verksteds- og laboratoriebygg for det nye mottaksanlegget for import av CO2 til mellomlagring. 

- Vi er veldig glade for at Equinor gir oss tillitt til å være med å bygge det som blir verdens første mottaksanlegg for CO2. Det er et spennende og viktig klimaprosjekt hvor vi får brukt vår brede anleggstekniske kompetanse og erfaring og slik bidra både til grønn vekst og reduserte klimautslipp, forteller Steinar Myhre, konserndirektør for Skanskas anleggsvirksomhet i Norge.

Skanska har lang erfaring med prosjekter i Øygarden, og ikke minst på Kollsnes der selskapet har gjennomført prosjekter helt siden de var med på utbyggingen av gassterminalen på starten av 1990-tallet. Når aktiviteten er på topp, vil vel 150 personer være sysselsatt i prosjektet. Skanskas vil i all hovedsak gjennomføre prosjektet ved hjel av egne ansatte med lokal tilhørighet på Vestlandet, men vil også trekke på erfaring og ekspertise fra den nasjonale virksomheten samt benytte lokale entreprenører og leverandører.

Arbeidene starter opp umiddelbart og prosjektet skal overleveres i oktober 2022.

Kontakter

Audun Lågøyr, kommunikasjonsdirektør Skanska Norge AS: 93 45 25 31
Steinar Myhre, konserndirektør Skanska Norge FO Anlegg,: 92 85 12 53

Bilder

Skissetegning som viser mottaksanlegget for CO2 ved Kollsnes i Øygarden. Illustrasjon: Multiconsult
Skissetegning som viser mottaksanlegget for CO2 ved Kollsnes i Øygarden. Illustrasjon: Multiconsult
Last ned bilde

Om Skanska Norge

Skanska Norge
Skanska Norge
Lakkegata 53
0107 Oslo

40 00 64 00http://www.skanska.no

Skanska er et av verdens ledende prosjektutvikler- og entreprenørselskap med ekspertise innen bygg og anlegg, utvikling av kommersielle lokaler, boliger og prosjekt i offentlig-privat samarbeid. Basert på selskapets globale miljøkompetanse, sikter Skanska mot å bli førstevalget når det gjelder grønne prosjekt. Konsernet har i dag 35.000 medarbeidere i utvalgte hjemmemarkeder i Europa og USA

Følg saker fra Skanska Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Skanska Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Skanska Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom