SINTEF

Skal utvikle fremtidens bærekraftige batterier

Del
Overgangen til et klimanøytralt samfunn krever grunnleggende endringer i måten vi skaper og bruker energi på. Batterier kan bidra til at vi når dette målet, hvis de kan gjøres bærekraftige, trygge og rimelige med ultrahøy ytelse på samme tid.

I disse dager legger forskningsinitiativet Battery2030+ frem sitt langsiktige veikart som skisserer hva som trengs av handlinger for å skape fremtidens bærekraftige batterier. 

Initiativet setter lys på tre hovedretninger for forskning som er basert på en kjemi-nøytral tilnærming. Disse vil fremskynde utviklingen av neste generasjons batterier. 

SINTEF har bidratt til utvikling av veikartet gjennom vår deltagelse i Battery 2030+ prosjektet.  SINTEF, gjennom avdeling for Bærekraftig Energiteknologi ved SINTEF Industri, har vært involvert i Battery2030+-initiativet siden oppstarten, og har bidratt både i utviklingen av veikartet og synliggjøring av prosjektet og konsortiet både i Norge og Europa. I tillegg, med bakgrunn i teknologiområdene som er identifisert i veikartet, har SINTEF satt opp kompetansegrupper med fokus på multiskala modellering og self-healing for batterier. 

Veikartet som er utviklet i Battery 2030+ beskriver bruk av digitale teknologier i forskningen vår, slik som kunstig intelligens, til å skape fremtidige smarte og tilkoblede batterier. Batteridesign og utvikling skal inn i den digitale tidsalderen.  

Å utvikle banebrytende teknologier vil kreve stor flerfaglig forskningsinnsats og tilnærming. Europa har et potensiale til å ta ledelsen takket være en blomstrende forsknings- og innovasjonskultur. SINTEF Industri koordinerer og er involvert i flere store EU-prosjekter innen batteriteknologi, slik som det nyopprettede HYDRA-prosjektet i Horisont 2020 der vi skal utvikle Li-ion batterier med høy energitetthet ved bruk av bærekraftige materialer.  

De tre viktigste temaene som identifiseres i veikartet Battery2030+ har lagt frem er: 

  • Sette fart på utviklingen av grensesnitt og materialer  
  • Integrering av smarte funksjonaliteter  
  • Produksjonsevne og resirkulerbarhet (inn i materialets utviklingsprosess) 

Her kan du laste ned og lese mer om temaene veikartet
Https://battery2030.eu/research/roadmap/   

Kontaktpersoner:  
Edel Sheridan: Edel.sheridan@sintef.no  
Simon Clark: Simon.clark@sintef.no  

Her kan du finne en lengre pressemelding om veikartet på engelsk

Nøkkelord

Bilder

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

Høye investeringer i SINTEF i 2023, EU kompenserer for lave nasjonale utlysningsnivåer26.4.2024 12:37:06 CEST | Pressemelding

I en tid med stort behov for nye løsninger holder forskningsvirksomheten i SINTEF bare så vidt tritt med inflasjonen. SINTEF utførte forskning for 4,2 milliarder kroner i 2023, gjennom 6.371 prosjekter for 3.341 oppdragsgivere. Det ble investert 321 millioner kroner i laboratorier, vitenskapelig utstyr og forskningsbygg. Uttellingen i EUs programmer for forskning og innovasjon var svært god.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye