Høgskolen i Innlandet

Skal se på hvordan barskogen kan forvaltes i lys av klimaendringene

Del

Med 20 millioner statlige forskerkroner skal forskere på Høgskolen i Innlandet lede et stort prosjekt som kan være med på å redde barskogen i Skandinavia.

Barbara Zimmermann, professor (Foto: HINN)
Barbara Zimmermann, professor (Foto: HINN)

Barskogen og dyrene som lever der er under press. Et press som vil øke i takt med klimaendringene i årene som kommer.

1.oktober startet et fireårig prosjekt finansiert av Norges Forskningsråd. I spissen for det hele står professor Barbara Zimmermann på høgskolens avdeling på Evenstad.

– Endringene i barskogen har aldri skjedd raskere, og forholdene er nye og ukjente fra tidligere. Prosjektet skal se på hvordan barskogen kan forvaltes på en bærekraftig måte på lang sikt. Det gjelder å finne løsninger for hele systemet, fra artsmangfoldet til utnyttelse av skogens ressurser, forteller Zimmermann.

Samarbeid på tvers

Interessene er mange i barskogen - skogeiere, jegere, vindkraftutbyggere, bær- og sopplukkere, beitebrukere, naturvernere og friluftslivsinteresser - alle har de noe de skulle ha sagt når det gjelder barskogens fremtid.

Dette vil stå sentralt i forskningsprosjektet.

– Først skal vi kartlegge de forskjellige aktørenes ønsker og interesser. Vi skal også kartlegge hvordan ståa er i dag, sier Barbara Zimmermann.

Og når professoren på Evenstad sier vi, så er det mange hun sikter til.

Prosjektet er nemlig et tverrfaglig samarbeid mellom både viltforskere, samfunnsforskere, skogforskere og andre fagfolk.

I tillegg til forskere fra Evenstad er både Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og det anerkjente østerrikske analyseinstituttet International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) med. 

Og ikke minst - interessegrupper som blant annet Norskog, Glommen Mjøsen Skog, Naturvernforbundet, Norges sopp- og nyttevekstforening og DNT er knyttet til prosjektet.

Globale problemstillinger

Prosjektet skal altså se på hvordan klimaendringer kommer til å påvirke barskogen i Skandinavia.

– Hva som gjøres et sted langt utenfor Norge, har faktisk en påvirkning på barskogen hos oss, forteller Zimmermann.

Hvorfor er det viktig å gjennomføre et slikt forskningsprosjekt?

– Det er kjempeviktig! Klimaet endrer seg så raskt at det er på høy tid å se fremover, se på hva som skjer og se på hvordan vi kan ivareta de ulike interessene og mangfoldet som er i barskogen med alle de endringene som kommer.

Vil være nyttig for mange

Det er ikke bare en kartlegging som er målet for forskerne. Det skal også komme forslag til løsninger på utfordringene man står overfor.

Det er her IIASA kommer inn i bildet.

– IIASA klarer å lage svære, komplekse modeller der man tar inn masse forskjellige faktorer. Ut i andre enden kommer forskjellige løsningsforslag til hvordan man kan forvalte skogressursene fremover i lys av de forskjellige klimascenariene, forteller Barbara Zimmermann.

Målgruppa for forskningsprosjektet er forvaltningen og politikere, men også grunneierforeninger og andre interesseorganisasjoner.

–Hva kan det dere kommer fram til brukes til?

–Vi kommer til å lage et brukervennlig verktøy der man kan legge inn ulike forutsetninger og mål. Der kan du for eksempel legge inn en eiendom eller et større område og se hva som vil skje under forskjellige klimascenarier, avslutter Zimmermann.

Nøkkelord

Kontakter

Barbara Zimmermann, professor
E-post: barbara.zimmermann@inn.no
Telefon: 62 43 08 70 / 47 31 51 30

Bilder

Barbara Zimmermann, professor (Foto: HINN)
Barbara Zimmermann, professor (Foto: HINN)
Last ned bilde
Campus Evenstad (Foto: HINN)
Campus Evenstad (Foto: HINN)
Last ned bilde

Om Høgskolen i Innlandet

Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Innlandet
Postboks 400
2418 Elverum

62 43 00 00http://www.inn.no

Følg pressemeldinger fra Høgskolen i Innlandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Høgskolen i Innlandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Høgskolen i Innlandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom