Skal Norges nest største bransje få et kunnskapsløft?

Lars Andresen, administrerende direktør i NGI – Norges Geotekniske Institutt. Debattinnlegget ble publisert i Dagsavisen 29.9.21.
I mars i år la regjeringen fram Nasjonal transportplan for de neste tolv årene. Samlet var planen på størrelse med et norsk statsbudsjett. De midlene som er satt av til forskning, er kun på 150 millioner kroner.
Eksempelet illustrerer at det blir investert for lite i forskning og utvikling for Norges nest største næring. I Langtidsplanen for forskning som nå revideres, er bygge- og anleggsbransjen ikke nevnt. Mangelen på forskning og kunnskapsutvikling bremser Norges nest største bransje i å utvikle og ta i bruk innovasjoner som kan bidra til å møte vår tids største utfordring: Klima- og naturkrisen.
Klimaversting og problemløser
Bygge- og anleggsbransjen står globalt for om lag 40 prosent av klimagassutslippene. Her hjemme er bransjens andel av klimagassutslippene langt lavere, om lag 16 prosent. En fjerdedel av det årlige avfallet i Norge kommer fra bygg og anlegg og bransjen forbruker en fjerdedel av råstoffene vi bruker. Sammen med næringslivet jobber vi i forskningsmiljøene kontinuerlig med å finne nye og mer bærekraftige løsninger på for eksempel:
Hvordan kan vi tilpasse bygg og infrastruktur til et klima i endring?
Hvordan kan vi bruke digital teknologi for å overvåke miljøbelastning og utslipp fra store infrastrukturprosjekter?
Hvordan kan vi finne gode erstattere for klimabomber som betong og sement som byggematerialer og grunnforsterking?
Vi opplever at næringslivet er framoverlent og villig til å ta i bruk innovative løsninger som er bra for verdiskapingen og bra for klima og miljø. Når myndighetene stiller krav, følger store offentlige byggherrer kravene og bruker innkjøpsmakten sin. Det driver fram innovasjon i leverandørkjeden. Den store utfordringen i dag er at forskningsmidlene rettet mot bygg og anlegg er for små.
Øk overføringene fra relevante departement
Bygg og anlegg er en bransje som kan favne flere departementer – som Samferdsel, Næring, Kommunal, Klima- og miljø. Den reviderte langtidsplanen for forskning må derfor identifisere bygg, anlegg og infrastruktur som strategisk viktig og se behovet for å investere i kunnskap slik at overføringene fra relevante departementer til Forskningsrådets programmer øker.
Vi ser fram til den reviderte versjonen av Langtidsplanen. Og vi håper at et søk i den planen gir treff på søkeordene "bygg og anlegg".
Nøkkelord
Bilder
Om NGI
På sikker grunn
NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.
Gjennom årene har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og internasjonale eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.
NGI har hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, og utenlandskontorer med geoteknisk laboratorium i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.
NGI ble formelt opprettet 1. januar 1953, underlagt Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd (NTNF). I 1985 ble NGI omgjort til en selvstendig stiftelse. Driftsvirksomheten (forskning og rådgivning) ble 1. januar 2024 overført til Norges Geotekniske Institutt AS, et aksjeselskap som eies 100 % av stiftelsen NGI.
Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra NGI
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NGI
Optimaliserte løsninger under bygging av ny cut-and-cover kulvert på Vestfoldbanen ga storgevinst for økonomi og klima1.7.2025 14:06:03 CEST | Pressemelding
Til tross for kvikkleire i grunnen og behov for kalksementstabilisering har Veidekke og geoteknisk rådgiver NGI – Norges Geotekniske Institutt redusert betydelig kostnader og klimagassutslipp for ny tunnel på Vestfoldbanen. Veidekke tar med seg erfaringene til andre prosjekter.
NGI tar i bruk ny helelektrisk borerigg19.3.2025 09:08:00 CET | Pressemelding
GMe100 er navnet og den er designet for å utføre alle geotekniske boremetoder, inkludert kjerneprøver av berggrunn.
NGI forlenger samarbeidet med Ingeniører uten grenser (IUG) med to år21.2.2025 10:01:36 CET | Pressemelding
– I en tid hvor det kuttes sterkt i bistandsmidler, vil næringslivets bidrag og støtte være ekstra viktig, sier Karina Wang, Direktør Mennesker, kommunikasjon og organisasjon, NGI.
NGI forlenger samarbeidet med Ingeniører uten grenser (IUG) med to år20.2.2025 12:03:07 CET | Pressemelding
– I en tid hvor det kuttes sterkt i bistandsmidler, vil næringslivets bidrag og støtte være ekstra viktig, sier NGI-direktør Karina Wang.
– Jeg håper alle som skal ut på tur denne vinteren følger disse rådene14.2.2025 13:01:56 CET | Pressemelding
Hittil denne vinteren har foreløpig ingen omkommet i snøskredulykker her til lands, men det er ikke mange uker siden fire norske liv gikk tapt i franske Val-Cenis.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom