Skal heve ostekompetansen i bedriftsmarkedet
- Vinbransjen er i en særstilling når det gjelder å formidle kunnskap og historie om produktene ut til gjestene. Nå mener vi at det er på tide at ost kommer opp på samme nivå, og da er det helt avgjørende at fagfolkene i bransjen har en solid osteutdannelse i bunn.
Bli gjestenes førstevalg på ost
Kurset har fått navnet OsteEksperten og kjøres over to samlinger der hver samling går over to dager. De har fått med seg noen av norges fremste fagfolk på ost på laget og satt sammen et spennende program. På kurset vil de lære om alt fra råvaren til ysteprosessen, lagring og historiefortelling. Det blir både innlegg om norsk ost og ystetradisjon og om utenlandske oster. I tillegg blir smaking og vurdering av ost en viktig del av kurset.
- For å forstå ostens egenskaper må deltakerne lære seg å smake og bedømme de ulike ostene. Her har vi blant annet et nyutviklet smakshjul som gjør det enklere å sette ord på hva en smaker. Vi skal utdanne kunnskapsrike osteeksperter som gjør at ditt serveringssted eller din butikk blir gjestenes førstevalg på ost, fortsetter Sandberg Lund.
Samarbeid med Norsk Gardsost
OsteEksperten kjøres i samarbeid med Norsk Gardsost som er en landsdekkende organisasjon for norske handverksystere og gardsmeieri. De har nå over 350 medlemmer over hele landet, og merker at flere er interessert i historien og håndverket bak ostene.
- Det er en gledelig utvikling, og vi tror at et slikt kurs vil bidra til å løfte osteinteressen ytterligere. Stolte fagfolk med bred ostekompetanse er nøkkelen til å skape enda flere osteelskere, sier Jarle Rueslåtten som er leder i Norsk Gardsost.
Norsk Gardsost skal bidra med faglige innlegg på kurset. I tillegg blir det besøk på et gårdsysteri der deltakerne får høre hvordan reisen er fra melk til ost, og der de får studere ysteprosessen på nært hold. Kurset avsluttes med en osteeksamen som inneholder både smaking og en teoretisk prøve som må bestås.
- Målet vårt er å utdanne osteambassadører som skal framsnakke og dele sin kunnskap og entusiasme for ost både internt i sin organisasjon og til gjester og kunder. OsteEksperten er for ansatte i både dagligvare og hotell og restaurant. Det kan være servitører, kjøkkensjefer, butikkansatte, ferskvaresjefer, ansatte i spesialbutikker, samt andre osteinteresserte i proffmarkedet, utdyper Rueslåtten.
Program OsteEksperten
1. samling: 7.-8. januar 2020
Hvordan lages ost?
Hvordan bedømme ost?
Terroir (fòr, melketype, rase, etc.)
Historie, ulike land og kulturer
2. samling: 17.-18. mars 2020
Tilbehør til ost
Ost i matlagning
Sesonger for ost
Besøk på småskalaysteri
Osteeksamen
Mer informasjon om kurset og påmelding finnes her:
Fakta: OsteCompagniet AS jobber med TINEs spesialoster.
Bilder
Om TINE SA
TINE SA er et næringsmiddelkonsern som foredler rene og naturlige råvarer til god og sunn mat. Morselskapet TINE SA er et samvirkeselskap som eies av melkeprodusenter som leverer melk til selskapet. På den måten skaper TINE verdier i et nært samspill mellom norsk natur, landbruk og marked.
Følg pressemeldinger fra TINE SA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra TINE SA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra TINE SA
Fortsatt to meierier i Finnmark27.1.2021 14:00:11 CET | Pressemelding
Styret har i dag konkludert med å ikke gjennomføre utredning av meieristrukturen i Finnmark nå. I stedet settes det i gang forbedringsprosjekter.
Produksjonen ved TINE Meieriet Sem fortsetter2.12.2020 14:30:00 CET | Pressemelding
Konsernstyret har i dag vedtatt å opprettholde produksjonen ved TINE Meieriet Sem. Det betyr at det fortsatt blir både produksjon, lagerdrift og distribusjon i Tønsberg.
Julens produkter fra TINE25.11.2020 14:57:46 CET | Pressemelding
Årets jul blir spesiell på mange måter, men nettopp derfor er det kanskje ekstra viktig å hygge seg og ta vare på den gode julestemningen. TINEs produkter har en lang tradisjon for å være en viktig del av julematen for mange, og julen i år er ikke noe unntak. Både den tradisjonsrike Edamerosten og Julebrunosten fra Lom og Sjåk er en del av årets julesortiment fra TINE.
TINE sparer miljøet for tonnevis av plast med ny emballasje23.10.2020 10:29:51 CEST | Pressemelding
TINE går i bresjen for å endre matbransjens bruk av unødvendig plast. Meieriselskapet har lansert flere nye emballasjeløsninger som vil kunne redusere TINEs plastforbruk med over 700 tonn hvert eneste år. Nå håper TINE at papirsugerør og treskjeer er deres nye miljøsmarte løsninger.
Årets Matglede-vinnere er kåret22.10.2020 15:28:24 CEST | Pressemelding
Matbutikker og bedrifter over hele landet har deltatt i den prestisjetunge konkurransen om hvem som skaper mest matglede for kundene sine. Beitostølen Helsesportsenter stakk av med seieren i Årets Matgledebedrift, mens Coop Mega Kolbotn og Rema 1000 Skogen sikret seg førsteplassene i kategoriene fullsortiment og lavpris i Årets Matgledebutikk.