TINE SA

Skal heve ostekompetansen i bedriftsmarkedet

Del

OsteCompagniet merker at osteinteressen i Norge er på vei opp. Sammen med Norsk Gardsost kommer de nå med et nytt kurstilbud som skal bidra til å heve ostekompetansen i bedriftsmarkedet. Katharina Sandberg Lund, leder i OsteAkademiet hos OsteCompagniet, mener at ostebransjen kan lære litt av vinbransjen her.

Ostefat fra OsteCompagniet
Ostefat fra OsteCompagniet

- Vinbransjen er i en særstilling når det gjelder å formidle kunnskap og historie om produktene ut til gjestene. Nå mener vi at det er på tide at ost kommer opp på samme nivå, og da er det helt avgjørende at fagfolkene i bransjen har en solid osteutdannelse i bunn.

Bli gjestenes førstevalg på ost

Kurset har fått navnet OsteEksperten og kjøres over to samlinger der hver samling går over to dager. De har fått med seg noen av norges fremste fagfolk på ost på laget og satt sammen et spennende program. På kurset vil de lære om alt fra råvaren til ysteprosessen, lagring og historiefortelling. Det blir både innlegg om norsk ost og ystetradisjon og om utenlandske oster. I tillegg blir smaking og vurdering av ost en viktig del av kurset.

- For å forstå ostens egenskaper må deltakerne lære seg å smake og bedømme de ulike ostene. Her har vi blant annet et nyutviklet smakshjul som gjør det enklere å sette ord på hva en smaker. Vi skal utdanne kunnskapsrike osteeksperter som gjør at ditt serveringssted eller din butikk blir gjestenes førstevalg på ost, fortsetter Sandberg Lund.

Samarbeid med Norsk Gardsost

OsteEksperten kjøres i samarbeid med Norsk Gardsost som er en landsdekkende organisasjon for norske handverksystere og gardsmeieri. De har nå over 350 medlemmer over hele landet, og merker at flere er interessert i historien og håndverket bak ostene.

- Det er en gledelig utvikling, og vi tror at et slikt kurs vil bidra til å løfte osteinteressen ytterligere. Stolte fagfolk med bred ostekompetanse er nøkkelen til å skape enda flere osteelskere, sier Jarle Rueslåtten som er leder i Norsk Gardsost.

Norsk Gardsost skal bidra med faglige innlegg på kurset. I tillegg blir det besøk på et gårdsysteri der deltakerne får høre hvordan reisen er fra melk til ost, og der de får studere ysteprosessen på nært hold. Kurset avsluttes med en osteeksamen som inneholder både smaking og en teoretisk prøve som må bestås.

- Målet vårt er å utdanne osteambassadører som skal framsnakke og dele sin kunnskap og entusiasme for ost både internt i sin organisasjon og til gjester og kunder. OsteEksperten er for ansatte i både dagligvare og hotell og restaurant. Det kan være servitører, kjøkkensjefer, butikkansatte, ferskvaresjefer, ansatte i spesialbutikker, samt andre osteinteresserte i proffmarkedet, utdyper Rueslåtten.

Program OsteEksperten

1. samling: 7.-8. januar 2020

Hvordan lages ost?

Hvordan bedømme ost?

Terroir (fòr, melketype, rase, etc.)

Historie, ulike land og kulturer

2. samling: 17.-18. mars 2020

Tilbehør til ost

Ost i matlagning

Sesonger for ost

Besøk på småskalaysteri

Osteeksamen

Mer informasjon om kurset og påmelding finnes her:

www.ostecompagniet.no

Fakta: OsteCompagniet AS jobber med TINEs spesialoster. 

Bilder

Ostefat fra OsteCompagniet
Ostefat fra OsteCompagniet
Last ned bilde
Katharina Sandberg Lund, leder i OsteAkademiet hos OsteCompagniet
Katharina Sandberg Lund, leder i OsteAkademiet hos OsteCompagniet
Last ned bilde

Om TINE SA

TINE SA
TINE SA
Lakkegata 23
0187 Oslo

03080http://www.tine.no

TINE SA er et næringsmiddelkonsern som foredler rene og naturlige råvarer til god og sunn mat. Morselskapet TINE SA er et samvirkeselskap som eies av melkeprodusenter som leverer melk til selskapet. På den måten skaper TINE verdier i et nært samspill mellom norsk natur, landbruk og marked.

Følg saker fra TINE SA

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra TINE SA på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra TINE SA

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom