Naturvernforbundet

Skal finne løsninger for klesberget

Del

Naturvernforbundet ser frem til å delta i arbeidsgruppen som skal utrede et produsentansvar for tekstiler. Dette er et arbeid som kan redusere det store miljøavtrykket som vårt overforbruk fører til.

Bilde: DPA/Alamy Stock Photos
Bilde: DPA/Alamy Stock Photos

Under Arendalsuka lanserte Naturvernforbundet, i samarbeid med Framtiden i våre hender, en rapport med anbefalinger for hvordan en norsk produsentansvarsordning for tekstiler bør se ut. Begge organisasjonene har fått plass i arbeidsgruppa som er nedsatt av Regjeringen, og skal utrede en slik ordning. Joakim Sandvik Gulliksen vil representere Naturvernforbundet i arbeidsgruppa.

- Klær og sko står for 8-10 prosent av globale klimagassutslipp. Nesten alt av klær som samles inn i Norge blir sendt til utlandet, ofte uten at vi har kontroll med hvor det ender opp til slutt. Det er på høy tid at de som produserer og importerer klær og andre tekstiler får ansvar for produktet i hele levetiden, også når det blir kassert og skal gjenbrukes eller gjenvinnes, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

EU-kommisjonen har varslet at krav om produsentansvar for tekstiler vil komme i deres forslag til revidert rammedirektiv om avfall i andre kvartal 2023. Arbeidsgruppa som nedsettes i dag, skal ta utgangspunkt i EUs definisjon av utvidet produsentansvar. De er også bedt om å få oversikt over typer og mengde produkter som settes på markedet årlig, hvor mye som går til ombruk, gjenbruk og eksport, samt mengder og typer usolgte tekstiler og hvordan disse behandles i dag.

- Dette er et spennende mandat, og det er svært gledelig at miljøbevegelsen er tatt med i denne arbeidsgruppen, sammen med representanter for næringen og avfallsbransjen. En godt innrettet produsentansvarsordning kan være med å ta oss i riktig retning. Samtidig må ikke denne prosessen bli brukt som en unnskyldning for å utsette tiltak som åpenbart er lure, sier Gulowsen.

En produsentansvarsordning må ta sikte på å redusere de enorme volumene klær som produseres, ødelegges og eksporteres ut av landet, den må bygge på etablerte standarder for hva som kan kalles bærekraftige klær heller enn at hver enkelt kjede selv bestemmer hva de mener er bærekraftig, og prinsippet om at forurenser betaler, mener Naturvernforbundet og Framtiden i våre hender.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bilde: DPA/Alamy Stock Photos
Bilde: DPA/Alamy Stock Photos
Last ned bilde

Om Naturvernforbundet

Naturvernforbundet
Naturvernforbundet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

(+47) 23 10 96 10https://naturvernforbundet.no/

Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 37 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet.

Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel. 

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom