Miljøstiftelsen Bellona

Skal bekjempe klimamyter med kunstig intelligens

Del

– Hittil har vi avdekket 262 profiler som sprer feiliformasjon om klima i sosiale medier til ca 1 million følgere. Nå skal vi utvikle kunstig intelligens for å gjøre det lettere for unge å skille mellom sann og usann informasjon om klima, sier Nathalie Wik Lystad i Bellona. I dag mottok prosjektet 600 000 kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Håvard Lundberg fra Analyse & Tall og Nathalie Wik Lystad fra Bellona.
Håvard Lundberg fra Analyse & Tall og Nathalie Wik Lystad fra Bellona.

I samarbeid med byrået Analyse & Tall har Bellona det siste halvåret avdekket kilder til og spredning av klimamyter i sosiale medier. Nå starter arbeidet med å utvikle kunstig intelligens som gjør det mulig å få en oversikt over omfanget av spredningen av klimamyter. I tillegg skal Bellona lage et undervisningsopplegg for videregående skole, hvor målet er å gi elevene et verktøy for kildekritikk og kritisk tenkning. Her vil elevene gjennom spill, oppgaver og øvelser kunne se nærmere på vinklinger, retorikk, ordbruk, argumentasjon og virkemiddelbruk i klimamyter i sosiale medier, samt undersøke aktører og kilder til den usanne klimainformasjonen.

Sparebankstiftelsen DNB har i dag bevilget 600 000 kr til klimamyte-prosjektet gjennom satsingsområdet «de unges deltagelse i demokratiet».

– Denne støtten kommer veldig godt med i det viktige arbeidet vi skal gjøre. Poenget er ikke bare å avsløre hvilke usannheter som spres på nett og hvem som sprer dem. Vi ønsker også å vise hvordan slike falske narrativ oppstår, hvordan de utvikler seg og blir holdt i live over tid. Ved å vise dynamikken og aktørene bak, kan vi gi unge mennesker verktøy til å forstå sin mediehverdag og bli gode på kritisk tenkning, sier Lystad.

Initiativet er en del av Bellonas strategiske satsning på datavitenskap og maskinlæring i miljøkampen. For dette prosjektet har man valgt å se spesielt på kunstig intelligens i kampen mot sannhetsforvitring. I dag konsumerer en vanlig person mer informasjon fra flere kilder enn noensinne. Sosiale medier og et fragmentert mediebilde gjør det svært vanskelig å skille fakta og usannheter i nyhetene, og mange aktører kan utnytte dette bevisst. Daglig leder i Bellona Hallstein Havåg, mener det er helt nødvendig å forstå denne virkeligheten siden miljøbevegelsen er avhengigav en åpen, ærlig og faktabasert samfunnsdebatt som grunnlag for politikk og beslutninger. 

Kampen mot sannhetsforvitring er utrolig viktig for Bellona. Både vår forståelse av klimakrisen og alle løsningene vi jobber med innenfor teknologi, politikk og samfunnsliv er basert på vitenskap. Sannhetsforvitring og nedbrytning av tillit til vitenskap og institusjoner er et demokratisk problem, ikke bare i miljøkampen. Da må vi ta i bruk verktøy og virkemidler som kan slå dette tilbake, sier Havåg.

Kontakter

Nathalie Wik Lystad, prosjektleder Bellona Ung
+47 970 63 008
nathalie@bellona.no

Hallstein Havåg, Daglig leder
+47 994 51 040
hallstein@bellona.no

Bilder

Håvard Lundberg fra Analyse & Tall og Nathalie Wik Lystad fra Bellona.
Håvard Lundberg fra Analyse & Tall og Nathalie Wik Lystad fra Bellona.
Last ned bilde
Hallstein Havåg, daglig leder i Bellona
Hallstein Havåg, daglig leder i Bellona
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Vulkan 11
0178 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, London, Berlin, Murmansk og St. Petersburg, i tillegg til representasjoner i USA og flere EU-land. Våre nettsider finnes i norsk, engelsk og russisk utgave.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom