Frende Forsikring

Skadedyrtoppen: 2 av 3 har hatt mus i hus

Del

En åpning på størrelse med en blyant er alt musa trenger for å komme inn til deg. Sjekk hullene dine før du legger deg i dag.

Mus i felle. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
Mus i felle. Foto: Norsk Hussopp Forsikring

I en ny undersøkelse Norstat har gjennomført for Frende svarer 30 prosent at de har hatt skadedyr i hus, mens syv prosent er usikre på om de har hatt det. To av tre sier de har hatt mus i hus.

- For å unngå rotter og mus må du tette boligen din nå, sier fagsjef Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring, som samarbeider med de fleste norske forsikringsselskap om bekjempelse av skadedyr.

Mer enn 60 prosent av muse-sakene meldes mellom oktober og februar. Skadedyrene kommer inn via åpninger i bordkledningen eller gjennom ventiler. Inni veggen følger den rør og kabler veggen.

Seks millimeter er nok for mus
- Det er ikke store åpningen de trenger, og ofte ender de opp på kjøkkenet, sier Yngve Høvig som er bygningsskadesjef i Frende Forsikring.

Rotter trenger en åpning på rundt 12 millimeter for å komme seg inn, mens mus kan komme seg inn gjennom en spalte på bare seks millimeter. Dette tilsvarer diameteren på en vanlig blyant.

- Er åpningen stor nok til at du kan stikke inn en blyant, så er den stor nok til at musa kan presse seg inn. Sørg derfor for å sikre eller tette alle åpninger som er større enn dette, anbefaler Magerøy.

Dyre skader
Forsikringsselskapet Frende får bortimot daglig meldt skader som følge av mus og rotter. De er ofte uoversiktlige og kommer fort opp i 100.000-kronersklassen.

- Skadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer på nærmere to millioner kroner, sier skadesjef Yngve Høvig.

Av dem som har hatt skadedyr oppgir 95 prosent på Agder, i Telemark og Vestfold i Frende-undersøkelsen at de har hatt mus i huset, leiligheten eller på hytta. Det samme svarer 76 prosent i Nord-Norge. Også i Midt-Norge, på Vestlandet og Østlandet svarer over 60 prosent at det er mus som har plaget dem.

Skadedyrtoppen

  • Mus                  66%
  • Maur                 37%
  • Skjeggkre         18%
  • Rotter               9%
  • Veggedyr          5%

Kilde: Frende Forsikring og Norstat

Kan klatre og hoppe
Ser du mus eller rotter på dagtid, er det tegn på et stort angrep.

- De er nattdyr, og holder seg helst skjult. Du gjør lurt i å varsle huseier eller kommunen, som kan sette ut gift og feller. Eller du kan sette ut dette selv, sier Yngve Høvig i Frende.

Rotter og mus er dyktige klatrere og kan hoppe langt. Noe som illustrerer klatreferdighetene, er hvor vanlig det er å oppdage mus i leiligheter som ligger mange etasjer over bakkeplan.

- De kan enkelt klatre via ledninger og grener for å komme seg opp til høyere inntrekksveier til boligen. Det er derfor viktig å forebygge og sikre mot gnagere også over bakkenivå, anbefaler Øyvind Magerøy i Hussoppen.

- Vi hørte nettopp om museplager i fjerde etasje i en blokk, bekrefter Høvig.

Forebygge selv
Fordi mus og rotter gjerne vil inn i varmen om høsten, er det lurt å ta en runde hvor du sikrer boligen nå.

- Pass på at åpninger er tette, se etter gliper, sprekker, usikrede sluk og rørgjennomføringer. Ventiler og luftekanaler skal ha finmasket netting. Du bør også holde orden rundt huset og sørge for at husholdningsavfall ikke ligger åpent, sier Yngve Høvig.

Utendørs bør du rydde nedfallsfrukt og fjerne mulige vannkilder. Gnagere trenger vann, mat og oppholdssteder. Fjerner du et av disse, må de søke videre, sier Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring.

Dekket av forsikringen
En vanlig hus- eller hytteforsikring bør dekke skader som følge av gnagere. Det er likevel lurt å sjekke forsikringen din.

- Noen selskap dekker mus- og rotteskader på standarddekningen, men mange forsikringsselskap har dette som tilleggsdekning eller utvidet dekning som du må velge selv og betale litt ekstra for, sier Yngve Høvig i Frende.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mus i felle. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
Mus i felle. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
Last ned bilde
Finner du muselort i huset eller hytta må du bruke hansker og en fuktig klut. Puster du inn støvet fra lorten kan bakteriene gjøre deg syk. Skadebilde: Frende Forsikring
Finner du muselort i huset eller hytta må du bruke hansker og en fuktig klut. Puster du inn støvet fra lorten kan bakteriene gjøre deg syk. Skadebilde: Frende Forsikring
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom