Skabb oppdaget på fjellrev på Hardangervidda
Miljødirektoratet jobber nå for å behandle et antatt utbrudd av skabb blant fjellrev på Hardangervidda, i samarbeid med Veterinærinstituttet og NINA.

En fjellrev med omfattende håravfall på halen er avbildet av viltkamera ved tre ulike fôrautomater og to fjellrevhi i området rundt Tinnhølen nord på Hardangervidda de siste ukene. Dette gir sterk grunn til å frykte at reven er smittet med skabb.
– Fjellreven er sterkt truet, og vi jobber aktivt med å øke fjellrevbestanden i Norge. Et utbrudd av skabb er en trussel for dette arbeidet. Derfor jobber vi nå med å med å kartlegge hvor mange fjellrever som kan være rammet, og vil forsøke å begrense smittespredningen blant fjellrevene, sier Karen Lone, seniorrådgiver i Miljødirektoratet.
Svært smittsom sykdom
Skabb er en svært smittsom parasittsykdom som forårsakes av en liten skabbmidd (Sarcoptes scabei var. vulpes). Den kjennetegnes blant annet med kraftig kløe, tap av pels og hudforandringer som skorper. Sykdommen er godt kjent fra rødrev og hund, men det er usikkert hvilken effekt den har på viltlevende fjellrev og i hvilken grad fjellreven er motstandsdyktig mot parasitten.
– Det er vanskelig å si hvor alvorlig situasjonen er for fjellrevbestanden, men det er en fare for at den nylig reetablerte bestanden på Hardangervidda får en alvorlig knekk dersom vi ikke får hindret at parasitten sprer seg, sier Lone.
Vi vet ikke hvor den hårløse fjellreven er blitt smittet, men trolig har den hatt kontakt, enten direkte eller indirekte via miljøet, med en rødrev med skabb. Det kan nemlig ta opptil en måned etter smitte før forandringer i pelsen blir synlige.
Det er antakelig omtrent 40-50 individer av fjellrev og flere aktive hi i området, og vi kan ikke utelukke at flere individer er smittet med parasitten.
Vil behandle sykdommen med medisiner
Miljødirektoratet har i samarbeid med Veterinærinstituttet og NINA laget en plan for behandling, som innebærer at medisin blandet sammen med mat legges ut ved de fem lokalitetene hvor den hårløse fjellreven er avbildet.
– Vi har svært begrenset erfaring med behandling av fjellrev i det fri, og dette har aldri blitt utført i Norge tidligere. Basert på informasjonen vi har i dag, tror vi allikevel at det skal være mulig å stoppe dette utbruddet, sier Lone.
Medisineringen vil virke både som behandling av sykdommen og som forebygging for friske fjellrever. Dosen blir tilpasset slik at den tar livet av parasitten, samtidig som den ikke vil skade fjellreven dersom ett individ får i seg all medisin som legges ut på samme sted.
Miljødirektoratet vil følge opp med tettere kameraovervåking i området, og vurdere behov for ytterligere behandling når årets valper er født.
Ber folk i området melde ifra
Hvis du er på Hardangervidda og får øye på en fjellrev eller rødrev som ser syk ut, oppfordrer vi til å varsle Statens naturoppsyn Skinnarbu. Ta gjerne bilde eller film av reven.
Les mer om fjellrev i Norge her: Fjellrev (miljodirektoratet.no)
Se NINAs siste rapport fra overvåkingsprogrammet for fjellrev her: Fjellrev i Norge 2021. Resultater fra det nasjonale overvåkingsprogrammet for fjellrev. (nina.no)
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder




Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Alvorlig miljøtilstand i mange innsjøer6.7.2022 10:01:30 CEST | Pressemelding
En ny rapport viser at halvparten av 366 undersøkte innsjøer fortsatt har, eller står i fare for å utvikle for mye algevekst.
PRIV TIL RED: To nye rapporter fra Naturpanelet6.7.2022 09:39:11 CEST | Presseinvitasjon
8. og 11. juli kommer to nye rapporter om forvaltning av ville arter og verdisetting av natur.
Nye krav til kildesortering av avfall6.7.2022 07:30:35 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet anbefaler nye krav til alle kommuner og næringslivet om å samle inn utsortert papp, papir, glass, metall, og tekstilavfall.
Ny handlingsplan for hubro5.7.2022 12:03:08 CEST | Pressemelding
Tiltak for å hindre nedbygging av leveområder er en hovedsatsing i årene framover for å ivareta den største uglearten vår.
Handel truar mange artar5.7.2022 09:21:38 CEST | Pressemelding
Mange dyr og plantar i verda er utryddingstrua. For fleire av desse artane er handel ein stor trussel, så tenk over kva du handlar på ferieturen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom