Sjøbunnen i Store Lungegårdsvann skal ryddes
Miljødirektoratet gir Bergen kommune 107 millioner kroner for å rydde opp i miljøgifter på sjøbunnen i Store Lungegårdsvann.

– Sjøbunnen i Store Lungegårdsvann har over år blitt betydelig forurenset med tungmetaller og organiske miljøgifter. For å gjøre miljøgiftene utilgjengelige for mennesker og miljø, er det viktig å få ryddet opp. Slik det også har blitt ryddet opp på sjøbunnen i andre områder i byfjorden i Bergen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Sjøbunnoppryddingen i Store Lungegårdsvann er oppfølging av det nasjonale målet om at sjøbunn som er forurenset med helse- eller miljøskadelige stoffer, ikke gir alvorlige forurensningsproblemer for planter, dyr og menneske. Tiltaket vil bidra til at dagens forurensning tas ut av sirkulasjon og bort fra økosystemet.
Fjerner skrot og dekker til med ren sjøbunn
Forurensningen i sjøbunnen i Store Lungegårdsvann kommer først og fremst fra tidligere industriutslipp, urenset avløpsvann og miljøgifter, som veitrafikk, gammel maling og andre fasadematerialer.
For å bedre tilstanden på sjøbunnen gjennomføres oppryddingen i to faser: Først fjernes skrot fra sjøbunnen, etterfulgt av tildekking med ny, ren sjøbunn. Oppryddingen er også viktig for å hindre rekontaminering av Puddefjorden, som fikk ny, ren sjøbunn i 2018.
Bergen kommune leder oppryddingen
Bergen kommune er tiltakshaver og byggherre for sjøbunnoppryddingen. De har fått tillatelse etter forurensningsloven fra Statsforvalteren i Vestland til prosjektet.
Kommunen starter skrotrydding og mudring under Gamle Nygårdsbru denne sensommeren, med påfølgende utlegging av ny, ren sjøbunn i 2023. 380 000 kvadratmeter er planlagt tildekt med rene masser.
Tilsagnet fra Miljødirektoratet på inntil 107,3 millioner kroner er i samsvar med beløpet regjeringen har bevilget over statsbudsjettet. Det forutsetter at Bergen kommune finansierer den lokale andelen av totalkostnaden på 25 prosent.
Fakta: Sjøbunnopprydding i Bergen
- Bergen er et av de 17 kyst- og fjordområdene som er prioritert i det nasjonale arbeidet med opprydding i forurenset sjøbunn.
- Aksjonen i 2016 som kartla utslippskilder, er fulgt opp med tilsyn fra Statsforvalteren og kommunen
- Kommunen har gjennom prosjektet Renere havn Bergen også et pågående arbeid med å undersøke og se på tiltak for å redusere utslipp fra sandfang og overvannsutslipp.
- Sjøbunnen i Puddefjorden er tidligere ryddet, nå står Store Lungegårdsvann for tur.
- Bergen kommune har over flere år kartlagt og undersøkt miljøtilstanden på sjøbunnen i Store Lungegårdsvann.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder




Dokumenter
Lenker
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Nå fjernes lakseparasitt med klor for første gang11.8.2022 13:06:56 CEST | Pressemelding
Driva og Litldalselva er de to første elvene der lakseparasitten Gyrodactylus salaris fjernes med klor, en behandling der fisken ikke dør.
Nedgangen i antall rovviltskader fortsetter4.8.2022 14:00:39 CEST | Pressemelding
Per 1. august 2022 har Statens naturoppsyn påvist 455 rovviltskader på sau, færre enn samme periode fra tidligere år.
Tydelige klimaeffekter på livet i vann14.7.2022 13:41:57 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets samlede overvåking fra elver, innsjøer og kyst viser at klimaendringer påvirker livet i vannet vårt i vesentlig grad.
Ny rapport om verdisetting av natur11.7.2022 14:01:48 CEST | Pressemelding
En ny rapport fra Naturpanelet advarer mot å basere beslutninger utelukkende på naturens markedsverdi.
Ingen ekstraordinære reguleringer av laksefisk i år9.7.2022 10:00:00 CEST | Pressemelding
Opplysninger om innsig av laks så langt i sesongen tyder ikke på at det er nødvendig å innføre ekstraordinære regionale begrensninger i fisket i 2022.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom