SINTEFSINTEF

Sjefforsker: Fornøyd med regjeringens havvindsatsing

Del

Sjefforsker i SINTEF John Olav Tande leder vindkraftforskningssenteret FME NorthWind. Han er fornøyd med regjeringens nye havvind-mål, som ble kunngjort i dag.

– Dette er strålende nyheter, sier John Olav Tande. Utbygging i Nordsjøen går hånd i hånd med forskning, og de prosjektene som settes i gang vil eskalere teknologiutviklingen.

Et av NorthWinds hovedmål er å redusere kostnadene for havvind sammen med de over 50 industri- og forskningspartnerne i senteret. Dette kan oppnås med en kombinasjon av utbygging, forskning og innovasjon.

– Utbyggingen må gjøres i stort nok volum så industrien og leverandørkjeder kan utvikles. Det er det som gjør dagens nyhet gledelig, sier Tande.

Ifølge Dagens næringsliv skal EU-toppledere møtes i Danmark for å diskutere havvind i Nordsjøen neste uke for å bli enige om "en felles visjon for utbygging av havvind i Nordsjøen". Men Norge er ikke invitert.

– Jeg skal til Danmark i dag for å møte Danmarks Tekniske Universitet med NTNU. Sammen har vi et strategisk samarbeid om havvind. Det er helt avgjørende for Norge å koble sin satsing på havvind mot de andre Nordsjølandene, sier Tande.

Tidligere i år har SINTEF, sammen med forskningsinstitusjoner i Nederland, Tyskland og Danmark, laget en beskrivelse av forskningsutfordringene som må løses for at EU skal nå sine mål om 300 GW installert havvind kapasitet innen 2050.

– Norge eksporterer allerede teknologi og tjenester for 10 milliarder NOK årlig. Med utbyggingen som skal skje i Europa fremover kan denne norske eksportindustrien tidobles om vi tar de riktige grepene.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

Om FME NorthWind

NorthWind er et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME), og jobber med vindenergiforskning.Senterets mål er å redusere kostnadene for vindenergi, legge til rette for bærekraftig utvikling, skape arbeidsplasser og øke eksport av teknologi og tjenester. NorthWind er finansiert av Forskningsrådet og over 50 prosjektpartnere. Arbeidet startet i 2021 og vil pågå til 2029.

Om SINTEF

SINTEF er et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter, og utfører hvert år flere tusen oppdrag – for små og store kunder. Vi er et bredt, flerfaglig forskningsinstitutt med internasjonalt ledende spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. Vi utfører forskning som FoU-partner for næringsliv og forvaltning og er blant de største instituttene for oppdragsforskning i Europa.

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom