FN-sambandet

Sikkerhetsrådsvalget går som planlagt

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

I mai ble det avholdt debatt for kandidatlandene til vestgruppens seter. Canada, Irland og Norge deltok. Skjermbilde fra zoom
I mai ble det avholdt debatt for kandidatlandene til vestgruppens seter. Canada, Irland og Norge deltok. Skjermbilde fra zoom

FNs sikkerhetsråd

Frankrike har presidentskapet i sikkerhetsrådet i juni.

Grunnet koronakrisen fortsetter Sikkerhetsrådet med digitale møter.

Sikkerhetsrådskampanjen


Det er innspurt i kampanjen for norsk sete i Sikkerhetsrådet. Kampanjemedarbeiderne jobber med å holde norsk synlighet oppe og å fremme norske posisjoner. Valget holdes 17. juni. 29. mai ble det avholdt kandidatdebatt for kandidatlandene til vestgruppens seter. Canada, Irland og Norge deltok. Kandidatdebatten er nå tilgjengelig i opptak fra UN Web TV. Det er også debatten for Afrikagruppens kandidater.

Aktuelt

FN-topp om protestene i USA


- Stemmene som krever en slutt på rasismen, må bli hørt, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, i en uttalelse 3. juni. Flere av FNs spesialrapportører innen menneskerettigheter har vært kritisk til politibrutaliteten i USA, og til president Trumps håndtering av opptøyene.  

Lansering av håndbok for forebygging og bekjempelse av seksualisert vold i konflikt


Forrige uke lanserte FN og Norge historiens første håndbok for forebygging og bekjempelse av seksualisert vold i konflikt. Forebygging og bekjempelse av konfliktrelatert seksualisert vold er en tverrgående prioritet i Norges arbeid for fred og sikkerhet og i humanitær respons. Bekjempelse av seksualisert vold i konflikt er også angitt som en norsk prioritering ved et sete i Sikkerhetsrådet.

Verdens turismeorganisasjon: Verden åpner igjen

Mange land åpner forsiktig for turisme igjen. Tre av fire turistdestinasjoner var fortsatt stengt for innreise pr 18. mai. Avhengig av hvor raskt landene igjen åpner opp, vil mellom 60 og 80 prosent av turistene likevel utebli, anslår FN-organet Verdens turismeorganisasjon (UNWTO) i sin siste rapport.

Samtlige destinasjoner har fortsatt restriksjoner på grunn av covid-19. Opptil 120 millioner arbeidsplasser kan gå tapt, og turistnæringen globalt kan tape opp til 1200 milliarder USD sammenlignet med en normalsesong.

Dette går fram av den fjerde utgaven av rapporten COVID-19 Travel Restrictions: A Global Review for Tourism.

Sammen med rapporten har UNWTO sendt ut globale retningslinjer for gjenoppstart av turisme.

- Disse retningslinjene gir både regjeringer og bedrifter et omfattende sett med tiltak som er utviklet for å hjelpe dem med å åpne turismen igjen på en trygg, sømløs og ansvarlig måte, uttaler UNWTOs generalsekretær Zurab Pololikashvili.

Veileder for trygg tilbakekomst til arbeidslivet

ILO har laget en veileder for trygg tilbakekomst til arbeidslivet i forbindelse med covid-19-pandemien. Sosial dialog mellom myndigheter, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner er nøkkelen til å lage effektive retningslinjer, og for å skape tilliten som trengs for at folk skal kunne returnere til arbeidslivet på en trygg og god måte.

Verdensdagen mot barnearbeid 12. juni

Foto: ILO/M.Crozet

ILO anslår at 152 millioner barn i verden arbeidet i 2017. Nesten halvparten av barnearbeiderne er mellom 5 og 11 år. Barnearbeid finnes i alle sektorer, men er mest utbredt i jordbruket hvor sju av ti barnearbeidere i verden befinner seg. 64 millioner av dem er jenter og 88 millioner er gutter. Over halvparten av disse jobber hele dagen, ifølge ILO, og arbeidet er skadelig. Det fratar dem normal skolegang og skader fysisk og mentale helse og utvikling. I Norge er barnearbeid i utgangspunktet forbudt, men barn som er over 13 år kan ta en enkel jobb dersom den ikke er til skade eller går ut over skolegangen.

Ifølge ILOs rapport (Global estimates of Child Labour), er den høyeste andelen av barnearbeidere i Afrika, der hvert 5. barn arbeider. Omtrent en tredjedel av barna mellom 5 og 14 år som er utsatt for barnearbeid, får ikke skolegang. God gratis skole for alle er viktig for å kunne tilby barn et alternativ til arbeid.

Kailash Satyarthi, som i 2014 fikk Nobels fredspris for sin innsats mot barnearbeid skriver ifølge Klassekampen i et brev til Indias statsminister Narendra Modi 24. april i år, «at mens barnearbeiderne fra før var underbetalt og utnyttet, så har koronapandemien ført til at de ikke engang får mat».

Universitetet i Bergen lager serie om bærekraftig hav for FN

På bestilling fra FN-organisasjonen United Nations Academic Impact (UNAI) presenterer Universitetet i Bergen (UiB) hver mandag fra 8. juni og fem uker fremover en artikkel om havet og bærekraftsmål 14, Liv under vann.

Fra FN-kalenderen i juni

Fra organisasjoner og sivilsamfunn

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

I mai ble det avholdt debatt for kandidatlandene til vestgruppens seter. Canada, Irland og Norge deltok. Skjermbilde fra zoom
I mai ble det avholdt debatt for kandidatlandene til vestgruppens seter. Canada, Irland og Norge deltok. Skjermbilde fra zoom
Last ned bilde
Foto: ILO/M.Crozet
Foto: ILO/M.Crozet
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.