OsloMet

SIFOs referansebudsjett er oppdatert med 2022-tall

Del

Viser en økning i beløp som er nødvendig for å opprettholde et akseptabelt forbruk.

SIFOs referansebudsjett, med den tilhørende kalkulatoren, er nå oppdatert med nye tall for 2022.

Nettside: SIFOs referansebudsjett for forbruksutgifter (oslomet.no)

Referansebudsjettet viser hva det koster å leve på et akseptabelt forbruksnivå for hushold av ulik størrelse og med forskjellig alders- og kjønnssammensetning. Utgifter til bolig og strøm er ikke med i budsjettet.

De fleste prisene er justert til februar-nivå, og viser endringer fra februar året før.

– Vi ser en økning fra tidligere år i beløpet som nødvendig for å opprettholde et akseptabelt nivå, sier SIFO-forsker Andreea Ioana Alecu. Hun understreker at dette varierer mellom ulike typer husholdninger.

Årets oppdateringer

Referansebudsjettet blir oppdatert årlig ved å justere fjorårets priser etter konsumprisindeksen. I tillegg blir enkelte forbruksområder grundigere revidert.

I 2022-versjonen av referansebudsjettet har grunnlaget for forbruksområdet «Andre dagligvarer» blitt revidert og oppdatert, og nye priser er samlet inn. I tillegg er prisene oppdatert for forbruksområdene: «reisekostnader», «bilkostnader», «barnehagekostander», «kostnader for Aktivitetsskolen AKS/SFO». Prisene for de øvrige forbruksområdene er KPI-justert til februar 2022-priser. Referansebudsjettkalkulatoren er oppdatert i tråd med disse justeringene og oppdateringene.

Hvem bruker budsjettet?

SIFOs referansebudsjett har blitt oppdatert årlig siden 1987 og brukes hyppig av det offentlige, banker og privatpersoner. Det brukes blant annet i fastsettelse av barnebidrag og som bakgrunn for å innvilge lån. Referansebudsjettet er et godt utgangspunkt for privatpersoner som vil sette opp sitt eget budsjett.

Kontakt: 

Andreea Ioana Alecu (oslomet.no)

Nøkkelord

Kontakter

Andreea Ioana Alecu
Forbruksforskningsinstituttet SIFO
https://www.oslomet.no/om/ansatt/alecu/

Bilder

Om OsloMet

OsloMet
OsloMet
Postboks 4, St. Olavs plass
0130 Oslo

67 23 50 00http://www.oslomet.no

Forbruksforskningsinstituttet SIFO skal bidra til å belyse og forstå forbrukets og forbrukernes rolle og betydning i samfunnet og bidra til kunnskapsgrunnlaget for forbrukerpolitikken i Norge. 

Følg pressemeldinger fra OsloMet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom