Norsk Varme

Sibirkulde på vei: Vedfyring hindrer strømkollaps

Del

Norge er avhengig av vedfyring for at strømnettet ikke skal bryte sammen på de kaldeste dagene. Ovnsbransjen oppfordrer nordmenn til å holde tennbrikettene og kubbene klare.

Fotokreditt: Pexels
Fotokreditt: Pexels

– Med sprengkulde over hele landet er det bare vedfyringen som hjelper, sier styreleder i bransjeorganisasjonen Norsk Varme, Steinar Vigdal. 

Bare ved gir nok varme på kalde dager

De aller fleste varmepumpene som er i bruk i Norge takler ikke de kaldeste dagene. Og strømnettet i Norge ville kollapse hvis all energien skulle komme via elektrisk oppvarming. Derfor trengs vedovnen. 

Det er derimot viktig at ovnen er ny og rentbrennende. De nye ovnene slipper ut nær 90 prosent mindre partikler enn de gamle – og gir minst 30 prosent mer varme per kubbe.

Raske tips for riktig vedfyring

Med noen enkle grep i fyringsteknikken kan du få både raskere og mer varme av hver kubbe, samtidig som du reduserer vedforbruket og gjør miljøet en tjeneste.

Bruk tørr ved med vanninnhold mindre enn 20 prosent 

Tørr ved gir raskere fyr og mer varme. Veden skal minst ha tørket et halvt år, helst ett år. Ved som lagres ute eller i kalde rom bør tas inn ca 1 døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur. Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk gir mest varme per kubbe. 

Tenn på fra toppen

Overraskende for mange, er at det gir best effekt å tenne på fra toppen. All veden antennes også raskere, og man slipper sot. Legg to kubber i bunnen og stable opptenningsved oppover. Legg 2-3 opptenningsbriketter eller bjørkenever rett under det øverste laget med opptenningsved, og tenn på.

Hold døren oppe til det er god fyr!

Vær sikker på at veden tilføres nok luft slik at den begynner å brenne så snart som mulig.La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 min). Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden. Store bål er uøkonomiske og kan skade ovn og skorstein. 

Tenk miljø

Juletrær, gavepapir, mye avispapir, malt eller trykkimpregnert trevirke har ingenting i ovnen å gjøre. Bruk ved. Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning. 

Kontakter

Steinar Vigdal 980 74 151 styreleder@norskvarme.org

Bilder

Fotokreditt: Pexels
Fotokreditt: Pexels
Last ned bilde
Styreleder i Norsk Varme, Steinar Vigdal
Styreleder i Norsk Varme, Steinar Vigdal
Last ned bilde

Om Norsk Varme

Norsk Varme
Norsk Varme
Drammensveien
0271 Oslo

99588979http://www.norskvarme.org

NORSK VARME er bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder, skorsteiner og tilbehør, og organiserer produsenter, forhandlere og montører. Vi arbeider for enklere forskrifter, bedre opplæring og en real energi- og miljøpolitikk.
www.norskvarme.org

 

 

Følg saker fra Norsk Varme

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Varme

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom