Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Sesongstart for snøskredvarslingen

Del

I dag starter Snøskredvarslingen sin tiende sesong med daglig oppdaterte snøskredvarsler. Varslene finner du på Varsom.no.

Vinteren er i gang. Her fra Lavangen i Sør-Troms 27. nov. 2021 Foto: tuh/NVE
Vinteren er i gang. Her fra Lavangen i Sør-Troms 27. nov. 2021 Foto: tuh/NVE

Snø i fjellet og varslingsstart

Når snøskredvarslingssesongen starter i dag, 1.desember, er nesten hele landet dekket av snø og i fjellet har de ivrige allerede prøvd skiene.

 Om du tenker deg på ski på Nordvestlandet i dag kan du få riktig så fine forhold i dag. Vær likevel obs på at om nysnøen har bundet seg til flak. Dette flaket kan ligge på et vedvarende svakt lag av kantkorn og rim. Enkelte steder kan det derfor være lett å løse ut skred, sier vaktleder og snøskredvarsler i NVE, Jostein Aasen.

I Nord-Norge består også snødekket mange steder av vedvarende svake lag av kantkorn og rim. Der hvor det ligger flak av fersk fokksnø over dette svake laget kan det være lett å løse ut skred.

 Det er fremdeles tidlig på vinteren og husk at selv små skred kan være farlige, særlig nå som det er mye oppstikkende steiner og åpne bekkedaler, minner Aasen om.

Han kommer også med en advarsel:

 Allerede torsdag venter vi en markert økning i skredfaren over mesteparten av landet på grunn av sterk vind fra nord, sier Aasen.

Tørrtrening før start

Før du tar turen til fjells for første gang denne sesongen, frisk opp kunnskapen om snø og snøskredfare på www.varsom.no/snøskredskolen. Terrenget ute i naturen har ikke endret seg siden i fjor, men skiformen, skiferdighetene og skredvurderingene trenger kanskje en oppvarmingsrunde eller tre før du er på nivået fra sist vinter. Bruk bratthetskartene i Varsom Regobs-appen som et hjelpemiddel når du planlegger neste skitur.

Del dine obervasjoner med oss

Har du sett ferske snøskred? Eller andre faretegn, som sprekker i snødekket, drønnelyder eller kraftig snøfokk? Hvor mye snø, hva slags snø og hvor går snøgrensen der du er?

Del det du ser i Varsom Regobs-appen. Da deler du informasjon om snø- og skredforhold med andre, og hjelper oss i snøskredvarslingen med å lage gode snøskredvarsler.

*********

Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no

Motta varsler på SMS og/eller e-post (gratis)

Følg oss på Twitter  og Facebook

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no

NVEs pressetelefon: 489 97 667

Bilder

Vinteren er i gang. Her fra Lavangen i Sør-Troms 27. nov. 2021 Foto: tuh/NVE
Vinteren er i gang. Her fra Lavangen i Sør-Troms 27. nov. 2021 Foto: tuh/NVE
Last ned bilde

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom