Ser lyst ut for høstens konfirmasjoner

Samfunnet åpnes gradvis og kontrollert. Det vil også kirkene gjøre. Fra søndag 10.mai vil det være mulig å feire gudstjeneste i kirkene igjen.
– Det er stort å endelig kunne si velkommen til kirken igjen, sier leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum. – Tusenvis av mennesker pleier å delta på gudstjenestene våre. Med smittevernveilederen på plass kan kirkene åpne opp igjen, sier hun.
For første gang siden middelalderen stengte Den norske kirke dørene 12. mars. Som en del av den nasjonale dugnaden, ble tilbudet flyttet fra kirkerommet til nett.
– Vi er godt fornøyde med oppslutningen om kirke på nett. Samtidig med at vi åpner opp, skal vi nå jobbe med en videreføring av det digitale tilbudet, fortsetter Raaum.
Kan feire nattverd
Konstituert preses Atle Sommerfeldt er glad for at flere får delta på dåp, bryllup og begravelser, og at det igjen blir mulig å feire nattverd.
– Og det kan se lyst ut for høstens konfirmasjoner som planlegges gjennomført etter ferien. Det vet jeg mange gleder seg til, sier han og understreker at det kan bli nødvendig med noen flere konfirmasjonsgudstjenester enn vanlig for å overholde krav til antall og avstand.
Tar smittevern på alvor
Direktør i Kirkerådet Ingrid Vad Nilsen har ledet arbeidet med bransjestandarden. Hun er glad for det gode samarbeidet med arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter KA, Norges kirkevergelag og Bispemøtet. Fagforeningene har også vært involvert i arbeidet.
– Vi må ta smittevernet på alvor. Det ville ikke vært mulig å åpne dørene igjen uten godt samarbeid mellom alle som får en gudstjeneste til å fungere, sier Vad Nilsen.
– Mange, inkludert oss, gleder seg til å åpne kirkene for flere. Men først må ansatte og frivillige få opplæring og bygge et godt samarbeid om smittevern. Derfor vil det skje en gradvis åpning etter hvert som vi har nødvendige tiltak på plass i den enkelte kirke, sier leder i Norges Kirkevergelag Oddbjørn Eide
Lokal samhandling er avgjørende.
– For KA har det vært særlig viktig å bidra til å legge til rette for god samhandling på nasjonalt nivå mellom begge arbeidsgiverlinjer i Den norske kirke og for god involvering av arbeidstakerorganisasjonene. At det har lyktes, kan forhåpentligvis inspirere også til tett lokal samhandling både mellom menighetsråd og kirkelig fellesråd, mellom prost og kirkeverge og med tillitsvalgte og verneombud i begge linjer. Det blir nå veldig viktig, sier Marit Halvorsen Hougsnæs, administrerende direktør i KA.
Denne smittevernveilederen er den første bransjestandarden i rekken. Veilederen er godkjent av Kirkerådet, Bispemøtet, KA og Norges kirkevergelag, og har blitt gjennomgått av Barne- og familiedepartementet. Den vil kunne bli justert i tråd med nye utfordringer eller endrede smittvernsbestemmelser. KA leder arbeidet med å få på plass smittevernveiledere for arbeidet med barn og unge, diakoni og kirkemusikk.
Hovedpunkter fra smittevernveilederen:
- Maks 50 personer tilstede
- Minst 1 meter avstand mellom hver person
- Syke personer skal ikke delta eller være til stede
- Rutiner for håndhygiene og renhold
- Minst mulig berøring og bruk av felles utstyr
Kontakter
Kristin Gunleiksrud Raaum,leder i Kirkerådet
Tel:95 75 65 75kr395@kirken.noIngrid Vad Nilsen,Direktør i Kirkerådet
Tel:Tlf.: 901 74 183in699@kirken.noAtle SommerfeldtKonstituert preses i Bispemøtet
Tel:91755112as747@kirken.noMarit Halvorsen HougsnæsAdm. dir. i KA
Tel:920 84 789marit.hougsnes@ka.noOddbjørn EideLeder i Norges kirkevergelag
Tel:922 60 133oddbjorn.eide@stjordal.kommune.noEmil EngesetNestleder i kommunikasjonsavdelingen i Kirkerådet
Tel:47906092ee457@kirken.noBilder

Dokumenter
Om Den norske kirke
62 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 80.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene, statsbudsjettet og gjennom gaver og frivillig innsats.
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Historiske Samiske kirkedager åpnet27.6.2025 18:10:58 CEST | Pressemelding
I Alta er Samiske kirkedager nå i gang. Tilreisende fra tre nordiske land, men først og fremst fra Sápmi, er på plass i Nordlyskatedralen og Alta for å bli inspirert, begeistret, provosert, oppløftet og kanskje litt klokere.
Ny strategi skaper forventninger24.6.2025 09:41:00 CEST | Pressemelding
– Et livssynsåpent samfunn handler ikke om at Den norske kirke skal gjøre mindre, men at flere kan bidra med mer, sier Harald Hegstad om regjeringens nye strategi for det livssynsåpne samfunn.
Sikrer Svalbard-kirken: – Et viktig løft for nærvær og beredskap i nord17.6.2025 15:15:56 CEST | Pressemelding
Den norske kirke har fått gjennomslag i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. AP, SV og SP er enige om å bevilge 1,5 millioner kroner ekstra til kirkens arbeid på Svalbard for å sikre beredskap og tilbud på hele øygruppen.
Lægdene, Norbye og Skoglund videre som bispekandidater13.6.2025 10:30:00 CEST | Pressemelding
Etter en rådgivende avstemming blant seks kandidater, er det nå tre kandidater til å bli biskop i landets nordligste bispedømme. Ny biskop tilsettes av Kirkerådet 18. september.
Klokkeringing og festgudstjenester – slik markeres pinse i kirken6.6.2025 14:06:09 CEST | Pressemelding
Det er pinse i helgen, til minne om da disiplene til Jesus fikk Den hellige Ånd. – Du ser den ikke, men du ser hva den gjør, forklarer biskop Ragnhild Jepsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom