Semlor fra söta bror utfordrer fastelavnsbollene
– Salget av svenske semlor har økt kraftig i Norge de siste årene. Vi hører om stadig flere bakerier og butikker som nå produserer og selger disse fastelavnsbollene fra nabolandet. Semlor er fylt med mandelkrem fremfor pisket krem og syltetøy, som våre tradisjonelle norske fastelavnsboller, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
1 av 5 nordmenn foretrekker semlor
Brodogkorn og MatPrat gjennomførte i helgen en avstemning på sine Instagram-kontoer. Hva foretrekker nordmenn å spise på februars søteste søndag; Norske fastelavnsboller eller svenske semlor? 1058 nordmenn avga sin fastelavnsfavoritt. 81 % stemte på fastelavnsboller og 19% på semlor. Noen bakerier forteller at de selger flere semlor enn fastelavnsboller.
– Dette er uforståelig statistikk. Svenskene kan ta seg en bolle, med de klissete nøttekreasjonene sine. Jeg liker at bollene skal smelte mykt på tungen, med den tradisjonelle kombinasjonen av krem og syltetøy, slår Pål Henrik Kristiansen i MatPrat fast.
– Tøv. Våre semlor har langt mer karakter enn de norske, med fyldig smak av mandler og ofte smakfulle sprø lag. Dette er boller laget for svenske ganer og «fikan» – den daglige svenske kaffepausen kl 14, kontrer kollega og svenske Louise Tørngren.
Nå blir det andre boller - fettisdagsbullar
Semlor er svenskenes populære og tradisjonsrike variant av fastelavnsboller - også kalt «fettisdagsbullar». Tradisjonen var å spise disse på feitetirsdag, nå spises semlor både før og etter. Navnet semlor stammer fra latinske «simla», som betyr «det fineste hvetemelet».
– Bollene hules ut etter steking. Innmaten fra bollene blandes så med mandelfyll og legges tilbake inn i bollene. Før servering fylles bollene med store mengder pisket krem og melisdryss. Den siste delen kjenner vi igjen fra de norske tradisjonelle fastelavnsbollene, der saftige hveteboller fylles med pisket krem og syltetøy, forklarer Torunn Nordbø.
I følge Svenska semleakademin finnes det tre kriterier for å kunne kalles semlor.
1. Fin bolle med tydelig kardemommesmak.
2. Mandelmasse (ikke marspian).
3. Krem.
I kriteriene finnes det ikke krav om formen, lokket eller melisen på toppen.
Svenske bakere har de siste årene kreert nye varianter av semlor både når det gjelder utforming og bruk av semmelsmak i andre produkter. Vi kan nevne semmelwraps, kremlor, prinsessemlan, semmelsmoothie og semmelkladdkake. Det er kanskje på tide at også norske bakerier tilbyr flere varianter av våre fastelavnsboller?
Prøve deg på söta bror?
Vil du forsøke deg på svenske semlor fastelavnssøndag, finner du oppskrift her.
Hvis du som 81% andre nordmenn foretrekker de norske fastelavnsbollene, finner du den klassiske oppskriften her.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom