Selbu Blå Kraftig tatt opp i blåmuggosteliten!
Selbu er kjent for Norges fineste votter, den vakre Selbusjøen, og ikke minst for blåmuggosten Selbu. Nå har den kraftigste varianten, Selbu Blå Kraftig tatt steget opp i blåmuggosteliten, og kvalifisert seg til merkeordningen Spesialitet.
- Vi dro til Roquefort for å lære om blåmuggost, og skjønte at dette kunne vi gjøre i Selbu også. Ikke minst fordi vi har den beste melka fra gårdene i området, og fordi vi vet hva den norske ganen liker. Vi ville lage en litt kraftigere utgave, og med den historien og kunnskapen vi har fra mange års arbeid med blåmuggkultur og selbumelk, så har vi lagd en ost vi mener er i verdensklasse, sier meierisjef Heidi Kristin Mathisen fra Tine Meieriet Selbu.
Ulike varianter av blåmuggosten Selbu Blå har vunnet medaljer både i NM og VM i ost. Med Selbu Blå Kraftig traff Tine blink hos den matfaglige juryen som bestemmer hvem som komme gjennom nåløyet og kvalifiserer for merkeordningen Spesialitet. I juryens begrunnelse fremheves det at osten har en avrundet, men klassisk blåmuggduft. Den har en fyldig smak som er akkurat passe stram “i midten” slik en god blåmuggost skal være.
- Selbu Blå Kraftig er enda et bevis på hvor god fagkunnskap ysterne i Trøndelag har, vi har jo etterhvert flere fantastisk gode blåmuggoster i fylket, sier administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist. - Selbu Blå Kraftig forførte oss med en fyldig smak, dette er en ost for osteelskere, som fortjener sin plass blant de beste norske blåmuggostene, sier Sundqvist.
- Vi ser at folk setter pris på den lokale tilhørigheten til produktene våre og det er én av grunnene til at vi satser tungt på flere spesialanlegg i kampen mot en stadig økende import, noe som utgjør en direkte trussel mot et levende landbruk i hele Norge. Og da er det jo ekstra hyggelig at et av produktene som virkelig bidrar til å øke mangfoldet i ostedisken får en utmerkelse som dette. Jeg håper enda flere får opp øynene for fantastiske Selbu Blå, sier konsernsjef i TINE, Gunnar Hovland.
Utvalgt av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vegen til god lokal mat og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av Stiftelsen Norsk Mat.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak. Produkter som blir tildelt dette merket skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom