Stiftelsen Rettferd

Satser på Twitch i kampen mot utenforskap

Del

Halvparten av Norge spiller dataspill. Enkelte av disse har falt utenfor samfunnet, særlig under pandemien. Som første ideelle organisasjon i Norge etablerer nå Stiftelsen Rettferd et permanent tilbud på Twitch for å komme i kontakt med folk som har behov for hjelp.

Tor Bernhard Slaathaug, Generalsekretær i Stiftelsen Rettferd
Tor Bernhard Slaathaug, Generalsekretær i Stiftelsen Rettferd

Plattformen regnes som en av de viktigste møteplassene for gamere og bruken av Twitch har det siste året økt med 82%. Likevel har ingen norske ideelle organisasjoner etablert et varig tilbud på plattformen. Det skal stiftelsen, som jobber mot utenforskap i samfunnet, gjøre noe med.

- Vi er den første organisasjonen i landet som etablerer et permanent tilbud på Twitch. Det gjør vi for å treffe folk der de er. Ved å være på Twitch er vi tilgjengelig for folk som har behov for å få livet sitt på rett kjøl igjen, eller kun har behov for en prat, sier Tor Bernhard Slaathaug, generalsekretær i Stiftelsen Rettferd om hvorfor stiftelsen nå tar i bruk Twitch som en kanal for å tilgjengeliggjøre og markedsføre seg mot nye målgrupper.

Kjente fjes på laget
Stiftelsen har fått med seg en bukett av samarbeidspartnere for å fylle kanalen med engasjerende innhold. Disse er komiker André Ulveseter, VoicesFromTheDark med over 50.000 abonnenter på YouTube og TigersDen med over 5000 følgere på Twitch.

I tillegg har GameSpire, utvikleren bak det populære spillet SCUM, tent på ideen. GameSpire ønsker å bruke kanalen som en plattform for å arrangere konkurranser, og dele nyheter og informasjon om overlevelsesspillet. 

Slaathaug, som selv er en gamer, ser på spilling som en positiv aktivitet, men har gjennom jobben sett at flere bruker spill som et gjemmested fra en utfordrende hverdag.

- Vi skal ta gamere på alvor. For de fleste er spilling en positiv pause fra virkeligheten. Dessverre er det også mange som bruker gaming som et gjemmested fra en utfordrende hverdag og livssituasjon. Problemet er at utfordringene i den virkelige verden ikke forsvinner selv om man lever store deler av livet sitt i et parallelt gamingunivers. Disse menneskene er ressurser for samfunnet, så det er viktig å møte dem på en arena hvor ingen blir forhåndsdømt. De trenger å forstå at de har stor verdi for samfunnet, fortsetter Slaathaug.

Utenforskap øker
Tallenes tale er klare. Antall mennesker som har havnet utenfor samfunnet øker. 1 av 10 under 30 år var i 2019 utenfor arbeid, utdanning og arbeidsrettede tiltak. Og mye tyder på at andelen unge som har falt utenfor har økt betraktelig gjennom koronapandemien.

Utenforskap koster og er lite samfunnsøkonomisk. Tall fra Arbeids- og sosialdepartementet viser at en 19-åring som står utenfor samfunnet frem til fylte 62 år utgjør en kostnad på 15,7 millioner kroner for staten.

- Bak disse tallene er det enkeltmennesker som trenger samfunnets hjelp. Vi skal gå aktivt inn på Twitch for å fange opp noen av disse. Denne nysatsningen er kjernen av det vi skal drive med for å nå ut til nye målgrupper, avslutter Tor Bernhard Slaathaug.

Nøkkelord

Kontakter

Kontaktinformasjon Stiftelsen Rettferd:
Tor Bernhard Slaathaug
Generalsekretær i Stiftelsen Rettferd
slaathaug@rettferdnorge.no
468 45 410

Bilder

Tor Bernhard Slaathaug, Generalsekretær i Stiftelsen Rettferd
Tor Bernhard Slaathaug, Generalsekretær i Stiftelsen Rettferd
Last ned bilde

Lenker

Om Stiftelsen Rettferd

Stiftelsen RettferdStiftelsen Rettferd er en norsk stiftelse som arbeider for samfunnets utsatte, og for deres rettigheter, menneskeverd og for at alle mennesker uansett bakgrunn kan leve et normalisert liv.

Stiftelsen bistår blant annet med å søke oppreisning til personer som har vært utsatt for feilplassering i fosterhjem, mobbing, manglende inngripen, seksuelle overgrep og mangelfull skolegang. I tillegg jobber de aktiv for å bistå enkeltpersoner i møte med NAV eller gjeld/privatøkonomiske spørsmål.

Så langt har stiftelsen bidratt til at over 3000 mennesker har fått over 400 millioner kroner i oppreisning.

I revidert nasjonalbudsjett ble Stiftelsen i samarbeid med SMB Norge tildelt 3,5 millioner kroner. Flertallet i finanskomiteen mener også at det bør vurderes om Stiftelsen Rettferd skal inn som et øremerket tiltak i statsbudsjettet.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Rettferd

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Rettferd på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Rettferd