Kasakhstans Ambassade i Norge

Satser på fornybar energi: Kan Kasakhstan bli karbonnøytralt innen 2060?

Del
Kasakhstan har et ambisiøst mål – å nå karbonnøytralitet innen 2060. De siste årene har landet økt andelen fornybar energi i strømproduksjonen til fire prosent. Det enorme landet satser på sol og vind i sitt grønne skifte.
Astana Expo 2017 er et av de største vindkraftverkene i landet (Euronews)
Astana Expo 2017 er et av de største vindkraftverkene i landet (Euronews)

av Galina Polonskaya, Euronews

Astana Expo 2017 er et av landets største vindkraftverk, med 29 vindturbiner og en samlet kapasitet på 100 megawatt. Kraftverket produserer grønn energi 40 km fra Kasakhstans hovedstad.

"Studier bekrefter at Kasakhstans vindenergipotensial er omtrent én billion kilowattimer per år," sier Bagdat Oral, styreleder i CAEPCO JSC. "Det vil si at det er potensial, og det må utvikles på en balansert måte. Hvis vi snakker spesifikt om vindparken i Astana, er produksjonen på rundt 300 millioner kilowattimer i året. For å sette dette i perspektiv tilsvarer dette forbruket til omtrent 80 000 leiligheter."

Vindturbinene som er brakt hit fra Europa, er utstyrt med et isdeteksjonssystem og fungerer godt i Kasakhstans ekstremt varme somre og kalde vintre. Den grønne energien som produseres her reduserer klimagassutslippene med 270 000 tonn årlig.

Grønn strøm leveres til sentralnettet. Staten garanterer innkjøp av strømproduksjonen i 20 år og indekserer prisene. Siden 2018 har Kasakhstan hatt et system med elektroniske auksjoner for å tiltrekke seg investeringer i fornybar energi.

"Mer enn 200 selskaper fra 9 land har deltatt i de åpne elektroniske auksjonene; mer enn 60 kontrakter er signert som betyr at Kasakhstan tiltrekker seg internasjonale investorer til grønn energi," forklarer Nurlan Kapenov, leder i Qazaq Green Association.

Det internasjonale energiselskapet Eni har vært i Kasakhstan siden 1992. For fire år siden begynte Eni Plenitude å investere i fornybar energi gjennom Arm Wind. Badamsha 1 i regionen Aktobe var den første vindparken som ble bygget av selskapet. I år står den andre vindparken ferdig.

"Som selskap bringer vi investeringer, teknologi og industriell kapasitet for å realisere slike store grønne prosjekter som er i tråd med landets mål for avkarbonisering og energiomstilling," sier Alex Stillavato, administrerende direktør for Arm Wind, Eni Plenitude.

SES Saran solcelleanlegg i regionen Karaganda er et av de største investeringsprosjektene og en annen pioner i Kasakhstans grønne energiomstilling. Anlegget er bygget av det tyske selskapet Goldbeck Solar i 2019 og produserer mer enn 125 millioner kilowattimer per år.

"Det unike med dette prosjektet ligger i det at dette er det aller første store solkraftverket i Kasakhstan og hele Sentral-Asia," sier Evgeniy Grebennikov, daglig leder for SES Saran LLP. "Dette var det første positive signalet til utenlandske investorer til satsing på solenergi i Kasakhstan."

Disse solcellepanelene tilhører den siste generasjonen og har ingen metallramme. Den lar snø (og det er mye snø i Kasakhstan) og regn ikke samle seg på overflaten, men gli trygt ned til bakken. Det er nå rundt 130 anlegg for fornybar energi i Kasakhstan, og landets potensial er enormt.

Kasakhstans energiminister Bolat Akchulakov bemerker: "Det satses på vind, det satses på sol, på hydrogenkraftverk, det er mye potensiale der. Vi følger nøye med på den teknologiske utviklingen. Forskerne våre tenker også på hvordan de kan gjøre fornybare energikilder til en fullverdig erstatning for stasjoner med fossilt drivstoff i fremtiden. Dette er den største utfordringen ikke bare for Kasakhstan, men for hele verden i dag".

Denne futuristiske moskeen i Astana får lys og varme fra solcellepanelene sine. Slike små bærekraftige prosjekter setter den grønne energitrenden for Kasakhstans hverdag og er viktige for lokalbefolkningen.

"Moskeen kalles økomoske fordi den forsyner seg med energi," forklarer Rashid Alpisbayev, imam i moskeen Iriskeldy Kazhy. "Det største er at det ikke er noen skade verken på miljø eller folk, bare fordeler."

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Nøkkelord

Bilder

Astana Expo 2017 er et av de største vindkraftverkene i landet (Euronews)
Astana Expo 2017 er et av de største vindkraftverkene i landet (Euronews)
Last ned bilde
SES Saran LLP solcelleanlegg i regionen Karaganda (Euronews)
SES Saran LLP solcelleanlegg i regionen Karaganda (Euronews)
Last ned bilde
Økomoskeen Iriskeldy Kazhy (Euronews)
Økomoskeen Iriskeldy Kazhy (Euronews)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom