Sånn griller du grønnsaker
- Flere kan med fordel grille mer av det grønne. Balanser sommermåltidet med grillede fargerike grønnsaker og la de få mer plass på tallerken, oppfordrer kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Disse grønnsakene griller vi oftest
Undersøkelsen viser at det grilles mest løk, paprika og tomat. Ungdom og unge voksne griller gjerne squash og asparges, mens brokkoli og purre er mer grillgrønnsaker for de eldre. Det er som oftest husstandene med høy inntekt som velger grønnsaker på grillen.
- Det mange ikke vet, er at absolutt alt smaker godt på grillen, både grillede grønnsaker og grillet frukt. Og det er enkelt å få til et godt resultat, sier Toril.
Sånn griller du grønnsaker
Det er enkelt å grille grønnsaker. Bud nummer én er at grillen må være skikkelig varm før du setter i gang. Da får det beste resultatet. En gassgrill er varm etter ca. 5 minutter, mens griller med kull/briketter trenger 25-30 minutter på å bli varm.
Video: Slik griller du grønnsaker.
Derfor bør du spise grønnsaker
Grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og godt med fiber, og det er godt kjent at det å spise mye frukt og grønt gir redusert risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer. Fiber gjør at du holder deg mett til neste måltid og gjør godt for fordøyelsen.
- For at vi skal spise nok gjennom dagen er en god huskeregel at halve tallerken bør være grønnsaker/frukt, og husk potetene tilhører den andre halvdelen, avslutter Toril Gulbrandsen.
Grønnsaksskiver og - båter grilles på direkte varme
Grønnsaker som blomkål, squash, neper og brokkoli skjæres i 1 cm tykke skiver. Gulrøtter kan deles i to på langs. Da ligger de stødig på grillen. Nykål skjæres i båter. Rødløk deles i to. Dette legges på direkte varme på grillen. Alt pensles med olje rett før og underveis. Bruk gjerne en nøytral olje som tåler høy temperatur. La grønnsakene får fine grillstriper før du snur dem.
Grill gjerne en halv sitron og press noen dråper av den over grillede grønnsaker. Det hever smaken.
Forskjellige typer grillede grønnsaker blir et nydelig og vakkert innslag på sommerserveringen. De kan serveres varme, lune og kalde, og passer også ypperlig til tapas og i salater. Tzatziki og hummus er også nydelig til grillede grønnsaker.
Lag foliepakker med finsnittede grønnsaker
Sesongens herlige grønnsaker kan snittes fint opp og blandes med litt olje og urter og pakkes i folie. Legg pakkene på indirekte varme. De passer seg selv mens du griller resten. Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan ha i slike pakker. Det er smart at størrelsen på bitene er jevne.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom