Sandbeckstiftelsen

Sandbeckstiftelsen ønsker kulturpris-kandidater

Del

15. november er fristen for å komme med forslag på kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris for 2017. Prinsesse Märtha Louise, Lasse Johansen, Ove Røsbak, Frida Ånnevik, Tom Steinar Lund, Erik Lukashaugen, Joakim Røbergshagen, Eldar Vågan og Kari Bremnes har tidligere mottatt prisen. – Hvem synes du bør hedres med prisen denne gang? spør Tom-Erik Tangen, som er ansvarlig for Sandbeckarbeidet.

Vidar Sandbecks Kulturpris, ”Regnbågåbrua”, ble innstiftet i 2008 i forbindelse med at Åmotkunstneren, forfatteren, musikeren, fiolinisten og treskjæreren Vidar Sandbeck da ville ha fylt 90 år. I 2017 vil prisen bli delt ut for 10. gang, og det vil skje på Sandbeckgallaen under Sandbeckdagene ”Viser i Skogen”, som arrangeres på Rena i Åmot kommune i Hedmark, 6. til 11. juni 2017.

I statuttene for Vidar Sandbecks Kulturpris, heter det at prisen kan gis til en forfatter, visedikter, visesanger eller tekstforfatter som fortrinnsvis bruker norske tekster.
-Siden Vidar Sandbeck var utdannet og utøvende fiolinist og en fremragende klassisk gitarist, kan prisen også gis til utøvere av klassisk musikk og komponister i alle sjangre. Også skuespillere, fortellere og andre som har utøvd et kunstnerisk virke som er sammenfallende med Vidar Sandbecks virke og hans verdigrunnlag, kan motta prisen, sier Tom-Erik Tangen.

Om prisen
Prisen er oppkalt etter Vidar Sandbecks flotte lyriske vise ”Regnbågåbrua”, som er skrevet i 1958. På cd-plata «Gull i fra grønne skoger», som ble produsert av Tom Steinar Lund og utgitt i 2003, gjør Aud Ingebjørg Heldaas en flott versjon av akkurat «Regnbågåbrua».
Prisen består av et diplom som er designet av grafikeren Elin M. Wood, et relieff av Vidar Sandbeck skåret i tre av Åmot-treskjærer Ragnar Nysæther og 15.000,- blanke norske kroner.

Juryen
Styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe, er juryleder. Videre består juryen av Jo Petter Grindstad (styremedlem), John Nyutstumo (leder av Kunstnerisk Råd i stiftelsen) og Lars Otto Sørhus (musiker).
Både enkeltpersoner og organisasjoner kan levere forslag på kandidater.
Begrunnet forslag sendes Sandbeckstiftelsen, Rådhuset, 2450 RENA
eller på e-post til tom.erik.tangen@amot.kommune.no 

Tidligere prisvinnere
Prinsesse Märtha Louise var den første som fikk prisen i 2008. Hun fikk den for sitt arbeid med å fremme fortellerkunsten og verdien av direkte kontakt og kommunikasjon mellom mennesker. Musiker og kulturarbeider Lasse Johansen fra Elverum fikk prisen året etter, mens lyriker og forfatter Ove Røsbak fra Furnes fikk prisen i 2010. Musiker og låtskriver Frida Ånnevik fra Hamar var prisvinner i 2011 og i 2012 ble prisen gitt til en strålende gitarist, arrangør og Sandbeck-kjenner fra Jømna; Tom Steinar Lund. Erik Lukashaugen mottok prisen i 2013 for sin strålende debutplate hvor han tonesatte dikt av Hans Børli. Den yngste av prismottakerne er det utrolige fiolintalentet fra Trondheim, 13 år gamle Joakim Røbergshagen, som fikk prisen i 2014. Eldar Vågan, en hjørne- stein i Vazelina Bilopphøggers og en kløpper med både blyant, plekter og gitar, fikk prisen i fjor. Under Sandbeckgallaen i år var det Kari Bremnes som ble hedret som prismottaker.

Kandidater til 2017
Sandbeckstiftelsen ønsker derfor skriftlig forslag på kandidater til prisen for 2017, både fra privatpersoner, lag, foreninger og institusjoner.
-Forslagene bør ha en liten begrunnelse. De kan gjerne være fulgt av bilder, tekst eller lydeksempel, men det er ingen betingelse, sier Tom-Erik Tangen.

Frist for innsending av forslag på kandidater er i år 15. november

Spørsmål kan rettes til Sandbeckstiftelsen på telefon 99 22 00 22.
Se også www.vidarsandbeck.com eller www.sandbeckstiftelsen.no 

Til redaksjonene:

• Juryleder for Vidar Sandbecks Kulturpris og styreleder i Sandbeckstiftelsen er Åse Grønlien Østmoe.
Hun kan kontaktes på telefon 91 52 50 27
• Sandbeckstiftelsens telefon er 99 22 00 22
• De tidligere prismottakerne kan gjerne kontaktes

Bilder

Om Sandbeckstiftelsen

Sandbeckstiftelsen
Sandbeckstiftelsen
.
2450 RENA

992 20 022

Følg saker fra Sandbeckstiftelsen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sandbeckstiftelsen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Sandbeckstiftelsen

Vidar Sandbecks Kulturpris for 10. gang tildeles i 2017 Øystein Sunde25.1.2017 14:07:45 CETPressemelding

-Det er grunn til å dvele ved både språkbevisstheten, den tydelige og direkte uttrykksformen, den folkelige observasjonsevnen og den måten både Øystein Sunde og Vidar Sandbeck formidler på. Fellestrekkene gjelder også humor og alvor i visene, hvor de begge lager sine tekster og melodier selv, men også når det gjelder bruk av instrumenter. Vidar Sandbeck som musiker, var fiolinist og gitarist, mens prismottakeren behersker en rekke strenge- instrumenter med en perfeksjon, teknikk og musikalitet som overgår det aller meste, sier ansvarlige for Sandbeck-arbeidet, og juryens sekretær, Tom-Erik Tangen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom