
Samtalen om abort – et bidrag fra Bispemøtet
Uttalelse fra biskopene i Den norske kirke, 15. februar 2019.

Kirken har lenge engasjert seg i abort som etisk, menneskelig og politisk utfordring. Da loven om selvbestemt abort ble behandlet og vedtatt på 1970-tallet, var kirken en tydelig motstander av de endringer som ble innført. Prester og andre var sterke og klare i sin kritikk av loven i den hensikt å verne det ufødte liv. I dag innser vi at kirkens argumentasjon ikke la til rette for en god dialog. Det er på tide å skape et nytt samtaleklima. Det ønsker vi å medvirke til.
Vi erkjenner at kirken i liten grad har tatt inn over seg den situasjonen som mange gravide kvinner har stått i, og har heller ikke klart å gi troverdig uttrykk for forståelse for kvinners erfaring og de utfordringer kvinner har opplevd. Tvert om har kirken som institusjon gjennom historien vist manglende engasjement for kvinners frigjøring og rettigheter. Det beklager vi. Som kirke må vi forandre vår måte å snakke om abort på og hvordan vi ivaretar mennesker som er berørt.
Det er på det rene at kirkens holdning har påført alenemødre en krevende belastning. Tidligere kunne barn født utenfor ekteskap bli nektet dåp, og ugifte foreldre fikk ikke stå sammen ved døpefonten.
Et samfunn med legal adgang til abort er et bedre samfunn enn et samfunn uten slik adgang. Det forhindrer illegale aborter, og fremmer helse, sikkerhet og trygghet for kvinner. Det blir ikke minst tydelig i et globalt perspektiv. Internasjonalt ser vi at kirker fortsatt er med på å legge sten til byrden for mange gravide kvinner i utsatte posisjoner.
I Norge har vi demokratiske prosesser for å fastsette lover, og norsk lov gir adgang til selvbestemt abort innenfor de første 12 uker av svangerskapet. Vårt fokus er ikke å reise spørsmål om lovens berettigelse, men et lovverk i seg selv løser ikke ethvert etisk dilemma.
Fosteret er fra unnfangelsen et liv med verdi og krav på vern. Medisinsk teknologi gir oss nå større kunnskap, samt flere muligheter til å gripe inn og korrigere fosterets utvikling underveis. Mye av dette er et gode, men her reises også en rekke spørsmål som må avveies og avklares. Dette kan sette foreldre i en krevende situasjon.
Det er positivt at det utføres færre aborter i Norge, og særlig at antall tenåringsaborter er redusert. Det er trolig mange grunner til dette. De rammer og støtteordninger som samfunnet kan tilby, bidrar vesentlig og må utvikles videre slik at økonomiske, praktiske og sosiale forhold ikke blir avgjørende i valget om å avslutte et svangerskap. Dette er også en utfordring for kirkens diakoni. Kirkens oppdrag er å fremme inkluderende fellesskap.
Fostre med utviklingsavvik og barn med annerledes funksjonsevne er et særlig ansvar for foreldrene og samfunnet. Vi vil fremholde at menneskeverdet er gitt av Gud, og ikke avhengig av funksjonsevne. Alle mennesker kan leve fullverdige liv. Målet må være at ethvert barn skal få mulighet til å oppfylle sitt potensial, og at foreldre og foresatte får adekvat og tilstrekkelig hjelp og støtte. Det er helt nødvendig at vi som samfunn legger bedre til rette for disse familiene.
Vi vil oppmuntre til en bred og saklig, fordomsfri og omsorgsfull samtale om disse spørsmålene fremover, og vil også selv forsøke å bidra til den.
Bispemøtet, 15. februar 2019
Kontakter
Christofer SolbakkenGeneralsekretær
Bispemøtet, Den norske kirke
23 08 13 92 / 951 19 946cs672@kirken.noBilder

Om Den norske kirke
Følg saker fra Den norske kirke
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Den norske kirke
Kirken vil kartlegge LHBT-utfordringer20.11.2019 10:30:16 CET | Pressemelding
- Kirkelig ansatte med LHBT-identitet melder om utfordringer på arbeidsplassen. Dette er alvorlig for kirken. Derfor gjennomfører vi i januar/februar en større arbeidslivsundersøkelse om temaet, sier Eleanor Brenna. Hun leder Kirkerådets LHBT-utvalg.
Ny undersøkelse: Folkekirken står sterkt 31.10.2019 11:59:50 CET | Pressemelding
Halvparten av kirkens medlemmer synes det er viktig at unge lærer de kristne fortellingene. Like mange ber til Gud, og tre av fire mener det er viktig at kirkebyggene vedlikeholdes. Samtidig har de fleste medlemmene besøkt kirken siste år, viser Den norske kirkes medlemsundersøkelse som blir lagt frem i dag.
Allehelgen-informasjon30.10.2019 15:19:55 CET | Aktuelt
Kjære kirkens kommunikatører, her er informasjon til dere: Dette som står under ble i dag sendt ut til alle lokalaviser og lokale tv- og radiokanaler pluss Dagen og Vårt land og i NTBs nyhetsnettverk. Siste del av teksten kan sendes ut internt (er utarbeidet av Karianne i Borg)
Åpne kirker over hele landet30.10.2019 14:52:29 CET | Pressemelding
I år samles for første gang hele Den norske kirke om et felles prosjekt allehelgenshelga, 2.-3. november. Hundretalls kirker åpnes over hele landet førstkommende helg.
Kirkelig organisering tar fart28.10.2019 14:47:36 CET | Pressemelding
Arbeidet med ny kirkelig organisering setter fart, og det er etablert et prosjekt med et hovedutvalg samt fire arbeidsgrupper. Et konkret forslag skal være klart om et drøyt år.
Nominasjon til stillingen som preses i Bispemøtet17.10.2019 13:08:22 CEST | Pressemelding
Bispemøtet har i dag nominert generalsekretær i Kirkenes Verdensråd, Olav Fykse Tveit, som ny preses i Bispemøtet.