Samler storfebønders erfaring med utmarksbeiting
De som vet mest om utfordringene med storfe på utmarksbeite er bøndene selv, og nå får de et spørreskjema fra Høgskolen i Innlandet.
Forskningsprosjektet «Beiting i rovdyrskogen» ledes av førsteamanuensis Cecilie Dyngeland og hun oppfordrer storfebøndene til å svare.
– Hvert bidrag inn i erfarings- og kunnskapsbanken rundt storfe i utmark teller. Mer kunnskap gjør at storfebønder kan forbedre driften, og landbruksforvaltningen får et bedre grunnlag til veiledning, forteller hun.
Spørreundersøkelsen er utarbeidet i samarbeid med Innlandet Bondelag, medlemsorganisasjonen TYR og Statsforvalteren i Innlandet.
Utfordringer i utmark
På utmarksbeite spiser sau og storfe fôrverdier tilsvarende en milliard kroner hvert år.
Utmarksbeiting bidrar til landets matsikkerhet og kan bidra til økt dyrevelferd, biodiversitet og lokal økonomi.
Men det finnes også mange utfordringer forbundet med storfe på utmarksbeite.
Tråkkskader i ungskog, uønsket besøk i hyttefelt, konflikter rundt beiteretten, og tap eller stress på grunn av rovdyr blir ofte nevnt i media.
Det er også færre gårder hvert år som bruker utmarka.
Utvikling av ny teknologi, som det virtuelle gjerdesystemet Nofence gjør det enklere å slippe dyrene i utmarka igjen. Dette er et eksempel på de mange mulighetene som finnes.
Økt norsk matproduksjon
Forskningsprosjektet ser på hvordan storfe på utmarksbeite kan bidra til økt matproduksjon, artsmangfold, skogrydding og dyrevelferd ved minst mulig tap og skader for andre interesser.
Elisabeth Gjems, leder i Innlandet Bondelag, forteller hvorfor Norges Bondelag støtter prosjektet.
– Prosjektet skal gi kunnskap som også vi i Bondelaget kan bruke i vårt arbeid for å fremme tiltak som legger til rette for fortsatt utmarksbeite.
De som får spørreundesøkelsen er samtlige bønder som i senere år har brukt utmarka til storfe i Viken, Innlandet eller Trøndelag. Omkring 50% av alt storfe på utmarksbeite er i disse fylkene, i tillegg til flere rovdyrbestander og et intensivt skogbruk.
Medlemsorganisasjonen for norske storfekjøttprodusenter, TYR, ser også fram til denne erfaringssamlingen.
–Bruk av beite er viktig for legitimiteten til en bærekraftig norsk storfeproduksjon. Vi forventer at prosjektet gir kjøttfeprodusentene nyttige råd for beiting i utmark, sier Per-Sigve Lien i TYR.
Nøkkelord
Kontakter
Cecilie Dyngeland, forsker Høgskolen i Innlandet, cecilie.dyngeland@inn.no, tel: 918 80 040
Per-Sigve Lien, daglig leder TYR, per.sigve.lien@tyr.no, tel: 907 72 858
Elisabeth Gjems, leder Bondelaget Innlandet, elisabeth@ottershagen.no, tel: 979 76 033
Bilder
Om Høgskolen i Innlandet
Følg pressemeldinger fra Høgskolen i Innlandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høgskolen i Innlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Innlandet øker mest i landet26.4.2024 09:35:00 CEST | Pressemelding
9357 søkere har HINN som førstevalg i årets Samordna opptak. Det er 1049 flere enn i 2023 og den største økningen i antall blant samtlige høyere utdanningsinstitusjoner i Norge.
Rekordhøy forskningsaktivitet ved Høgskolen i Innlandet16.4.2024 09:11:04 CEST | Pressemelding
Høgskolen i Innlandet (HINN) hadde i fjor en økning i antall publiseringspoeng på hele 25 prosent.
Mister Ap grepet om høyborgen Innlandet?13.4.2024 10:00:00 CEST | Pressemelding
Den langsiktige tendensen er tydelig: Selv i Innlandet falmer Arbeiderpartiets dominans, viser ny bok.
Knut Storberget åpner beredskapssenter3.4.2024 11:27:25 CEST | Presseinvitasjon
PROTECT – Senter for beredskap og krisehåndtering åpner på Rena. Statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget, står for åpningen.
Nytt beredskapssenter åpner på Rena2.4.2024 14:49:27 CEST | Pressemelding
Behovet for kunnskap om beredskap og krisehåndtering øker. Nå åpner det som skal bli et kunnskapssentrum for hele landet ved Høgskolen i Innlandet på Rena.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom