Plan International Norge

Samiske Erika (18) er kultur- og likestillingsminister på verdens jentedag

Del

På FNs internasjonale jentedag 11. oktober gir kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen fra seg ministerposten til 18-åringen Erika fra Karasjok. GirlsTakeover er et initiativ hvor jenter tar over sjefsstoler for en dag. – Jeg gleder meg til å løfte fram det samiske og få fram et samisk perspektiv i denne dagen, sier Erika.

  Jeg gleder meg til å dele statsrådposten med Erika for en dag. Vi er jo begge opptatt av likestilling og jenters muligheter, men som ung samisk skoleelev fra Finnmark ser Erika verden fra et annet ståsted enn meg. Det blir det interessant å høre mer om, sier kultur og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

På Jentedagen vil Erika ansvaret for politikk og forvaltning av kultur, likestilling og diskriminering, i kraft av å være likestillingsminister denne dagen. Sammen vil Erika og Anette Trettebergstuen blant annet stå for den offisielle åpningen av Sametinget. Erika tar også over ministerens sosiale medier. 

– Jeg er sikker på at den mest rettferdige og likestilte samfunnsutviklingen er også den beste utviklingen for unge samer som meg. Med å være med på denne Girlstakeover’en håper jeg derfor at jeg kan inspirere flere jenter til å ha ambisjoner, drømme stort, være aktive for urfolksproblematikk og bryte stereotyper og forventninger. Det må være like muligheter til alle uansett kjønn og bakgrunn, sier Erika.

– Jenter og gutter skal ha like rettigheter og muligheter. Men slik er det ikke, selv ikke i Norge. Hvis vi skal oppnå likestilling må vi sørge for at jenter får muligheten til å ha innflytelsesrike posisjoner, på lik linje med menn og gutter, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær Plan International Norge.

Første gangen samisk jente tar over som minister

Dagen vil også by på omvisning på Sametingsbygningen, møte med Sametingsrådet Maja Kristina Jåma og besøke på samiske kulturinstitusjoner i Kautokeino, som Samisk senter for samtidskunst (SDS) og RiddoDuottarMuseat. 

Likestilling handler om at alle skal kunne leve frie og trygge liv. Det vet vi at det dessverre er mange som ikke kan, og vi har fortsatt en lang vei å gå før vi har full likestilling. Derfor er likestilling verdt å kjempe for, uansett hvor man bor. Det synes jeg er fint å løfte frem på FNs jentedag, sier Trettebergstuen.

Selv om det har vært en rekke girlstakeovere i mange land siden 2017, er det første gang det er en jente med samisk bakgrunn som deltar på dette.

– Vi setter stor pris på at Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen er med på GirlsTakeover-initiativet fra Plan. Vi er spesielt glade for at Erika som samiskspråklig jente tar over sjefsstolen, da urbefolkningens perspektiv er essensielt i rettighetsarbeidet, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær Plan International Norge.

Kort om GirlsTakeover:

  • Hvert år, i forbindelse med FNs jentedag 11. oktober, gir tusenvis av ledere over hele verden fra seg sjefsstolen til en tenåringsjente én dag. På den måten markerer de at det er viktig å bryte stereotyper og barrierer som holder jenter tilbake
  • GirlsTakeover er et internasjonalt initiativ startet av Plan, og gjennomføres hvert år i anledning FNs jentedag 11. oktober. Hensikten er å rette søkelys mot FNs bærekraftsmål 5 om likestilling og jenters rettigheter.

Kontakter

Bilder

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 50 land og driver prosjekter i 55.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med barns beskyttelse mot vold og overgrep, forhindre barneekteskap, få unge ut i arbeid, og for tenåringsjenter i kriser.

Følg pressemeldinger fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom