Samferdselsminister blokkerer livreddende fotobokser

Både politi, fagfolk og lokale myndigheter er svært positive til fotobokser som måler snittfart.
- Vi mener samferdselsministeren blokkerer dette svært effektive trafikksikkerhetstiltaket av politiske og ideologiske årsaker. Dermed reduseres dessverre også muligheten til å redde flere liv på de mest ulykkesutsatte strekningene, sier Johansen.
Dokumentert effekt av snittfart-fotobokser
Samferdselsministerens begrunnelse er at effekten av snittfart-fotobokser ikke er dokumentert, og at tiltaket strider mot personvernet. Johansen i Trygg Trafikk mener dette er argumenter som ikke holder vann:
Effekten av snittfart-fotobokser ble evaluert høsten 2014. Transportøkonomisk institutt (TØI) konkluderte da med at tiltaket reduserer antall omkomne og hardt skadde med 49-54 prosent. Personvernnemda uttalte i 2011 at snittfart-fotobokser ikke strider mot personvernet. Bilder av bilister som holder fartsgrensen blir nemlig umiddelbart slettet.
Departementet avslår søknader
Til tross for entydige faglige anbefalinger, er Samferdselsdepartementet nå i gang med å avslå søknader om snittfart-fotobokser på ulykkesutsatte strekninger.
I begynnelsen av mars ble Vegdirektoratets søknad om snittfart-fotobokser i Ellingsøytunnellen og Valderøytunnelen avslått uten begrunnelse. Nå kan samferdselsdepartementet også sette en stopper for fotobokser på en av ”verstingveiene”, Fylkesvei 170 i Akershus. Siden år 2000 er 11 personer omkommet og flere titalls skadet på strekningen mellom Heia og Mork (5,9 km). Etter planen skal fotoboksene settes opp i høst. Akershus fylkeskommune, Statens vegvesen og politiet ønsker snittfart-fotobokser på deler av strekningen.
I et intervju med Indre Akershus blad 16. februar 2015 avviser statssekretær Bård Hoksrud snittfart-fotobokser på fylkesvei 170, bl.a. fordi han mener det fører til en generell mistenkeliggjøring av alle bilister.
Trygg Trafikk vil redde liv
- Når vi først har et så effektivt trafikksikkerhetstiltak som snittfartfotobokser, er det oppsiktsvekkende at dette ikke tas i bruk på de mest ulykkesutsatte strekningene. All kunnskap tilsier at snittfart-fotobokser redder liv, sier Johansen i Trygg Trafikk, som nå oppfordrer samferdselsministeren til å ta grep.
Nøkkelord
Kontakter
Jan JohansenDirektør
Tel:905 98 730jjohansen@tryggtrafikk.noBilder
Om Trygg Trafikk
Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk
17 trafikanter omkom i juni1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
I årets første sommermåned mistet 17 personer livet i trafikken. Dette er måneden med flest omkomne så langt i år. Halvparten av dødsulykkene var utforkjøringer med bil eller MC.
Ny rapport: Hjelmpåbud kan spare samfunnet for milliarder25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hodeskader etter sykkelulykker koster samfunnet milliarder hvert eneste år. – Ulykkene får vi ikke bukt med over natten, å redusere omfanget av hodeskader er enklere, mener Trygg Trafikk.
Ti personer omkom i mai-trafikken2.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nær halvparten av de omkomne kjørte motorsykkel. Dermed har sju motorsyklister mistet livet så langt i år.
Ny test: Dette er de tryggeste sykkelhjelmene for barn29.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norges mest omfattende test av sykkelhjelmer for barn viser hvilke som beskytter små hoder best. Felles for de sikreste hjelmene er at de har Mips.
10 år med tryggere skolevei22.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sammen med Martin Lilleberg (NRK Super FlippKlipp) og Haakon Dobloug ønsker Trygg Trafikk å få enda flere skoler til å prioritere tryggere skoleveier.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom