Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Salget av smaksatt melk gikk opp 4 prosent siste året – og 74 prosent på 10 år

Del
Melk med smak ble fjorårets store vinner innen melkedrikker. Salgstallene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser en formidabel økning de siste 10 årene. God innovasjon av produkter med mindre sukker - forklarer mye av suksessen.
Nye og spennende produkter med lite tilsatt sukker blir mer populær til både hverdags og fest. Foto: Melk.no
Nye og spennende produkter med lite tilsatt sukker blir mer populær til både hverdags og fest. Foto: Melk.no

Smaksatt melk - som sjokolademelk og iskaffe - har de siste ti årene hatt en formidabel vekst med en volumøkning på hele 74 prosent, og fra 2021 til 2022 fortsatte økningen med 4 prosent.

Ernæringsrådgiveren i Melk.no, Terese Glemminge Arnesen mener det er innovasjoner innen kategorien som er hovedårsaken til den store økningen.

– Våre markedstall viser en positiv trend i salget av populære produkter som sjokolademelk, og vi tror mye av økningen skyldes at det stadig kommer nye og spennende produkter på markedet som inneholder lite eller er helt uten tilsatt sukker. På den måten blir produktene attraktive for flere forbrukergrupper, sier Glemminge Arnesen.

God innovasjon lønner seg

Det er de senere årene blitt utviklet varianter med lite eller uten tilsatt sukker, som har ført til at melk med smak har gått fra først og fremst å være koseprodukter til produkter vi tillater oss å drikke oftere.

– Et større utvalg av for eksempel sjokolademelk og yoghurt med lite tilsatt sukker har vist seg å være noe forbrukerne ønsker. Gode innovasjoner gjør at forbrukerne kan ta bevisste, sunne valg i butikken, sier ernæringsrådgiveren.

Fra koseprodukt til frokostbordet

Undersøkelser fra Melk.no viser at sjokolademelk er spesielt populært blant unge gutter, men etter at de nye variantene uten sukker har kommet på markedet har drikken blitt attraktiv for flere, også yngre jenter og barnefamilier.

– Konkurransen i drikkemarkedet har eksplodert de siste årene, og da synes vi det er fint å se at det lages sunne drikker som smaker godt for barn og unge. Og det beste med sjokolademelken er at den inneholder de samme næringsstoffene som vanlig hvit melk, og er en viktig kilde til blant annet kalsium, B-vitaminer og jod. Sånn sett passer sjokolademelk like godt i bursdager som på frokostbordet, sier ernæringsrådgiveren.

Bidrar til bedre folkehelse

– Helsemyndighetene anbefaler oss å spise tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag, og for å bidra til å dekke jodinntaket bør to av tre porsjoner være melk, syrnet melk eller yoghurt. Med stadig flere sunne varianter å velge i håper vi det kan være lettere for folk å ta gode matvalg og spise sunt, avslutter Glemminge Arnesen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nye og spennende produkter med lite tilsatt sukker blir mer populær til både hverdags og fest. Foto: Melk.no
Nye og spennende produkter med lite tilsatt sukker blir mer populær til både hverdags og fest. Foto: Melk.no
Last ned bilde
Ikke alle er klar over at sjokolademelken inneholder de samme næringsstoffene som vanlig hvit melk. Foto: Melk.no
Ikke alle er klar over at sjokolademelken inneholder de samme næringsstoffene som vanlig hvit melk. Foto: Melk.no
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye