Salget av smaksatt melk gikk opp 4 prosent siste året – og 74 prosent på 10 år

Smaksatt melk - som sjokolademelk og iskaffe - har de siste ti årene hatt en formidabel vekst med en volumøkning på hele 74 prosent, og fra 2021 til 2022 fortsatte økningen med 4 prosent.
Ernæringsrådgiveren i Melk.no, Terese Glemminge Arnesen mener det er innovasjoner innen kategorien som er hovedårsaken til den store økningen.
– Våre markedstall viser en positiv trend i salget av populære produkter som sjokolademelk, og vi tror mye av økningen skyldes at det stadig kommer nye og spennende produkter på markedet som inneholder lite eller er helt uten tilsatt sukker. På den måten blir produktene attraktive for flere forbrukergrupper, sier Glemminge Arnesen.
God innovasjon lønner seg
Det er de senere årene blitt utviklet varianter med lite eller uten tilsatt sukker, som har ført til at melk med smak har gått fra først og fremst å være koseprodukter til produkter vi tillater oss å drikke oftere.
– Et større utvalg av for eksempel sjokolademelk og yoghurt med lite tilsatt sukker har vist seg å være noe forbrukerne ønsker. Gode innovasjoner gjør at forbrukerne kan ta bevisste, sunne valg i butikken, sier ernæringsrådgiveren.
Fra koseprodukt til frokostbordet
Undersøkelser fra Melk.no viser at sjokolademelk er spesielt populært blant unge gutter, men etter at de nye variantene uten sukker har kommet på markedet har drikken blitt attraktiv for flere, også yngre jenter og barnefamilier.
– Konkurransen i drikkemarkedet har eksplodert de siste årene, og da synes vi det er fint å se at det lages sunne drikker som smaker godt for barn og unge. Og det beste med sjokolademelken er at den inneholder de samme næringsstoffene som vanlig hvit melk, og er en viktig kilde til blant annet kalsium, B-vitaminer og jod. Sånn sett passer sjokolademelk like godt i bursdager som på frokostbordet, sier ernæringsrådgiveren.
Bidrar til bedre folkehelse
– Helsemyndighetene anbefaler oss å spise tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag, og for å bidra til å dekke jodinntaket bør to av tre porsjoner være melk, syrnet melk eller yoghurt. Med stadig flere sunne varianter å velge i håper vi det kan være lettere for folk å ta gode matvalg og spise sunt, avslutter Glemminge Arnesen.
Nøkkelord
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder


Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom