Bytt.no

Så mye dyrere har boliglånet blitt det siste året

Del

Norges Bank valgte i august å heve styringsrenten ytterligere to hakk til 1,75 prosent. Det er den høyeste styringsrenten i Norge på over 10 år. Nå venter trolig ny økning i september.

Økte kostnader: Mange har merket økte kostnadene på lommeboken i 2022
Økte kostnader: Mange har merket økte kostnadene på lommeboken i 2022

Norges Bank valgte på rentemøtet 18. august en ny dobbel renteheving til 1,75 prosent. Som vanlig var storbankene raske til å varsle renteendringer til sine kunder. Litt senere har flere banker justert sine utlånsrenter.

Summen av alle endringene begynner nå å utgjøre store forskjeller for norske forbrukere. Vanlige familier har sett sine månedlige lånekostnader øke med flere tusen kroner. 

Så mye dyrere har lånet blitt det siste året

En dobbel renteheving (0,5 prosent) kan håndteres av de fleste husholdninger. Et ordinært boliglån på 2 millioner øker da med ca. 600 kr i måneden, eller 8000 kr i året.

Legger du derimot til tidligere rentehevinger er summen en annen. Med nåværende økning på 1,75 prosent siste 12 måneder har boliglånet blitt betydelig mye dyrere sammenlignet mot tidligere perioder:

  • Et boliglån på 2 millioner har økt med 2000 kr i måneden, eller 24 000 kr i året.
  • Et boliglån på 3 millioner har økt med 2700 kr i måneden, eller 32 500 kr i året.
  • Et boliglån på 4 millioner har økt med 3500 kr i måneden, eller 42 000 kr i året.

Som en huskeregel kan vi si at 1% rente utgjør ca. 8 000 kr i året for hver million du har i lån. Renteutgiftene kommer i tillegg til økte utgifter til blant annet mat, strøm og drivstoff.

Styringsrenten skal enda mer opp

Samtidig som styringsrenten ble satt opp i august varslet Norges Bank at det sannsynligvis venter en ny økning allerede i september. 

Enkelte eksperter spår at det blir nok en dobbel renteheving, ettersom inflasjonstallene for august fortsatt er svært høye.

De fleste bankene har allerede justert sine veiledende boliglånsrenter til over 3% effektiv rente, ifølge boliglånsoversikten til Bytt.no. De billigste boliglånene ligger på mellom 2,5% og 3% effektiv rente.

Ikke godta at banken øker din rente

Selv om banken din gjerne øker renta betyr ikke det nødvendigvis at det er noe kundene burde akseptere. Mange betaler allerede alt for mye for sine boliglån.

En rask sjekk i nettbanken gjør at du kan finne ut hvilke rente du har i dag. Dersom denne er mer enn 1 prosent over styringsrenten i dag er det stor sjans for at du kan spare mye penger på å bytte bank.

For å få en oversikt over bankenes utlånsrenter kan du benytte boliglånsoversikten til Bytt.no. Der kan du sammenligne alle boliglån i Norge i dag.

Dersom du finner en lavere rente i oversikten kan du enten ta kontakt med ny bank for å bli kunde der, eller be din eksisterende bank om å matche den billigste renta. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Økte kostnader: Mange har merket økte kostnadene på lommeboken i 2022
Økte kostnader: Mange har merket økte kostnadene på lommeboken i 2022
Last ned bilde
Daniel August Fritzman, daglig leder i Bytt.no
Daniel August Fritzman, daglig leder i Bytt.no
Last ned bilde

Lenker

Om Bytt.no

Bytt.no
Bytt.no
Narviga 5
4633 Kristiansand

https://www.bytt.no/

Bytt.no er Norges største sammenligningstjeneste for produkter og tjenester innen personlig økonomi. Årlig besøker flere millioner Bytt.no for å lese omtaler og erfaringer fra norske kunder før de bytter eller velger et nytt selskap.

Følg pressemeldinger fra Bytt.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bytt.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bytt.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom