Så enkelt lager du fårikål
Skal du ha gjester i løpet av høsten, så benytt gjerne anledningen til å lage den tradisjonsrike retten som definitivt faller i smak. Får du den yngre generasjonen på besøk, kan det hende den spicy varianten med chili og ingefær blir en vinner.
-Uansett hvilken variant du går for, vil en rykende varm fårikålgryte midt på bordet legger til rette for uformell stemning og hyggelig sosialt velvære, sier Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Slik går du frem for å lage fårikålen på tradisjonelt vis:
Ingredienser til 4 porsjoner:
- 1 ½ kg fårikålkjøtt
- 1 ½ kg hodekål
- 4 ts hel pepper
- 2 ts salt
- 3 dl vann
Slik gjør du:
- Del hodekålen i båter.
- Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca. 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene).
- Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.
Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter.
Spicy fårikål med chili
Hvorfor ikke variere smakene og prøve en asiatisk fårikålrett med sprekere smaker slik som ingefær, chili og koriander?
-Mange tenker at vi ikke kan tulle med de tradisjonelle fårikåloppskriftene, men vi har lekt oss frem til en sprekere oppskrift. Det er ikke noe tvil om at fårikål spises oftere av den voksne befolkningen, men kanskje faller den asiatiske varianten mer i smak hos de ungdommen i huset, sier Fjelleng Hansen.
Slik går du frem for å lage spicy fårikål:
Ingredienser til 4 porsjoner:
- 1,5 kg fårikålkjøtt
- 1,5 kg hodekål
- 2 stk. rød chili
- 3 ts salt
- 2 ss hel pepper
- 3 ss hvetemel
- 2 båter hvitløk
- 3 ss frisk ingefær
- 2 stk. stjerneanis
- 3 dl vann
- 2dl soyasaus
- 0,5 potte frisk koriander til servering
Slik gjør du:
- Del hodekål i to, deretter i grove biter.
- Del chili i to på langs, skrap ut frøene med en liten skje og kutt chilien i mindre biter.
- Finn frem en stor gryte og legg et lag fårikålkjøtt i bunnen av gryta. Legg kjøttet med fettsiden ned.
- Dryss på litt salt, hel pepper, hvetemel og chili. Legg deretter et lag med kål i gryta.
- Gjenta med nytt lag kjøtt, kål og krydder, helt til alt ligger i gryta.
- Rens hvitløk og ingefær, og riv dem på et lite rivjern over gryta.
- Ha i stjerneanis, og hell på vann og soyasaus.
- Sett gryta på kokeplaten og kok opp.
- Når det koker, skru ned temperaturen og legg på lokk. Nå skal fårikålen trekke i to timer, eller til kjøttet er mørt.
Server i dype skåler med et dryss koriander på toppen. Kokt ris eller nudler smaker også godt til.
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Lenker
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten27.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
– Folk tar feil om ribbefettet14.12.2023 07:20:00 CET | Pressemelding
Det er fettet under svoren som sikrer en vellykket juleribbe med sprø svor. Likevel er det bare 5 % av ribbekjøpere som oppgir at bra med fett på ribba er det viktigste når de kjøper juleribbe.
Dette er barnas julematfavoritter11.12.2023 07:40:00 CET | Pressemelding
Barn liker godt tradisjonell julemat, ifølge foreldrene deres. Det er nesten helt jevnt mellom ribbe og pinnekjøtt. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom