MatPrat

Så enkelt lager du fårikål

Del
Høsten er høysesong for lam og måltidet som varmer ekstra godt i høstkulden er Norges nasjonalrett – fårikålen. Den siste torsdagen i september er fårikålens festdag. 39 prosent av oss spiser fårikål minst tre ganger i året.
Fårikål er Norges nasjonalrett, og oppskriften er enkel. Legg kjøtt og kål lagvis i gryta med salt og pepper mellom lagene, og kok til det er mørt. Foto: MatPrat.
Fårikål er Norges nasjonalrett, og oppskriften er enkel. Legg kjøtt og kål lagvis i gryta med salt og pepper mellom lagene, og kok til det er mørt. Foto: MatPrat.

Skal du ha gjester i løpet av høsten, så benytt gjerne anledningen til å lage den tradisjonsrike retten som definitivt faller i smak. Får du den yngre generasjonen på besøk, kan det hende den spicy varianten med chili og ingefær blir en vinner.

-Uansett hvilken variant du går for, vil en rykende varm fårikålgryte midt på bordet legger til rette for uformell stemning og hyggelig sosialt velvære, sier Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Slik går du frem for å lage fårikålen på tradisjonelt vis:

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 1 ½ kg fårikålkjøtt
  • 1 ½ kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann

Slik gjør du:

  1. Del hodekålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca. 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene).
  3. Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter.

Spicy fårikål med chili

Hvorfor ikke variere smakene og prøve en asiatisk fårikålrett med sprekere smaker slik som ingefær, chili og koriander?

-Mange tenker at vi ikke kan tulle med de tradisjonelle fårikåloppskriftene, men vi har lekt oss frem til en sprekere oppskrift. Det er ikke noe tvil om at fårikål spises oftere av den voksne befolkningen, men kanskje faller den asiatiske varianten mer i smak hos de ungdommen i huset, sier Fjelleng Hansen.

Slik går du frem for å lage spicy fårikål:

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 1,5 kg fårikålkjøtt
  • 1,5 kg hodekål
  • 2 stk. rød chili
  • 3 ts salt
  • 2 ss hel pepper
  • 3 ss hvetemel
  • 2 båter hvitløk
  • 3 ss frisk ingefær
  • 2 stk. stjerneanis
  • 3 dl vann
  • 2dl soyasaus
  • 0,5 potte frisk koriander til servering

Slik gjør du:

  1. Del hodekål i to, deretter i grove biter.
  2. Del chili i to på langs, skrap ut frøene med en liten skje og kutt chilien i mindre biter.
  3. Finn frem en stor gryte og legg et lag fårikålkjøtt i bunnen av gryta. Legg kjøttet med fettsiden ned. 
  4. Dryss på litt salt, hel pepper, hvetemel og chili. Legg deretter et lag med kål i gryta. 
  5. Gjenta med nytt lag kjøtt, kål og krydder, helt til alt ligger i gryta. 
  6. Rens hvitløk og ingefær, og riv dem på et lite rivjern over gryta. 
  7. Ha i stjerneanis, og hell på vann og soyasaus.
  8. Sett gryta på kokeplaten og kok opp. 
  9. Når det koker, skru ned temperaturen og legg på lokk. Nå skal fårikålen trekke i to timer, eller til kjøttet er mørt.

Server i dype skåler med et dryss koriander på toppen. Kokt ris eller nudler smaker også godt til.

Kontakter

Bilder

Fårikål er Norges nasjonalrett, og oppskriften er enkel. Legg kjøtt og kål lagvis i gryta med salt og pepper mellom lagene, og kok til det er mørt. Foto: MatPrat.
Fårikål er Norges nasjonalrett, og oppskriften er enkel. Legg kjøtt og kål lagvis i gryta med salt og pepper mellom lagene, og kok til det er mørt. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Med chili, hvitløk, ingefær og koriander kan du enkelt piffe opp tradisjonsmaten - og lage en asiatisk fårikålvariant med masse smak. Foto: MatPrat.
Med chili, hvitløk, ingefær og koriander kan du enkelt piffe opp tradisjonsmaten - og lage en asiatisk fårikålvariant med masse smak. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
-Uansett hvilken variant du går for, vil en rykende varm fårikålgryte midt på bordet legger til rette for uformell stemning og hyggelig sosialt velvære, sier Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat.
-Uansett hvilken variant du går for, vil en rykende varm fårikålgryte midt på bordet legger til rette for uformell stemning og hyggelig sosialt velvære, sier Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Last ned bilde
Asiatisk fårikålvariant med masse smak. Fremgangsmetoden er den samme - kjøtt og kål lagvis, med deilige krydder innimellom. Foto: MatPrat.
Asiatisk fårikålvariant med masse smak. Fremgangsmetoden er den samme - kjøtt og kål lagvis, med deilige krydder innimellom. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner. Foto: MatPrat.
Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får i stedet for lam, men husk at fårekjøttet trenger lenger tilberedningstid. Kok eventuelt fårekjøttet 1 time på forhånd. Foto: MatPrat.
Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får i stedet for lam, men husk at fårekjøttet trenger lenger tilberedningstid. Kok eventuelt fårekjøttet 1 time på forhånd. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Foto: MatPrat.
Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner. Foto: MatPrat.
Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Fårikål er Norges nasjonalrett, og oppskriften er enkel. Legg kjøtt og kål lagvis i gryta med salt og pepper mellom lagene, og kok til det er mørt. Foto: MatPrat.
Fårikål er Norges nasjonalrett, og oppskriften er enkel. Legg kjøtt og kål lagvis i gryta med salt og pepper mellom lagene, og kok til det er mørt. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
-Uansett hvilken variant du går for, vil en rykende varm fårikålgryte midt på bordet legger til rette for uformell stemning og hyggelig sosialt velvære, sier Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat.
-Uansett hvilken variant du går for, vil en rykende varm fårikålgryte midt på bordet legger til rette for uformell stemning og hyggelig sosialt velvære, sier Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Last ned bilde
Med chili, hvitløk, ingefær og koriander kan du enkelt piffe opp tradisjonsmaten - og lage en asiatisk fårikålvariant med masse smak. Foto: MatPrat.
Med chili, hvitløk, ingefær og koriander kan du enkelt piffe opp tradisjonsmaten - og lage en asiatisk fårikålvariant med masse smak. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
-Det er ikke noe tvil om at fårikål spises oftere av den voksne befolkningen, men kanskje faller den asiatiske varianten mer i smak hos de ungdommen i huset, sier Fjelleng Hansen. Foto: MatPrat.
-Det er ikke noe tvil om at fårikål spises oftere av den voksne befolkningen, men kanskje faller den asiatiske varianten mer i smak hos de ungdommen i huset, sier Fjelleng Hansen. Foto: MatPrat.
Last ned bilde

Lenker

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye