Fafo

#Rosastreiken: et bud om framtidens streik?

Del

Foodora-syklistenes forhandlinger med arbeidsgiver førte ikke frem, og 20. august gikk de ut i streik. Nå inviterer Fafo til Fafo-frokost der vi setters søkelyset på streiker i framtidens arbeidsliv med utgangspunkt i Foodora-streiken som et eksempel. Er dette en ny type streik vi vil se mer av i fremtiden?

Muligheten til å forhandle og streike henger sammen med arbeidstakerstatusen og forholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Innen den såkalte plattformøkonomien er arbeidstakerne ofte å anse som selvstendig næringsdrivende. Foodorasyklistene får mulighet til å forhandle og streike nettopp fordi de er ansatte, samtidig skiller jobbene deres seg på mange måter fra tradisjonelle ansettelser. Delingsøkonomi og plattformøkonomi vil kunne gi nye typer arbeidskonflikter, nye former for streik, men kan samtidig vise seg å kretse rundt gamle konfliktlinjer som f.eks. arbeidstakeres ønske om tariffestede rettigheter.

Program:

Velkommen ved møteleder Anne Mette Ødegård, Fafo

  • Om plattformøkonomi og organisering: Kristin Jesnes, Fafo-forsker
  • Om prosessen med å etablere tariffavtale: Kristine Nergaard, Fafo-forsker
  • Om det å organisere syklister: Espen Utne Landgraff, tillitsvalgt i Foodora og Fredrik Solvang Winger, sekretær i Oslo Transportarbeiderforening
  • Samtale mellom Birgit Abrahamsen, direktør for arbeidsrett og HMS / advokat i Abelia og Kine Asper, forbundssekretær i Fellesforbundet om streiken og tariffavtaler i plattformøkonomien/det nye arbeidslivet
  • Spørsmål og kommentarer fra salen

Praktisk info

Frokost (håndmat, frukt og kaffe/te) serveres fra kl. 08:15. Seminaret varer fra 08:30-09:45. Det er gratis og åpent for alle. Bindende påmelding: https://events.provisoevent.no/fafo/events/streiker-i-framtidens-arbeidsliv/register

Fafo holder til i Borggata 2B ved politihuset og Grønland kirke. 10 minutters gange fra Oslo Sentralstasjon, 5 minutters gange fra Grønland eller Tøyen T-banestasjon, Buss 37 stopper utenfor. Borggata 2B har innkjøring via Grønlandsleiret.

Mer informasjon: https://www.fafo.no/index.php/arrangementer/alle-arrangementer/item/streiker-i-framtidens-arbeidsliv

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Espen Utne Landgraff
Leder for Foodora-klubben i Fellesforbundet
Espen Utne Landgraff Leder for Foodora-klubben i Fellesforbundet
Last ned bilde
Fredrik Solvang Winger
Sekretær
Oslo Transportarbeiderforening
Fredrik Solvang Winger Sekretær Oslo Transportarbeiderforening
Last ned bilde
Birgit Abrahamsen
Direktør arbeidsrett og HMS / Advokat
Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter
Birgit Abrahamsen Direktør arbeidsrett og HMS / Advokat Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter
Last ned bilde
Kine Asper
Forbundssekretær
Fellesforbundet
Kine Asper Forbundssekretær Fellesforbundet
Last ned bilde
Kristin Jesnes
Forsker
Fafo
Kristin Jesnes Forsker Fafo
Last ned bilde
Kristine Nergaard
Forskningskoordinator
Fafo
Kristine Nergaard Forskningskoordinator Fafo
Last ned bilde
Anne Mette Ødegård
Forsker
Fafo
Anne Mette Ødegård Forsker Fafo
Last ned bilde

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Fafo er en frittstående samfunnsvitenskapelig forskningsstiftelse som utvikler kunnskap om vilkårene for deltakelse i arbeidsliv, organisasjonsliv, samfunn og politikk, om sammenhengene mellom politikk og levekår, og om demokrati, utvikling og verdiskaping.

Vi ser det som særlig viktig å løfte fram perspektivene til arbeidstakere og de som står ufrivillig utenfor arbeidslivet.

Følg saker fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fafo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom