Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)

Romerike fengsel hedres for arbeid mot overdose

Del

Senter for rus- og avhengighetsforskning har premiert Romerike fengsel for blant annet deres bruk av nesespray mot overdoser.

Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf) ved Universitetet i Oslo driver Nalokson-prosjektet for å redusere antallet overdoser av narkotika. Nalokson er en nesespray som kan redde livet til personer som har fått i seg en overdose.

Prosjektet har som mål at det skal finnes livreddende nesespray over alt der overdoser kan finne sted, og det har fått internasjonal oppmerksomhet. Romerike fengsel kom med i Nalokson-prosjektet i 2019, og Seraf har nå utnevnt fengselet til «årets nykommer» i prosjektet.

Romerike var det fengselet som i løpet av en tremånedersperiode hadde flest utdelinger av Nalokson. Prosjektgruppa i fengselet er tverrfaglig sammensatt av representanter for kriminalomsorgen, tilbakeføringsorganisasjonen Wayback og helseavdelingen i fengselet.

Gruppa har i løpet av 2019 rekruttert 55 innsatte i Romerike fengsel til å delta i prosjektet, med tilbud om opplæring i hjerte- og lungeredning, informasjon om overdoserisiko og bruk av nesespray.

I Serafs begrunnelse for premieringen heter det at «fengselet har virkelig tatt overdoseforebygging med storm etter at de kom inn i kriminalomsorgens overdoseprosjekt. I tillegg har de omfavnet og tilpasset naloksonutdeling til de som løslates på en svært god måte».

Nalokson er siden starten på prosjektet blitt brukt i mer enn 2000 overdosesituasjoner.

Det overdoseforebyggende arbeidet ved Romerike fengsel fortsetter med full styrke i 2020.

Kontakter

Fengselsleder Ole Jonny Rydland, Romerike fengsel, telefon 63 92 73 00 (sentralbord), 976 22 819 (mobil).

Bilder

Om Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)

Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Solheimsgata 21
2000 Lillestrøm

404 38 800http://www.kriminalomsorgen.no

Følg pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom