Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Rødt farenivå for flom i Vestland fylke

Del

NVE har sendt ut rødt farevarsel for flom for indre deler av Vestland fylke. Rødt nivå forekommer svært sjeldent og kan føre til store skader. Det forventes mye nedbør frem til midnatt natt til lørdag 12. november.

NVEs farevarsel for flom og jordskred fredag 11. november 2022.
NVEs farevarsel for flom og jordskred fredag 11. november 2022.

– Rødt farenivå er en ekstrem situasjon som forekommer svært sjeldent. Vi kan få store skader som omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på infrastruktur og bebyggelse, sier Aart Verhage, regionsjef i NVE.

Flomvarselet på rødt nivå gjelder de indre delene av Vestland fylke. Vannstanden stiger raskt på grunn av mye regn det siste døgnet og det er forventet at nedbøren vil fortsette i timene frem mot midnatt natt til lørdag.

Fare for jord og flomskred

Det er rapportert om flere skredhendelser i løpet av torsdag kveld og natt til fredag. Noen av skredene har ført til stengte veier og skade på bygninger, og evakuering av folk. Det ventes fortsatt mye nedbør over store områder av Vestland fylke.

– NVE har også sendt ut farevarsel på oransje nivå for jord- og flomskred for indre deler av Vestland fylke. Faren for flomskred og jordskred vil først avta når det slutter å regne lørdag ettermiddag, sier Verhage.

Hold deg unna utsatte områder

– Vi råder alle til å holde seg unna bratt terreng, bekker og elveløp med stor vannføring. Og vurder om det er nødvendig å ferdes utendørs i de utsatte områdene, understreker Verhage.

Kommuner og andre beredskapsaktører må følge med på situasjonen og vurdere behovet for beredskap og forebyggende tiltak. Privatpersoner bør flytte eiendeler og åpne vannveier slik at vannet kan renne fritt.

Om du som privatperson er bekymret for din situasjon lokalt anbefaler vi deg å: 

  • ta kontakt med kommunen hvis du skal melde om en hendelse
  • kontakt politiet (112) dersom det er fare for liv og helse. 
  • kontakt din strøm- eller fjernvarmeleverandør om du opplever strømbrudd eller fjernvarmebrudd.

Hold deg oppdatert på varsler

Følg med på oppdaterte flomvarsler på varsom.no og Twitter.

Få flomvarsler på SMS og/eller e-post

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Flomvarslingen
Tlf: 404 36 000 mellom kl. 08.00-21.00 alle dager (ikke SMS)

NVEs pressevakt
Tlf: 489 97 667 (ikke SMS)
E-post: pressevakt@nve.no

Bilder

NVEs farevarsel for flom og jordskred fredag 11. november 2022.
NVEs farevarsel for flom og jordskred fredag 11. november 2022.
Last ned bilde
Aart Verhage, regionssjef for region Vest i NVE
Aart Verhage, regionssjef for region Vest i NVE
Last ned bilde

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom