Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Riskrem er nordmenns dessertfavoritt på julaften

Del
En fersk undersøkelse viser at hele 44 prosent av Norges befolkning koser seg med riskrem på julaften. Desserten topper listen i alle fylker utenom ett – Trønderne spiser helst multekrem.

Mens både julemiddagen og favorittjulekaken varier rundt om i landet, er nordmenn mer samstemte om desserten. Riskrem er den mest populære juledesserten over nesten hele landet. Hos trønderne er det imidlertid en annen kremdessert som havner i flest dessertskåler på julekvelden. I Midt-Norge sverger de til multer.

– Vi ser at både i Nord-Norge, men ikke minst i Trøndelag er multekrem populært. Det handler nok om geografi, og at i områder der det vokser mye multer har folk tradisjonelt spist multer og krem til jul, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Krem er viktig ingrediens i julen

Listen over nordmenns dessertfavoritter viser at krem er en viktig ingrediens i julefeiringen. Fløte er en fellesnevner i de mest populære dessertene vi spiser i julen. Etter riskrem (44 %) og multekrem (18 %) følger karamellpudding (8 %), iskake (6 %) og fruktsalat (4 %).

– Norske meieriprodukter har topp kvalitet, og i julen vil vi kose oss med det aller beste. Desserttradisjonene er veldig stabile, og både riskrem og multekrem er tradisjoner vi tror vil holde seg i lang tid, sier Glemminge Arnesen.

https://www.melk.no/Oppskrifter/Desserter/Kremdesserter/Riskrem-med-roed-saus

Undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2020. 

RISKREM:

  • Den desserten flest spiser på julaften i alle fylker utenom ett, Trøndelag.
  • Riskrem er spesielt populært som julaftendessert i Rogaland, på Sørlandet og på Østlandent. 

MULTEKREM:

  • Multekrem på julaften er spesielt populært i Nord-Norge og Midt-Norge, og til dels i Innlandet. (Geografiske områder der det vokser mye multer)
  • Spørsmål: Hva pleier du å spise som dessert på julaften? (%)

Hele Norge

Troms og Finnmark

Nordland

Trøndelag

Møre og Romsdal

Vestland

Rogaland

Antall respondenter

2919

126

143

298

101

391

207

Riskrem

44

32

44

28

35

42

62

Multekrem

18

28

20

34

13

16

13

Karamellpudding

8

9

9

8

17

8

6

Is/iskake

6

7

3

8

4

7

2

Fruktsalat

4

2

7

3

6

5

2

Julekaker

2

4

1

5

4

1

2

Annet

5

2

4

3

5

6

5

Ingen tradisjon/spiser ikke

13

16

12

11

16

15

8

Hele Norge

Agder

Vestfold og Telemark

Viken

Innlandet

Oslo

Antall respondenter

2919

170

225

646

227

384

Riskrem

44

47

57

48

48

40

Multekrem

18

14

11

15

20

18

Karamellpudding

8

5

5

7

8

8

Is/iskake

6

9

6

6

4

7

Fruktsalat

4

1

4

6

3

4

Julekaker

2

1

3

2

2

3

Annet

5

5

3

3

3

4

Ingen tradisjon/spiser ikke

13

18

11

13

12

16

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye