Riskrem er nordmenns dessertfavoritt på julaften
En fersk undersøkelse viser at hele 44 prosent av Norges befolkning koser seg med riskrem på julaften. Desserten topper listen i alle fylker utenom ett – Trønderne spiser helst multekrem.

Mens både julemiddagen og favorittjulekaken varier rundt om i landet, er nordmenn mer samstemte om desserten. Riskrem er den mest populære juledesserten over nesten hele landet. Hos trønderne er det imidlertid en annen kremdessert som havner i flest dessertskåler på julekvelden. I Midt-Norge sverger de til multer.
– Vi ser at både i Nord-Norge, men ikke minst i Trøndelag er multekrem populært. Det handler nok om geografi, og at i områder der det vokser mye multer har folk tradisjonelt spist multer og krem til jul, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Krem er viktig ingrediens i julen
Listen over nordmenns dessertfavoritter viser at krem er en viktig ingrediens i julefeiringen. Fløte er en fellesnevner i de mest populære dessertene vi spiser i julen. Etter riskrem (44 %) og multekrem (18 %) følger karamellpudding (8 %), iskake (6 %) og fruktsalat (4 %).
– Norske meieriprodukter har topp kvalitet, og i julen vil vi kose oss med det aller beste. Desserttradisjonene er veldig stabile, og både riskrem og multekrem er tradisjoner vi tror vil holde seg i lang tid, sier Glemminge Arnesen.
https://www.melk.no/Oppskrifter/Desserter/Kremdesserter/Riskrem-med-roed-saus
Undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2020.
RISKREM:
- Den desserten flest spiser på julaften i alle fylker utenom ett, Trøndelag.
- Riskrem er spesielt populært som julaftendessert i Rogaland, på Sørlandet og på Østlandent.
MULTEKREM:
- Multekrem på julaften er spesielt populært i Nord-Norge og Midt-Norge, og til dels i Innlandet. (Geografiske områder der det vokser mye multer)
- Spørsmål: Hva pleier du å spise som dessert på julaften? (%)
Hele Norge |
Troms og Finnmark |
Nordland |
Trøndelag |
Møre og Romsdal |
Vestland |
Rogaland |
|
Antall respondenter |
2919 |
126 |
143 |
298 |
101 |
391 |
207 |
Riskrem |
44 |
32 |
44 |
28 |
35 |
42 |
62 |
Multekrem |
18 |
28 |
20 |
34 |
13 |
16 |
13 |
Karamellpudding |
8 |
9 |
9 |
8 |
17 |
8 |
6 |
Is/iskake |
6 |
7 |
3 |
8 |
4 |
7 |
2 |
Fruktsalat |
4 |
2 |
7 |
3 |
6 |
5 |
2 |
Julekaker |
2 |
4 |
1 |
5 |
4 |
1 |
2 |
Annet |
5 |
2 |
4 |
3 |
5 |
6 |
5 |
Ingen tradisjon/spiser ikke |
13 |
16 |
12 |
11 |
16 |
15 |
8 |
Hele Norge |
Agder |
Vestfold og Telemark |
Viken |
Innlandet |
Oslo |
|
Antall respondenter |
2919 |
170 |
225 |
646 |
227 |
384 |
Riskrem |
44 |
47 |
57 |
48 |
48 |
40 |
Multekrem |
18 |
14 |
11 |
15 |
20 |
18 |
Karamellpudding |
8 |
5 |
5 |
7 |
8 |
8 |
Is/iskake |
6 |
9 |
6 |
6 |
4 |
7 |
Fruktsalat |
4 |
1 |
4 |
6 |
3 |
4 |
Julekaker |
2 |
1 |
3 |
2 |
2 |
3 |
Annet |
5 |
5 |
3 |
3 |
3 |
4 |
Ingen tradisjon/spiser ikke |
13 |
18 |
11 |
13 |
12 |
16 |
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
3 av 4 nordmenn spiser julegrøt i desember2.12.2020 08:30:00 CET | Pressemelding
Julegrøt er en av julas sterkeste tradisjoner. En ny undersøkelse viser at 3 av 4 nordmenn spiser risengrynsgrøt i løpet av julemåneden desember. Halvparten av oss tjuvstarter med julegrøten før selve julen kommer, og lille julaften er den største dagen.
Salget av ost til værs i pandemien16.11.2020 07:30:00 CET | Pressemelding
Den positive utviklingen i salget av melk og meieriprodukter under pandemien fortsetter. Tallene viser en formidabel vekst i alle kategorier i tredje kvartal. Ost har økt med hele 11, 2 % i dette kvartalet sammenlignet med tredje kvartal i fjor.
Urbane kvinner elsker den sunne havregrøten22.10.2020 08:45:00 CEST | Pressemelding
Vi spiser dobbelt så mye havregrøt nå som for ti år siden. I Oslo spiser nesten 30 % havregrøt ukentlig.
Ferske salgstall fra første halvår:22.9.2020 11:03:53 CEST | Pressemelding
Norske meieriprodukter selger som aldri før Koronakrisen har forandret nordmenns syn på melk og melkeproduksjon, og nå går melkesalget til himmels. Med mer hjemmetid og økt behov for trygghet har nordmenn kjøpt over 2 millioner liter mer melk første halvår enn samme periode i fjor. I tillegg til at forbruket av melk øker, spiser vi også mer ost og yoghurt enn tidligere.
Skål for verdens melkedag!29.5.2020 08:12:00 CEST | Pressemelding
Den 1. juni feires verdens melkedag, og det skåles i melk verden rundt. Samtidig viser ferske salgstall at nordmenn kjøper mer melk enn på lenge.
Vi kjøper mer norsk ost15.5.2020 13:44:08 CEST | Pressemelding
Nordmenn har aldri kjøpt så mye norsk ost i årets tre første måneder som vi gjorde i år.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom